Nikon D300s

0

A Nikon D3000 bejelentés mellett nem kevésbé fontos a megújult D300s-é sem. Hangsúlyoznunk kell, hogy megújult gépről van szó és nem teljesen egyedi modellről. A D300s a közel két éve bejelentett D300-ra épül, olyannyira, hogy szolgáltatásainak legjavát és kinézetét is csaknem teljesen átvette. Ugyanazt a 13,1 megapixeles CMOS szenzort kapta, mint az alap modell, és ugyanaz az élességállító, feldolgozó rendszer működik a gépben, mint a 2007-es modellben.

A legfontosabb újdonság a videofelvételi funkció, amely a D5000-hez és D90-hez hasonlóan HD felbontást kínál. Ez maximálisan 1280 x 720 pixelt jelent, melyből legfeljebb 5 perces snitteket készíthetünk, akár hangfelvétellel együtt. A D300s külső mikrofonnal is képes hangot rögzíteni, megfelelő eszközzel akár sztereóban is. A videó szolgáltatás fontos újítása, hogy kontrasztérzékelős autofókuszt is használhatunk mozgóképfelvétel közben. A kész videókat akár a gépen belül is vághatjuk az erre szolgáló, egyszerű menü opció segítségével. Sorozatban ugyanúgy 7 kép/mp lehet a maximum, a külön megvásárolható gyári portrémarkolattal pedig 8 kép/mp-re tolhatjuk ki a sorozat teljesítményt.

A gép igen gazdag szolgáltatáskészlete a részletesebben szabályozható Active D-lighting funkcióval, illetve az erre alapuló automata sorozattal, valamint a csendes expozíció móddal gazdagodott. Megjelent a beállítások közül az állványon való vízszintezést segítő virtuális horizont, a RAW fájlok gépen belüli szerkesztése, konvertálása és a képekhez rendelhető Copyright adatok szerkesztése.

A Nikon D300s kezelése csak kismértékben tér el az elődjétől. Kihagyták a kártyafoglalat nyitó kart, és külön gombokra került az info képernyő, valamint a LiveView bekapcsolása. Ezzel együtt a navigációs gomb is jobban kezelhetővé vált.

A beépített vakut érintő újítás, hogy a vakufény lefedettség 18mm-nek megfelelő látószögről, 16mm-re növekedett.

A frissített modell már nem csak CompactFlash kártyákat, hanem az elterjedtebb SD és SDHC formátumot is támogatja. Ehhez egy külön foglalatot kapott. A két kártya egyszerre is használható a gépben, megoszthatjuk köztük az képadatokat formátum szerint mentve, de beállíthatjuk, hogy mindkét kártyára ugyanazt az információt mentse a készülék.

A Nikon D300s kétféle szettben, az AF-S DX Nikkor 16-85mm F3,5-5,6 VR és az AF-S SX Nikkor 18-200mm F3,5-5,6G ED VR II objektívekkel kerül forgalomba.

Az új modell részletesebb bemutatója és a különbségek elemzése, Exkluzív előzetesünkben olvasható.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 12,3 megapixeles tényleges felbontású, DX formátumú CMOS szenzor
  • F-bajonettes objektívek támogatása (vázba épített AF-meghajtás és AI-gyűrű)
  • Multi-CAM 3500 AF rendszer (51 mezős, 15 keresztszenzoros)
  • EXPEED feldolgozórendszer
  • Elektronikus távmérő mód
  • ISO200-3200 érzékenység (kiterjesztett ISO100 és 6400 ekvivalens értékek)
  • 1, 1/2 és 1/3 Fé lépésenként szabályozható rekesz, záridő, és érzékenység
  • 1280 x 720 (HD) videó, mono hanggal
  • 7 kép/mp sorozat (portrémarkolattal: 8 kép/mp)
  • Sztereó mikrofon bemenet
  • Videó vágás lehetősége a gépen belül
  • 3” méretű LCD kijelző (920e képponttal)
  • Alumínium ötvözet váz
  • 150 000 expozícióra tervezett zárszerkezet
  • 100% lefedettségű pentaprizmás kereső
  • Új csendes expozíciós mód
  • Lítium-ion akkumulátor és töltő
  • CF és SD/SDHC memóriakártyák támogatása (dupla foglalat)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nikon D300s – bővítse kreatív lehetőségeit fényképekkel és videókkal

A DSLR új, izgalmas lehetőségei

Amszterdam, Hollandia, 2009. július 30 – a Nikon bejelentette a D300s fényképezőgépet, amely tovább bővíti a kreatív képalkotási lehetőségeket.

A D300s, amely HD videokészítési lehetőséggel rendelkezik, 7 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes, valamint kettős CF/SD memóriakártya-foglalatai vannak, a kreatív képalkotás új lehetőségeit tárja fel. A széles körben elismert D300 utódaként a D300s megörökölte elődje DX-formátumú, 12,3 megapixeles CMOS-érzékelőjét, továbbá kisméretű vázában helyet kapott az 51 pontos automatikus élességállítási rendszer és a nagyhírű EXPEED képfeldolgozó technológia is.

Robert Cristina, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere a következőket mondta: „A D300s a mai kreatív képalkotóknak készült, akik a kiváló minőségű állóképek készítése mellett a videó kreatív lehetőségeit is szeretnék felfedezni. A DX-formátum előnyei: a nagyítás, a kis méret és a kedvező ár jóvoltából a D300 igazán izgalmas ajánlat mindazoknak, akik szeretnék magasabb szintre emelni fotós tudásukat.”

Sztereó HD videofelvétel rögzítése és szerkesztése

A D300s alaposan kibővíti a DSLR HD videokészítési lehetőségeket: külső mikrofon segítségével sztereo hangfelvétel rögzíthető, működik az automatikus élességállítás, valamint most első ízben lehetővé válik a videók szerkesztése még a fényképezőgépben. A külső mikrofon támogatása révén valósághűebb lesz a videók hangja, a külön LV gomb használatával pedig egyszerűen válthat állókép és videó között. A beépített szerkesztés alkalmazásakor egyszerűen, visszajátszás közben kijelölheti a klip kívánt kezdő- és végpontját. Ezen felül az új, C típusú HDMI csatlakozó jóvoltából az elkészített videók igény szerint HD monitoron is lejátszhatók.

Kettős foglalatú adattároló

Kategóriájában elsőként a D300s két adattároló formátumot is támogat: CF (Compact Flash™) és az SD (Secure Digital™) memóriakártya egyaránt használható, és külön beállítható, hogy a fényképezőgép milyen módszer szerint rögzítse rájuk az adatokat. Például az egyikre mentheti a fényképeket, a másikra a videókat.

Gyorsabb fényképezés, kiemelkedő képminőség

A D300s fantasztikus, 7 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes, méghozzá külön elemtartó markolat használata nélkül. A külön megvásárolható MB-D10 markolattal a 8 kép/mp is elérhető, valamint a portré tájolású képek készítése is kényelmesebb.

A fényképezőgép megörökölte a D300 úttörő képalkotási technológiáit, például az 1005 képpontos RGB-színmérést használó Fényképezési helyzetfelismerő rendszert és az 51 pontos Multi-CAM3500 AF-rendszer kategóriájában legjobb automatikus élességállítási teljesítményét, ezáltal precízen képes szabályozni az automatikus élesség, az automatikus expozíció és az automatikus fehéregyensúly beállításait. Az EXPEED képfeldolgozó rendszer a Nikonra jellemző képminőséget – élénk és pontos színeket, finom bőrtónus-átmeneteket, kivételes részletgazdagságot és minimális zajt – kínál, egyúttal rendelkezésre bocsátja a Nikon egyedi Képszabályozás rendszerét, amellyel a felvételek megjelenése és stílusa még inkább a fotós igényeihez igazítható.

Értelemszerű ergonómia

Az eleve elismert Nikon ergonómia további, jelentős finomításon ment keresztül az új modellen, amely megkapta a D3 sorozatnál és a D700-nál megismert választógombot; ennek középső gombja a videofelvétel indítására és leállítására használható. A D300s Halk exponálás módja kiválóan használható diszkrét fotózásra, mivel a fotós ilyenkor manuálisan vezérelheti a tükör visszatérését. Külön Info gomb egyszerűsíti a kijelzések megjelenítését, és könnyebben elérhetővé teszi a leggyakrabban használt beállításokat. A beépített vaku képfedése a 16 mm-es objektívének felel meg.

Praktikus teljesítmény

A 7,62 centiméteres, 920 000 képpontos, nagy felbontású TFT-monitor kiváló minőségben játssza vissza a képeket és a videókat. Videofelvétel közben igény szerint megjeleníthető a felvétel szintezését segítő virtuális horizont. A rendelkezésre álló beépített feldolgozó eszközök között megtalálható a képek átméretezését végző funkció, amellyel a RAW felvételeket a négy előre beállított méret valamelyikére lehet átalakítani. Ezáltal az utómunka nagyobb része végezhető el a fényképezőgépben, tehát kevésbé van szükség számítógép használatára.

Több, mint egy „s” betű

A D300s átfogó funkciókészlete azoknak kínál remek megoldást, akik komolyan veszik a fényképezést. Az új modell még többet ajánl, mint amennyi abból a kis „s” betűből sejthető; a D300s egyedi helyet tölt be a Nikon DSLR-gépek széles választékában, praktikus módon ötvözve a kreatív funkciókat, a profi technológiát, a kis méretet és a kedvező árat.

A D300s kétféle szettben lesz megvásárolható: az AFS DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–4.5 VR objektívvel, illetve az AF-S DX NIKKOR 18–200 mm f/3.5–5.6G ED VR II objektívvel. A gép augusztus végétől kerülhet a boltokba, az amerikai nyitóára pedig 1800 dollár körül alakul majd.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, akkor látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu