Nikon D3000

0

A Nikon ma bejelentette D3000 névre keresztelt digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépét, mely korábbi olcsóbb modelljei (D40, D60) továbbfejlesztett utódja.

Az új modell nem száll be a megapixel versenybe, és megmarad az elődben is bevált, APS-C (Nikonnál: DX) méretű érzékelőnél, melynek 10,75 megapixeles felbontásából 10,2 milliót hasznosít valódi képalkotásra. A D60-ból átkerült az automata szenzortisztító rendszer is, és a feldolgozó processzor is a Nikon gépeinél már általánosan használt EXPEED. Az érzékenység ugyanúgy, ahogy a korábbi modellben, itt is ISO100 és 1600 között állítható, illetve 3200-ig kiterjeszthető. Sorozatban 3 kép/mp sebesség érhető el.

A fényképezőgépen bármilyen F-bajonettes – elsősorban Nikkor – objektív használható, melyeknél 1,5x gyújtótávolság szorzóval kell számolnunk. A váz ezúttal sem kapott saját fókuszmeghajtást, így automata élességállításunk csak AF-S, vagy hasonló, AF-motoros optikákkal lesz. A D300-ben is használható az elektronikus távmérő mód, amely kézi élességállítású objektíveknél nyújt majd segítséget.

A gép egyik legfőbb újítása is az autofókuszhoz kötődik. A korábbi Multi-CAM 530 rendszert a D5000-ben is használt Multi-CAM 1000 váltotta fel, 11 fókuszmezővel és új 3D témakövető móddal.

A méretben és külsőben is a D60-ra hasonlító új típus egyszerűbb, felhasználóbarátabb menüt kapott. Fontos újítása a Guide (Útmutató) mód, mely a főtárcsáról aktiválható, és szinte bármely helyzetben elkalauzol a megfelelő beállítások között. A Nikon elsősorban a kezdő DSLR tulajdonosokat célozta meg a relatíve kicsi és ésszerűbb kezeléssel megáldott D3000-rel. Ezen felül a gép több funkcióját, például a képfeldolgozási beállításokat, az automata ISO lehetőségeket, illetve retus menüpontokat is az újabb modelleknél alkalmazott sémához igazították. Ebben a gépben is megjelenik a jobb dinamikaátfogásra törekvő Active D-lighting üzemmód.

Változott a hátsó kijelző mérete is. A 2,5” képátló 3”-ra hízott, ugyanolyan felbontás (230 000 képpont) mellett. A felvételek külön megvásárolható SD, vagy SDHC memóriakártyákra menthetők. Az akkumulátor és a hozzá való töltő része a csomagnak. A lítium-ion áramforrás papíron valamivel nagyobb kapacitású elődjénél.

A Nikon D3000 a tervek szerint augusztus végétől lesz kapható, és egy AF-S 18-55mm-es, stabilizátoros objektívvel kitben kb. 600 dollárért vásárolhatjuk meg.

Az új modell részletesebb bemutatója és a különbségek elemzése, Exkluzív előzetesünkben olvasható.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 10,2 megapixeles tényleges felbontású CCD
  • F-bajonettes objektívek támogatása (vázba épített AF-meghajtás nélkül)
  • Új AF rendszer (11 mezős)
  • 3D követő fókusz
  • Elektronikus távmérő mód
  • ISO100-1600 érzékenység (ISO3200 ekvivalens, Hi mód)
  • Teljes manualitás és automata üzemmódok
  • 6 témaprogram
  • Guide (Útmutató) mód a beállításokban való eligazodáshoz
  • Ésszerűsített menü és beállítások
  • 3” méretű LCD kijelző (230e képponttal)
  • Lítium-ion akkumulátor és töltő
  • SD és SDHC memóriakártyák támogatása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Nikon utat mutat a D3000 bejelentésével

DSLR egyszerűen

Amszterdam, Hollandia, 2009. július 30 – a Nikon bejelentette a D3000 fényképezőgépet, amely az eddigi legegyszerűbb, leginkább elérhető DSLR.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „A D3000 eloszlatja azt a tévhitet, hogy a DSLR fényképezőgépek bonyolultak. Segítségével a szép fotók készítése egyszerűbb, mint eddig bármikor. A fotós mostantól valóban a fényképezés örömére koncentrálhat, mert az Útmutató mód segít abban, hogy a legkisebb erőfeszítéssel a legszebb képek készülhessenek.”

DSLR, tisztán és egyszerűen

A D3000 azoknak készült, akik a beállításokkal való bajlódás nélkül szeretnének fényképezni. A fotós csak kiválasztja a téma megfelelő paramétereit, és a fényképezőgép elvégzi a többit. Az azonnali reakció jóvoltából mindig megmaradnak az értékes pillanatok. A 11 pontos automatikus élességállítási rendszer garantálja, hogy minden portréalany éles legyen a képen, a fényes keresőben pedig mindig megfelelően lehet komponálni.

Nagyszerű képek, automatikusan

A 10,2 megapixeles érzékelő, a nagy teljesítményű EXPEED feldolgozó rendszer és a fantasztikus NIKKOR objektívek biztosítják, hogy mindig kiváló képek szülessenek, bármit csináljon fotózás közben Ön vagy a modellje. Az átfogó expozíciómérő rendszer, az ISO 1600 érzékenység és a beépített vaku a sötét helyeken is megbízható teljesítményt kínál.

Utat mutat

A kezdő DSLR-felhasználó számára az intelligens Útmutató mód segít abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a digitális tükörreflexes fényképezés lehetőségeiből. Egyszerűsíti a fényképezőgép beállítását, és megmutatja, hogyan lehet jobb képeket készíteni. Ha Ön fejleszteni szeretné fotóstudását, most megvan rá a lehetősége. Ha a témára szeretne koncentrálni, azt is megteheti. A D3000 mindkét esetben könnyedén és automatikusan segíti Önt.

7,62 centiméteres LCD-monitor

A 7,62 centiméteres LCD-monitor révén megoszthatja képeit családjával és barátaival is, valamint élvezetes módon, még a fényképezőgépben dolgozhatja fel az elkészült felvételeket. Az Útmutató mód mellett említést érdemel az is, hogy a grafikus menük nagyobbak és egyszerűbbek lettek, mert a szöveg helyett sok esetben képeket használnak. A beépített képszerkesztési effektusok széles tárházának kihasználásával igazán kreatív módon dolgozhatja fel a képeit, majd megoszthatja őket családjával és barátaival is.

Bárhol, bármikor

Bárhol jár és bármit csinál, a D3000 a családi kirándulások és események elmaradhatatlan résztvevője. A fényképezőgép átfogó technológiái és strapabíró külső kialakítása megfelelően kezelik a szabadidős felhasználás kihívásait. Az exkluzív porosodáscsökkentő rendszer és levegő áramlás vezérlő rendszer minimálisra csökkenti az érzékelőre jutó por mennyiségét. A gép és az objektív kis mérete és tömege – valamint strapabíró váza – miatt a D3000 egyszerűen kihagyhatatlan a családi mulatságokból!

Fő jellemzők:

  • 10,2 megapixeles CCD-érzékelő. A nagy felbontás miatt még a gyenge fényben fotózott képekről is nagy nyomatok és éles nagyítások készíthetők.
  • 11 pontos automatikus élességállítási rendszer. Még a leggyorsabban mozgó témát is élesen tartja, ami a kompakt fényképezőgépek számára gyakran megoldhatatlan feladatot jelent.
  • Gyors reagálás. A rövid indítási idő és kioldási késedelem révén szinte azonnal megörökítheti a kínálkozó pillanatot, a kompakt gépekre jellemző, késleltetett reakcióval ellentétben.
  • Új Útmutató mód. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy az útmutató olvasgatása nélkül is gyönyörű képeket készítsen.
  • 7,62 cm-es monitor. Ilyen minőségű képekhez egy remek monitorra is szüksége lesz, hogy megoszthassa őket családjával és barátaival.
  • EXPEED képfeldolgozás. Exkluzív rendszer, amely színekben gazdag, világos képeket készít – amilyennek az emberi szem is látja a világot.
  • Képszabályozási beállítások. Már a felvételkészítés előtt egyedivé teheti képeinek megjelenését és hangulatát.
  • A 3 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel használatával 3 kép/mp sebességgel rögzítheti a gyorsan zajló eseményeket.
  • Értelemszerű ergonómia. Vegye kézbe a fényképezőgépet: a D3000 fantasztikus természetességgel simul a tenyerébe.
  • Stílusos, mégis diszkrét megjelenés. A D3000 nem képez akadályt a fotós és a téma között, így természetes hatású portrék születnek.
  • Kisméretű, könnyű és strapabíró. A zsebébe ugyan nem fér be, viszont ilyen jó képekért cserébe szívesen hordja majd egy válltáskában is.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, akkor látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu