Sony Cyber-shot DSC-HX1

0

A Sony bejelentette legújabb ultrazoom fényképezőgépet, mely eddigi, ilyen jellegű gépeinek csúcsmodellje lehet. A DSC-HX1 9,1 megapixeles tényleges felbontásra képes Exmor CMOS szenzort kapott, mely nem csak gyorsabb felvételi képességet, hanem az eddigiekhez képest alacsonyabb zajszintet is ígér.

A gyorsaság nem csak üres szólam, ennél a gépnél, hiszen sorozatban 10 kép/mp sebességre képes, legfeljebb 10 felvétel hosszan. Ugyanígy a videofelvételi képessége sem utolsó, mivel a DSC-HX1 Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontást nyújt, 30 kocka/mp sebesség mellett. Ezen felül 1280 x 720 és 640 x 480 képpontos videók rögzíthetők, MPEG4 tömörítéssel. A készüléken 1080i felbontású HD (kompzit) kimenet is található.

A fényképezőgépre egy felső kategóriás G-sorozatú optika került, amely kisfilmes értéken 28-560mm-nek megfelelő tartományban dolgozik, vagyis 20x optikai zoomátfogású. Az objektív fényereje a teljes tartományban F2,8-5,2. Természetesen ehhez az átfogáshoz optikai képstabilizátor is dukál, a Sony saját fejlesztésű Optical SteadyShot rendszere jóvoltából. Az élességállítás manuálisan is elvégezhető, de a gépre is bízható. Az objektív közelpontja a frontlencsétől számítva 1 cm. Akinek esetleg nem elég az ekv. 560mm-es tele végállás, kiegészítő telekonvertert is vásárolhat a géphez.

A képfeldolgozásért a Sony BiONZ processzora felel, az érzékenységet pedig ISO80-3200 között állíthatjuk. Persze minden más beállítást is elvégezhetünk manuálisan, így a gépben rekesz- és záridő előválasztás, illetve teljes manuális üzemmód is található. Aki inkább az automatikára bízná magát 13 db témaprogram közül választhat. Az új Handheld Twilight mód például félhomályos, statikus témáknál 6 gyors felvételt készít, majd egyesíti azokat, így jóval alacsonyabb zajszintű képet kapunk. Az Anti Motion Blur mód hasonlóan működik. Itt a hat felvételt egyesítve egy élesebbet, kevésbé bemozdultat kapunk. Érdekes újdonság még a Sweep Panorama üzemmód is. Ennél az exponáló gombot folyamatosan nyomva tartva és a gépet vízszintesen, vagy függőlegesen mozgatva a gép képsorozatot készít, majd a kész felvételeket egy extra széles panorámaképpé fűzi össze.

A DSC-HX1-re egy felhajtható, 3” méretű TFT LCD kijelző került, melynek felbontása 230 400 képpont. Belső memóriája csak 11 MB-os, így célszerű lesz már a vásárlásnál kiegészítenünk egy-két Memory Stick Duo, Pro Duo, vagy Pro HG Duo kártyával.

A Sony Cyber-shot DSC-HX1 megjelenésére áprilisig kell várnunk. Nyitóára kb. 500 dollár lesz.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 9,1 megapixeles Exmor CMOS szenzor
  • 20x optikai zoom (28-560mm ekv)
  • 1 cm makró közelpont
  • Optikai képstabilizátor
  • ISO80-3200 érzékenység
  • Teljes manualitás
  • 10 kép/mp sorozat
  • Full HD videofelvétel, 30 kocka/mp
  • HD kimenet
  • Handheld Twilight, Anti Motion Blur és Sweep Panorama módok
  • 3”, kihajtható LCD kijelző (230 400 képpont)
  • InfoLITHIUM akkumulátor
  • 11 MB belső memória
  • Memory Stick kompatibilitás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A nagy zoomtartományú Cyber-shot HX1 ‘Exmor’ CMOS szenzorral mutatkozik be

Kivételes képminőség és sorozatfelvétel

  • 9,1 valós megapixel ‘Exmor’ CMOS szenzor sorozatképek készítésére és az alacsony zajszintért
  • Sorozatfelvétel: akár 10 kép/mp
  • Prémium minőségű, 28mm-es széleslátószögű G objektív 20x-os optikai zommal
  • 1080/30p HD filmfelvétel
  • ‘Sweep Panorama’ funkció az extraszéles képekért
  • 3,0”-os, dönthető Clear Photo LCD Plus kijelző

A Sony Cyber-shot HX1 magában egyesíti a csodálatos képminőséget, a villámgyos expozíciót és a kreatív lehetőségek széles tárházát egy stílusos, különösen felhasználóbarát készülékben.

A Cyber-shot sorozat zászlóshajója jó példája annak, hogy a kifonomult képérzékelés, optika és képfeldolgozó technológiák milyen sokszínű kreativitást biztosítanak.

Az elképesztő teljesítményével és 20x-os optikai zoomjával kiemelkedő kompakt HX1 könnyedén elfér egy kiránduló-hátizsák vagy kisebb utazótáska zsebében. Ideális társa bárkinek, akinek fontosak a csúcskategóriás képalkotás illetve a fejlett expozíciós funkciók anélkül, hogy a tükörreflexes gépekkel és kiegészítő objektíveivel törvényszerűen együttjáró méretes táskát is magával kellene vinnie.

A HX1 szíve a Sony által fejlesztett ‘Exmor’ CMOS szenzor, 9,1 MP valós felbontással. Az eredetileg a Sony Alpha digitalis SLR család számára kifejlesztett ‘Exmor’ technológia alacsony képzajjal biztosít utolérhetetlen képminőséget, különösen nagy érzékenység (ISO érték) mellett.

A nagyteljesítményű BIONZ képalkotó processzor mellett az ‘Exmor’ CMOS szenzor lehetőséget ad akár 10 kép/mp sorozatfelvétel készítésére maximális felbontásban a mechanikai zár alkalmazásával. Számos professzionális, digitális, tükörreflexes fényképezőgép mellett ez a kivételes sebesség különösen hasznos az olyan gyors jelenetek vagy események megörökítésénél, ahol egy szempillantás alatt bármi megtörténhet.

Az ‘Exmor’ CMOS szenzor kétféle expozíciós módja támogatja a gyenge fényviszonyok mellett készített alacsony zajtartalmú képek készítését. Tárgyak fotózásánál az új “Handheld Twilight” (“szürkület kézből”) módban 6 különálló kép egymásra illesztésével születik meg a végleges felvétel, optimális képbeállítások és feltűnően alacsony képzaj mellett. Ha a megörökítendő tárgy mozog, az Anti Motion Blur (elmosódottság csökkentő) módban ugyancsak 6 fotó egyesítésével születik meg a végleges kép, még kevesebb elmosódottsággal.

Ugyancsak az ‘Exmor’ CMOS szenzor és a BIONZ processzor támogatásával a ‘Sweep Panorama’ egy vadonatúj expozíciós mód, amelyben lélegzetelállító tájképek, városi felvételek stb. készíthetők. Csak nyomja le az exponálógombot és mozgassa a fényképezőgépet horizotnális (vagy akár vertikális) irányba. A Cyber-shot HX1 észrevehetetlenül illeszti egymás mellé a gyorsexpozíciós képeket, így extra-széles, nagyfelbontású képet nyújt. A panorámaképek megjeleníthetők a 3”-os LCD kijelzőn, az új V és X-sorozatú digitális fényképkereteken vagy menthetőek PLAYSTATION®3-ra.

A Cyber-shot készülékekben most bemutatkozó új G objektív a ‘Exmor’ CMOS szenzor és a BIONZ processzor által biztosított különleges képalkotó lehetőségeket hivatott támogatni.

Az eredetileg a Sony Alpha digitális, tükörreflexes fényképezőgép-család számára fejlesztett G objektív a HX1 esetében aszférikus és ED (extra-alacsony csillogású) lencsékből áll a lehető legtökéletesebb optikai precizitás érdekében. Így minimális kromatikus aberáció mellett csodás felbontás érhető el bármely beállítás mellett, a 28mm-es széleslátószögtől az 560 mm-es teleobjektíves felvételig. A tekintélyes, 20x-os optikai zoomtartomány gazdag expozíciós lehetőségeket nyújt tulajdonosának, a tájképektől a vidám családi fényképekig, vagy dinamikus sportjelenetekig.

A Cyber-shot HX1 a Sony első olyan kompakt fényképezőgépe, amely 1080/30p HD filmfelvételre is alkalmas. Tiszta, részletgazdag HD videoklipek sztereó hang mellett, 30 kép/mp sebességgel rögzíthetők.

A HD filmek és állóképek csodás minőségben élvezhetők BRAVIA vagy bármely más, HD Ready televízión*. A BRAVIA Sync a TV képernyőjén jeleníti meg a fényképezőgép kezelőfelületét, s így a BRAVIA TV távirányítójával kezelhető a diavetítés, a zoom és a képindex – sok egyéb funkció mellett.

A Cyber-shot HX1-el úgy is brilliáns eredmény érhető el, hogy nem kell a tökéletes beállításokkal vesződni. Az “Intelligent Scene Recognition” (intelligens jelenetfelismerés) ugyanúgy rendelkezésre áll, mint a mosolyfelismerés. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy automatikusan mosolygós képek legyenek készíhetők még olyan sajátságos fényviszonyok, mint szürkület vagy ellenfény idején is.

A fényképezőgép 3,0”-os LCD kijelzője különleges rugalmasságot és szerkesztési lehetőséget nyújt szinte bármely pozícióban. A Clear Photo LCD Plus technológia rendkívüli képminőséget és kontrasztot biztosít 230,000 képponton, amely a részletek megjelenítését is könnyedén megoldja.

Az új ‘click and rotate’ (nyomható és forgatható) vezérlőtárcsa megkönnyíti a fényképezőgép beállítását. Az extra kényelem érdekében a digitális SLR-rendszerhez hasonlóan itt is mosolyfelismerés, fehéregyensúly illetve különböző beállítási lehetőségek rendelhetők az erre kijelölt gombokhoz.

A Cyber-shot DSC-HX1 digitális kompakt fényképezőgép 2009 májusától kapható.

*külön HDMI kábel szükséges