Olympus Pen E-P1

0

Komoly multú filmes fényképezőgép nevére épít az Olympus új Micro Four-Thirds gépének bejelentésekor.

A Pen névre keresztelt E-P1 a gyártó első mikro négy-harmados rendszerű készüléke, mely komoly szolgáltatásokkal, remek képminőséggel, mégis ultrakompakokkal összevethető kis mérettel áll harcba a vevők kegyeiért.

Az Olympus Pen E-P1 felbontása a jelenlegi Panasonic mikro négy-harmados gépek felbontásával megegyező, vagyis 12,1 millió effektív képpont. A gyengébb fényben történő fotózást szenzor stabilizálás segíti.
A cserélhető objektíves, de nem tükörreflexes masina HD videók felvételére is alkalmas. A 720 soros progresszív HD videókba sztereó hangot is rögzít az E-P1.

Az E-P1 nem csak az Olympus első MFT rendszerű gépe, hanem az első SD/SDHC-s modellje is. Lehet, hogy ez a gép írta alá a lassú és problémás xD kártya halálos ítéletét? Mi nem bánnánk.

Az új vázhoz természetesen új objektívek is megjelentek. A kitben két optika lesz megvásárolható (amely egyébként az Olympus jelenlegi micro Four-Thirds objektív teljes termékpalettája is). Egy 14-42 mm-es (28-84 mm-nek megfelelő) zoom és egy fix 17 mm-es (34 mm-nek megfelelő) „pancake”.

Ha valaki Four-Thirds vagy OM objektíveket szeretne használni a Pen E-P1-gyel, annak sincs akadálya. Mindössze a megfelelő adaptert kell megvásárolnia.

Az új vázhoz nem csak objektívek, de egy kicsi és viszonylag kis teljesítményű külső vaku, külső optikai kereső és tok is piacra kerül.

Az Olympus E-P1 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 12,3 Mpixel FourThirds LiveMOS
  • Szenzor stabilizálás max. 4 Fé előnnyel
  • ISO100-6400 érzékenység
  • Objektív: Micro Four-Thirds (MFT) bajonett (adapterekkel FT és OM objektívek is használhatók)
  • Opcionális átnézeti kereső
  • Fém burkolat, ultrakompakt felépítés
  • LCD: 3″ 230e szubpixel
  • 1280×720 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • TruePic V képfeldolgozó processzor
  • Teljes kézi mód, témamódok, művészi szűrők
  • Két vezérlőtárcsa a könnyebb kezelésért
  • SD/SDHC kártyahely
  • BLS-1 Li-ion akkumulátor (300 kép kapacitás)
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Az Olympus E-P1 váz ára az USA-ban 750 dollár lesz, a 14-42mm-es kit-ért 800 dollárt, míg a 17 mm-es fix objektívet + külső keresőt tartalmazó szettért 900 dollárt kell majd fizetni. Piacra dobás előre láthatóan júliusban lesz.

Sajtóközlemény:

Olympus Pen újratöltve
Nem kompakt. Nem SLR. Pen.

Hamburg, 2009. június 16. – Amikor az Olympus 1959-ben útjára indította a legendás Pen fényképezőgép-sorozatot, a merész és forradalmi vívmány újraírta a fotózás történelmét. A közismert „divatguru”, Yoshihisa Maitani által tervezett Pen az egyszerűség, elegancia és teljesítmény tökéletes ötvözetét képviselte. Öt évtizeddel később az iramot még mindig az Olympus újítási szenvedélye diktálja. Az E-P1 bevezetésével megérkezett a digitális korszak új generációs Olympus Pen modellje: amikor a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépeknek már nem elengedhetetlen része a tükör. Az első úttörő Olympus Mikro NégyHarmad szabványos modelljének hihetetlenül kis mérete, retro stílusa és egyszerű kezelhetősége igen meggyőző – a digitális tükörreflexes minőség nyújtotta valamennyi előny megtartása mellett. Az új, ultra kompakt hibrid modell HD minőségű videók rögzítésére is alkalmas, valamint elérhetővé teszi a fotózásból már jól ismert Művészi szűrőket. Az E-P1 természetesen az Olympus képalkotó technológiák valamennyi előnyét magában hordozza, mint például a képstabilizáció, a pormentesítő rendszer és a nagy fényerejű cserélhető objektívek. 2009. júniusában kerül kereskedelmi forgalomba.

Technológia és dizájn tökéletes harmóniában
A modern technológiát és a klasszikus Olympus Pen sorozat időtálló stílusának kombinációja, az Olympus Pen E-P1 mérete a tükör eltávolítása után jelentősmértékben csökkent. Szintén a tükör nélküli konstrukció az elképesztően új külső megjelenés alapja. Az elegáns fém burkolat és az opcionális FL-14 vaku a klasszikus Olympus Pen F sorozatra emlékeztető retro megjelenést kölcsönöz a fényképezőgépnek. Kompakt méretének és kezelhetőségének köszönhetően a legendás fényképezőgép-modell az egyik legnépszerűbb és legforradalmibb termék lett a fotózás történetében.

Nem csak egy csinos arc: D-SLR minőség kompakt formátumban
Modern megjelenéséhez méltóan az E-P1 a legújabb Olympus technológiákat alkalmazza, melyek a digitális tükörreflexes minőség eléréséhez szükségesek. A vázba épített képstabilizátor mellett megtalálhatjuk az új Mikro NégyHarmad szabványra épülő Olympus cserélhető objektíveket is: az M. ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake (34mm*) és az M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 (28-84mm*) modelleket. A felvételi stílusok változatosságáról is gondoskodó új modell a Mikro NégyHarmad szabványos objektívek mellett adapteren keresztül a NégyHarmad szabványos objektívek teljes választékával is kompatibilis. Más típusú adapterekkel az OM és más gyártók objektívjeivel is kompatibilis. A verhetetlen pontosságról a 12,3 megapixeles Live MOS szenzor gondoskodik, míg az Olympus Pen E-P1 új TruePic V képfeldolgozó processzora biztosítja a kedves emlékek megörökítéséről éles és tiszta képek és videók formájában. Az új processzor ultra nagysebességű képfeldolgozási sebességet és professzionális képminőséget garantál egészen elképesztő ISO 6400 érzékenységig. Lehetővé teszi továbbá Művészi szűrők alkalmazását mind a fotókon, mind a videó felvételeken.

Új modellek a korlátlan önkifejezésért
Az E-P1 az E-System kreatív funkcióinak széles választékával büszkélkedhet, melyek segítségével a fotósok új művészi lehetőségeket fedezhetnek fel. A félprofesszionális E-30 modelltől már jól ismert hat Művészi funkció segítségével új hangulatot kölcsönözhetünk a képeknek. A Popművészet szűrő például intenzívebb, vidámabb színekkel tölti fel a képeket. A fantasztikus szűrők között megtalálható még a Pinhole, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos tónus és Szemcsés film. Ha valaha is elgondolkodott azon, hogy egy társasági összejövetel hogyan nézhet ki kaleidoszkópon keresztül, ez a hatás közvetlenül a fényképezőgépen alkalmazható a felvétel elkészítése után. Szintén másfajta eredmények érhetőek el a Többszörös expozícióval, ami lehetővé teszi több RAW formátumú kép valósidejű szuperponálását. A Többszörös expozícióval készült remekművek menet közben készíthetőek felvételi üzemmódban, vagy később is szerkeszthetőek. Az alkotókészség további támogatásához négyféle képméretarány közül választhatunk. Mi több, az E-P1 a korábban lehetetlen videofelvétel-készítési lehetőségét tekintve szintén úttörő modell.

A csúcstechnológiás videofelvételi funkció nem csak a Művészi szűrők alkalmazását teszi lehetővé felvételkészítés közben, hanem a mélységélesség, a látószög és az autofókusz változtatását is. Mindezt természetesen bármilyen objektívvel megtehetjük. Egy felvétellel elképesztő, akár 5 percig tartó nagyfelbontású, HD (1280×720) minőségű videofelvétel rögzíthető 30fps sebességgel. Az eredmény? Sohasem marad le a döntő pillanatról – a társas összejövetel csúcspontjától akár a villanó mosolyig a kifutón. A videofelvételek AVI formátumban rögzíthetőek és játszhatóak le, standard 4:3 vagy szélesvásznú 16:9 képméretaránnyal. A tökéletes élesség eléréshez az elektronikus képstabilizátor eltolása (digitális képstabilizáció) gondoskodik a tökéletes képminőségről. A praktikus és kényelmes adatátvitel és a modern eszközökön történő képmegjelenítés sem okozhat gondot, hiszen az Olympus Pen E-P1 HDMI kompatibilis. Mivel egyes emlékek kifejezetten jól mutatnak bekeretezve a falra kifüggesztve, videofelvétel rögzítés közben egyetlen gombnyomással készíthetünk nagyfelbontású fotókat.

Az E-P1 kiváló, sztereó minőségű hangrögzítésre is képes, ami éles és tiszta hangminőséget biztosít a videofelvételekhez, akár saját zenés videofelvételt szeretne rögzíteni, akár egy szívből jövő üzenetet szeretne küldeni valamelyik barátjának. Élvezheti az Olympus legújabb hangtechnológiáinak előnyeit, beleértve a kiváló minőségű PCM hangrögzítést is.

Problémamentes kezelés és teljes körű vezérlés
Az új fejlesztésű interfész Élőkép funkciója problémamentes kezelést biztosít: rendkívül egyszerűen kezelhető, és a különböző beállítások eredménye azonnal ellenőrizhető a 7,6cm/3,0” átmérőjű HyperCrystal LCD kijelzőn. Mindemellett az egyszerűen kezelhető élességállítás mindig tűéles képeket garantál, míg az intelligens i-Auto opció segítségével a fényképezőgép automatikusan alkalmazkodik a hat leggyakrabban előforduló motívumhoz, mint például a portré, a tájkép vagy az éjszakai felvétel. Mindezeken felül a fotóalany mindig a lehető legjobban mutat majd a képeken, ha az e-Portré üzemmódot használjuk. Praktikus módon simítja a ráncokat, és javítja a bőrhibákat. Így fotóalanyunk akár egy topmodell is felveheti a versenyt, különösen, ha a képeket televízión jelenítjük meg a praktikus HDMI kimeneten keresztül. Az SD kompatibilitásnak köszönhetően a tárolókapacitás sem hagy aggódnivalót maga után, hiszen elegendő helyet kínál a rögzített kép- és videofájlok tárolásához, valamint kényelmes fájltárolási és adatátviteli lehetőséget biztosít.

Elengedhetetlen eszköz az elegancia kedvelői és azok számára, akik verhetetlen teljesítményt szeretnének elérni a hagyományos tükörreflexes vázak súlya és nehézkessége nélkül. Az Olympus Pen E-P1 két elegáns változatban kapható: ezüst és fehér színben. Az új modell két Mikro NégyHarmad szabványú objektív kíséretében 2009 júliusában kerül az üzletek polcaira.

Olympus Pen E-P1 – fő jellemzők:

Kis méret és elegáns megjelenés
Rendkívül kisméretű és könnyű Mikro NégyHarmad szabvány
Elegáns kivitelű fém burkolat
Kétféle szín

Tükörreflexes minőség
12,3 megapixeles Live MOS szenzor
TruePic V képfeldolgozó processzor
Max. 4 FÉ lépés hatékonyságú, beépített képstabilizátor
Adapter valamennyi ZUIKO DIGITAL és OM objektívhez

Egyszerű kezelhetőség
Új fejlesztésű felhasználói felület és Élőkép a legegyszerűbb kezelhetőségért
A leggyakrabban előforduló motívumok automatikus felismerése i-Auto üzemmódban
Makulátlan bőr e-Portré üzemmódban
Két tárcsa az egyszerű kezelhetőségért
Arcfelismerés és Árnyékkompenzáló technológia
20-féle üzemmód (5 expozíció-vezérlési üzemmód, i-Auto üzemmód, 14 motívumprogram)

Kreativitás és HD videó
Sztereó hangminőségű HD videó mélységélesség és Művészi szűrők alkalmazásával
Művészi szűrők, többféle képméretarány
Többszörös expozíció funkció
Művészi szűrők alkalmazhatóak az előzetesen készített RAW formátumú képeken közvetlenül a fényképezőgépen és Olympus szoftverrel egyaránt
Több kreativitás a NégyHarmad szabványos objektív adapterrel csatlakoztatható speciális objektívek használatával

Az Olympus Pen egyéb jellemzői:
HDMI TV interfész
Lineáris PCM hangrögzítés
Szintjelző
Nagysebességű USB 2.0 interfész
Három kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel (max. 14 RAW formátumban)
Széles, ISO 100-6400 közötti érzékenységtartomány
Sokoldalú fehéregyensúly és expozíció sorozatok
Megbízható Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
Mikro NégyHarmad szabvány
Széles dinamikatartomány a csúcsfényes képterületeken
Egyidejű RAW és JPEG formátumú adatírás
SD memóriakártya (SDHC kompatibilis)
Nagysebességű adatírás és veszteségmentes RAW tömörítés a gyors feldolgozási sebességért
Nagyméretű, 7,6cm/3,0” átmérőjű HyperCrystal LCD kijelző
AE/AF rögzítés funkció az egyedileg testreszabható expozícióért és élességért
Automatikus árnyalat beállítás a csúcsfények és árnyékok elkerüléséért
Távkioldás opcionális RM-UC1 vezetékes távkioldón keresztül

Az Olympus Pen E-P1 a következő összeállításokban kapható:
E-P1 Kit ezüst/fekete
(E-P1 váz ezüst színben, M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektív fekete színben)
E-P1 Kit Silver/Silver
(E-P1 váz ezüst színben, M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektív ezüst színben)
E-P1 Kit fehér/ezüst
(E-P1 váz fehér színben, M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektív ezüst színben)
E-P1 Pancake Kit ezüst
(E-P1 váz ezüst színben, M. ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake fix fókuszú objektív ezüst színben, VF-1 kereső)
E-P1 Pancake Kit fehér
(E-P1 váz fehér színben, M. ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake fix fókuszú objektív ezüst színben, VF-1 kereső)
E-P1 Dupla Objektív Kit
(E-P1 váz ezüst színben, M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektív ezüst színben, M. ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake fix fókuszú objektív ezüst színben, VF-1 kereső)

Új tartozékok:
M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektív
M. ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake fix fókuszú objektív
MMF-1 adapter valamennyi NégyHarmad szabványos objektívhez
MF-2 adapter valamennyi OM objektívhez
FL-14 vaku
VF-1 külső optikai kereső
Bőrszíj fehér és barna színben
Bőrtok fehér és barna színben

* 35 mm-es fényképezőgépre vonatkoztatott adatok

Művészi szűrők
Speciális művészi hatások létrehozására alkalmasak közvetlenül a fényképezőgépen. Az Olympus E-P1 modellen a következő Művészi szűrők érhetőek el:

Popművészet: A popművészet művészi szűrő színes popművészetté alakítja a normál, hétköznapi képeket. A szűrő a színtelítettség és a fényerő fokozásával energetizálja és élénkíti a színeket a popművészetre emlékeztető szabad és egyszerű stílusban.

Lágy fókusz: A lágy fókusz szűrő légies, álomszerű atmoszférát teremt. A színek lágyabb és melegebb megjelenése egy másik kor érzetét keltik.

Halvány és világos szín: Az előteret fakó, gyenge fény – a filmeknél a visszaemlékezéses jelenetekhez hasonló – veszi körül, így afféle déjà vu érzetet ébreszt.

Világos tónus: Ez a szűrő finom vonalakat alkalmaz a képen. Az árnyékok és csúcsfények árnyaltságának finomításával lágyabb megjelenést kölcsönöz a képnek.

Szemcsés film: A képek durva szemcsés, monokróm megjelenése a fekete-fehér filmre készített fotó hatását kelti, ami a dráma és jelenlét teljesen új érzését fejezi ki.

Pinhole: A lyukkamera effektus elsötétíti a képek sarkait, és a központi motívumra vonják a figyelmet, így szinte misztikus hangulatot kölcsönöz a fotónak.

Beépített képstabilizátor
A közvetlenül a vázba épített képstabilizátor bármilyen objektív csatlakoztatása esetén lehetővé teszi a képjavító hatás elérését. A gyro-szenzor érzékeli a bemozdulás pontos irányát. A szintén a vázban elhelyezkedő Supersonic Wave Drive (SWD) segítségével a képérzékelő a fényképezőgép bemozdulásának kompenzálásához ennek megfelelően elmozdul.

e-Portré
Retusálja a fotóalany arcát a felvétel elkészítése közben. Ez a funkció felismeri az arcokat a kompozícióban, és automatikusan simítja, ragyogóbbá és fiatalosabbá teszi az arcbőrt.

HD videó
Nagyfelbontású (HD) videofelvételek készítésére alkalmas 1280×720 felbontásban és 30 kép/másodperc sebességgel.

i-Auto üzemmód
Az „intelligens automata” üzemmód fejlett érzékelő technológia alkalmazásával automatikusan ismeri fel a hat leggyakrabban előforduló kompozíciós motívumot. Ezek segítségével így manuális beállítások nélkül is tökéletes felvételek készíthetőek.

Mikro NégyHarmad szabvány
A Mikro NégyHarmad szabvány a digitális képalkotó technológia teljesítményi lehetőségeinek maximalizálására jött létre. Segítségével a felhasználó a NégyHarmad szabványos szenzoroktól megszokott kiváló képminőséget élvezheti jelentősen kompaktabb méretben. Az új Mikro NégyHarmad szabvány korábban sohasem látott ultra kompakt cserélhető objektíves fényképezőgép-rendszerek fejlesztésére is lehetőséget kínál. Az objektív foglalat elektromos érzékelőinek száma is megnőtt az új funkciók és a jövőbeni bővülő funkcionalitás támogatásához.

Multi-képméretarány
Az E-P1 modellen négy különböző képméretarány közül választhatunk, melyek lehetővé teszik a képek egyedi megkomponálását. Ezekkel új módon adhatunk kifejezést a felvételekhez, és a kiválasztott arány közvetlenül a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníthető meg. Alkalmazható képméretarányok: 16:9, 3:2, 4:3, és 6:6.

Többszörös expozíció
Ezzel a funkcióval felvételkészítés közben két RAW formátumú kép vetíthető egymásra egy teljesen új kép elkészítéséhez. Szerkesztő üzemmódban maximum összesen három RAW formátumú kép kombinálható.

Pen
A Pen sorozat 1959-ben mutatkozott be. Forradalmi kivitelének és árának köszönhetően sokkal nagyobb felhasználói csoport számára tette elérhetővé a fotózást. A tervezése mögött álló elképzelés a letisztultság és elegancia volt – egy olyan fényképezőgép megalkotásához, ami egyszerűen hordozható és kezelhető, akár egy toll. A dizájner a fotózás történetének egyik leghíresebb és egyben az Olympus legendás tervezője, Yoshihisa Maitani volt. 1963-ban megjelent a Pen F, a világ első 35mm-es „half-frame” rendszerű (36 képkockás filmre 72 képet exponáló) tükörreflexes fényképezőgépe. Bevezetése idején 16 objektív állt rendelkezésre. 17 millió eladott darabbal a Pen az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb fényképezőgép-modell lett. Napjainkban a Pen fényképezőgépek inkább a gyűjtők által keresettek, és elképesztő árakon cserélnek gazdát a használt gépek piacán.

Supersonic Wave Filter
A digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe pl. objektívcsere alkalmával kerülő por tönkreteheti a fotókat – hacsak el nem távolítjuk. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazásával ez a probléma kiküszöbölhető. Az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza. Az Olympus alkalmazott először pormentesítő rendszert digitális tükörreflexes fényképezőgépekben.

TruePic V image processzor
Az Olympus legújabb generációs képfeldolgozó processzora. Automatikusan javítja a képminőséget: a színreprodukciót (árnyalat, színtelítettség és fényerő), a képélességet (kevesebb zaj, jobb élreprodukció) és a feldolgozási sebességet. Mindemellett támogatja a művészi szűrőket, a HD videofelvételt és a magas, akár ISO 6400 érzékenységű felvételkészítést, így példátlan művészi kifejezést tesz lehetővé.