Milyen a biztonságos és egészséges munkahely?

0

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség fotópályázatot hirdetett az egészséges és biztonságos munkehelyről.
Fődíj 3000 euro.

Nevezési határidő 2009. augusztus 15.

Sajtóközlemény:

Milyen a biztonságos és egészséges munkahely?
Európai fotópályázat

Ragadjon fényképezőgépet és egy kreatív fotóval mutassa be, mit jelent a munkahelyi egészség és biztonság! Így megnyerheti az akár 3000 Eurós fődíjat! Nem kell profi fotósnak lennie, bárki pályázhat, aki szeret fotózni.

A Pályázat
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség által szervezett pán-európai pályázat célja, felhívni a figyelmet a munkahelyi biztonságra és egészségre. Az Ügynökség küldetése, hogy Európa munkahelyeit biztonságosabbá, egészségesebbé és hatékonyabbá tegye.

A pályázat mindenkit arra buzdít, hogy saját szemszögéből mutassa be, mit jelent a biztonságos és egészséges munkavégzés. A nemzetközi zsűri díjazza a kreativitást és különösen nagyra értékeli azokat a fotókat, melyek a biztonságos és egészséges munkavégzés pozitívumait mutatják be.

A három legjobb fotót a kreativitás és eredetiség alapján választják ki, figyelembe véve az európai vonatkozást és a témához való hűséget.

A közönség online szavaz és választja ki kedvenc fotóját. Nevezési határidő 2009. augusztus 15.

Díjak

1. Díj: 3.000 €
2. Díj: 2.000 €
3. Díj: 1.000 €
Közönségdíj: 1.000 €

A díjak a legkiemelkedőbb fotók művészi értéke, illetve a témához való hűségük alapján kerülnek kiosztásra.

A verseny kiértékelése és az első három díj odaítélése két körből áll. Az első körben a fotós szakemberekből álló zsűri tagjai egyenként kiválasztanak tíz pályaművet az alábbi szempontok alapján: Kreativitás 50%; Fotó minősége: 50%. A kiválasztott fotók bekerülnek a második körbe, melyben a zsűritagok közösen döntenek a kritériumok alapján az első, a második és a harmadik helyezettről.

Továbbá a közönség egy online rendszeren keresztül szavazhat: a pályázat lezárása után a weboldalra felkerülnek a zsűri által előzetesen kiválasztott legjobb fotók, így mindenki szavazhat a kedvencére.

A nyerteseket 2009 szeptemberében választják ki és októberben értesítik. A zsűri döntése végleges és visszavonhatatlan.

Hogy nevezhet?
Már megvan a fotója? Olvassa át a pályázati kiírás feltételeit, töltse ki az online jelentkezési lapot, majd töltse fel fotóját.

Pályázati feltételek
– A pályázat az Európai Unió minden állampolgára számára nyitva áll.
– Egy pályázó legfeljebb három fotóval pályázhat az online jelentkezési lap kitöltésével és mivel a leadott fotókat nem juttatják vissza, készítsen másolatot.
– A pályázó beleegyezését adja, hogy az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség a későbbiekben szabadon használhatja a fotókat.
– Nem vehetnek részt a pályázaton az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség, vagy más, a pályázat szervezésével kapcsolatban álló szervezet dolgozói, illetve hozzátartozóik.
– Nevezési határidő 2009. augusztus 15.

A Fotó
A zsűri díjazza a kreativitást és különösen nagyra értékeli azokat a fotókat, melyek kiemelik a biztonságos és egészséges munkakörülmények fontosságát.
A pályaművek lehetnek művészi fotók, dokumentum fotók, továbbá stage fotók. A központban az alábbi munkavégzéssel kapcsolatos témák szerepelhetnek.

– balesetmegelőzés
– munkahelyi változások
– veszélyes körülmények
– kockázatértékelés
– hátfájás
– zaj
– stressz
– munkahelyi zaklatás
– erőszak
– munkahelyi erőszak

A fotók témája lehet egy-egy kiragadott helyzet különböző gazdasági ágazatokból, így a mezőgazdaság, az építőipar, az oktatás, a halászat, az egészségügy, a szállítás, illetve a vendéglátóipar területéről, vagy rávilágíthat egy konkrét csoport problémáira, mint a migráns, a hátrányos helyzetű, sérült munkavállalók, vagy a női munkaerő.

Helyezze az embert a középpontba és ossza meg, mit jelent biztonságban lenni a munkahelyen!

Zsűri
Egy változatos és tapasztalt nemzetközi zsűri gyűlt össze annak érdekében, hogy tökéletes értékelést adjanak a beérkezett pályaművekről és azok egyedülálló művészi minőségéről.

Mertxe Alarcón , Barcelonában született tapasztalt fotográfusnő. Más spanyol fotóművészekkel közösen készült „Cazadores de luz – A fény vadászai” című fotóalbumát a National Geographic adta ki.

Jelenleg a National Geographic Spain Utazások magazin grafikai szerkesztője és szabadúszó fotográfus.

Clemente Bernad 1963-ban született Pamplonában. Fényképészetet, film- és mozikészítést tanult a Barcelonai Egyetemen. Első tanulmánya az andalúz napszámosokat mutatta be és munkái azóta is komoly szociális témákat dolgoznak fel. Olyan érdekes témák bemutatását vállalta, mint a Vision Mediterranean, Malaga Body és Shadow and Women Without Land, mely munkájáért megkapta az Emberi Jogokért FotoPres Díjat.

Munkái megtalálhatók az arles-i RIP, VISA és számos más kiállításon. Baszkföld iránti elkötelezettsége vezette 2000-ben a Baszk Krónikák elkészítésére. 2004-ben publikálta „Malika Álma” című könyvét és elkészítette első dokumentumsorozatát. Napjainkban Latin Amerika, a Közelkelet és Spanyolország foglalkoztatja.

Miguel Ángel Gaüeca 1967-ben született Bilbaoban, Spanyolországban. A País Vasco Egyetemen szerzett diplomát és számos, többek között a „Transsexual Express” elnevezésű kiállításon vett részt, Bilbaoban, majd Barcelonában és Budapesten. Munkái megtalálhatók az Arte Reina Sofia Nemzeti Múzeumban, az ARTIUM-ban Vitoriában és a madridi Spanyol Ifjúsági Intézetben.

Jelenleg önarcképén dolgozik, melynek során hamis hirdetések felhasználásával helyezi főszerepbe magát, hogy ezzel felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom buktatóira. A munka célja, hogy bemutassa a művészt, mint a művészet kifejezésének kiindulópontját.

Ambroise Tézenas 1972-ben született Párizsban. Mielőtt Londonba költözött és számos magazin részére írt, tanulmányokat folytatott a svájci Vevey Alkalmazott Művészetek Iskolájában. 2000-ben költözött vissza Párizsba, ahol magazinok munkáját segítette és reklámkampányokban vett részt. Legfrissebb munkái egy folyamatban lévő tájkép projekthez köthetők, mely Peking változó vidékét mutatja be.

Cikkeit publikálta a Time, a Der Spiegel és a New York Times is. 2006-ban elnyerte a Leica Európai Kiadók Fótódíját.

Peter Rimmer Az Egyesült Királyságban született Peter Rimmer szabadúszó író, szerkesztő és kommunikációs tanácsadó, aki 16 évig, 2003-ig dolgozott Tájékoztatási Igazgatóként az Egyesült Királyság Tisztiorvosa mellett.Továbbá a Munkahelyi Biztonság és Egészség Világkonferencia keretében megrendezett nemzetközi munkavédelmi filmfesztivál zsűrijének elnöke.

Európa-szerte dolgozott PHARE és Twinning projekteken és az európai kollégákkal közreműködött videók, így a Napo animációs sorozat elkészítésében, és felügyelőként részt vett a wales-i Egészségmegőrzési Szolgálat Vállalati Szabvány Programjában. Ír a Safety & Health Practitioner magazinnak és az Egyesült Királyság Egészségvédelmi Ügynöksége által kiadott Health Protection Matters magazin szerkesztője.