10 éves a Pixinfo

0

Akik még emlékeznek a két éve áprilisban megjelent 1 éves a pixinfo.com cikkre, azok most biztosan nem tudják, hogy én hibbantam meg, vagy időutazás részesei voltak (na jó, nyilván van egy tippjük). Jelentem, minden rendben. Akkor az új névről, új domainről volt szó. A 2006 áprilisáig Index Digicam néven megjelenő lap új neve és domainje lett a Pixinfo.com. Ezt ünnepeltük közel 2 éve. Az Index Digicam azonban már akkor is egy 7 éves lap volt, amire az első hírt épp 10 évvel ezelőtt 1999. február 16-án írtam a Nikon Coolpix 950-es bemutatója kapcsán. Boldog Coolpix 900-as tulajdonosként talán nem meglepő, hogy egy ilyen hírrel indult a lap. Az akkor még Digital Imaging néven és a rendkívül nehézkes illetve korlátozott domain név regisztrálási lehetőségek miatt umbrella.emg.hu címen elinduló oldal nyilvánvalóan nem tűzhette ki céljául, hogy versenyre kel nagyobb kiadók nyomtatott magazinjaival, de abban már akkor is egyedülálló volt, hogy magyarul foglalkozott a digitális fotózással. Ilyen lap ugyanis akkor még egy sem volt. A fotózásba mostanában bekapcsolódók nyilván nem tudhatják, de akkoriban még a filmes fotózás volt az igazi, a profik között az egyetlen elfogadott. Ez persze nem is csoda, hiszen profik számára alig néhány filmes vázra épített digitális fényképezőgép létezett, azek is csillagászati áron. Arról nem is beszélve, hogy kompakt szinten a 2 megapixel, tükörreflexes vonalon pedig a 6 megapixel volt a csúcs, így komolyabb felhasználásról még álmodni sem lehetett. Némelyik ma nagyon sikeres gyártó akkor még nem is foglalkozott itthon digitális fényképezőgép értékesítéssel.

Digital Imaging 1999 decemberében

Digital Imaging 1999 decemberében

A hobbiként, a digitális fotózás népszerűsítésére indított oldalról hamar kiderült, hogy többeket érdekel, mint amire számítottam, így 2000-ben már az akkor megalakult Index.hu portál mellékleteként Index Digicam néven jelent meg. A kezdetleges fényképezőgép adatbázist egy komolyabb, szebb váltotta fel, és a népszerű portálnak hála olyanok is az oldalra találtak, akik korábban nem is gondoltak arra, hogy fényképezőgépet vegyenek a kezükbe.

Index Digicam 2000 júniusában

Index Digicam 2000 júniusában

Az első néhány év után kiderült, hogy egy ilyen méretű siteot nem lehet egyedül készíteni, ezért segítség után néztem. Így lett 2002-ben először Irházy (Birdie) Róbert, majd néhány évvel később Budai (Petur) Péter kicsi csapatunk tagja, akik a egyre részletesebb bemutatókat készítettek fényképezőgépekről, fotónyomtatókról, objektívekről és egyéb eszközökről. A cél persze változatlan maradt: elsőként beszámolni a legfontosabb újdonságokról, és a lehető legrészletesebben, elfogulatlanul bemutatni a hazánkban is piacra kerülő fotós termékeket. 2003 októberében a magazint közösségi oldallal bővítettük, ami azóta önálló oldalként Fotózz.hu címen érhető el. Tavaly óta a Pixinfo.com blogon minden nap hazai és külföldi fotós tartalmak közül szemezget Megyeri (Domshow) Domonkos, idén pedig ismert fotósokat bemutató sorozatot indított Beke Dániel az interjú rovatban. A tartalom és az olvasótábor bővülésével az aldomaint és a melléklet státuszt 2006-ra nőttük ki, így azóta olvasható a lap Pixinfo.com néven.

Látogatók száma 2006 júniusa óta

Látogatók száma 2006 júniusa óta
Oldalletöltések száma 2006 júniusa óta

Oldalletöltések száma 2006 júniusa óta

Bár a grafikonok viszonyítási pont nélkül nem sokat mutatnak (más lapok nem publikálják nyíltan a statisztikáikat), azt tudjuk, hogy a Pixinfo.com ma a legismertebb és legolvasottabb hazai fotós magazin (online és offline). 10 év ugyan hosszú időnek tűnik, számunkra mégis nagyon gyorsan eltelt, és rengeteg tervünk megvalósítására egyelőre még nem volt lehetőségünk. Köszönjük minden hűséges és új olvasónknak, hogy az évek során megtiszteltek bennünket bizalmukkal. Antalóczy Tibor alapító, főszerkesztő