A plafont kocogtatva: Pretec 666× CF kártya

0

A Pretec már megint saját csúcsát döntött meg, méghozzá olyan szinten, amely után már nehéz lesz újabb rekordot beállítani.

A Pretec a CompactFlash kártyái között jelenleg is két rekordot tudhat magáénak, egyrészt a legnagyobb kapacitás címét, amelynek tárgya 100 GB-ot képes tárolni, másrészt a leggyorsabb CF kártyáét, mely eddig 433×-es sebességű volt. Ezt körülbelül 2 hete jelentette be a gyártó, de már ez is a múlté, hiszen itt a legújabb rekord, a 666×-es CompactFlash kártya.

Ez a modell már a CF UltraDMA standardjának elméleti maximumát is megközelítette. A kártya 100 MB/s-os átviteli sebessége ugyanis már igen közel van a PATA UDMA csatolás elméleti 133 MB/s-ához. Ennél nagyobb sebességre már csak a CFast szabványú, soros adattovábbítású (SATA felületű) megoldás lesz képes, ehhez azonban fizikai módosítások is szükségesek a kártyán, illetve a csatlakozókon, tehát inkompatibilisek lesznek a jelenlegi rendszerekkel.

A Pretec 666×-os kártya első darabjait áprilisban kezdik forgalmazni, kapacitásuk 4 és 64 GB között lesz. Árukról egyelőre nincs információnk.