Dupla LCD-vel: Samsung ST500 és ST550

0

ST550

A Samsung most bejelentett két ultrakompakt fényképezőgépe az ST500 és ST550 nem adja alább 2 db LCD kijelzőnél. Egyet megszokott helyen a gép hátulján találunk, egyet pedig az elején. A hátsó LCD funkciója a régi, az elülsőnek pedig önarcképek készítésénél, vagy az önkioldó hátralévő idejének kijelzésekor vesszük majd hasznát. Ezen kívül különféle felvételi információk és a gyerekek jobb kedvre derítését célzó, vicces képek is megjeleníthetők rajta. A nem mindennapi elülső LCD 1,5” átlójú és 61 000 képpontos.

A hátsó kijelző mindkét készüléknél érintőképernyős. Az ST500 egy 3”, 230 000 képpontos LCD-t kapott, míg az ST550-nél nem fukarkodtak sem a mérettel, sem a felbontással. Átlósan 3,5” az érintőképernyő, a felbontása pedig a világ jelenlegi legnagyobbja, 1 152 000 képponttal.

A két gép ezen kívül minden lényeges tulajdonságában megegyezik egymással. Tényleges felbontásuk 12,2 megpixel, az optikai zoomátfogás pedig 4,6x-os. Ráadásul elég kényelmes nagylátószöget kapunk (ekv. 27mm) és nem hiányzik az optikai+digitális stabilizátor, de az olyan funkciók sem mint az arcfelismerés, vagy az automata témaválasztás. A fényképezőgépek érzékenysége ISO80 és 3200 között szabályozható.

Az új Smart Gesture User Interface-nek köszönhetően a készülék legfontosabb szolgáltatásai az érintőképernyőn végzett egyszerű ujjmozdulatokkal is bekapcsolhatók. A One Touch Auto Focus funkció lehetővé teszi, hogy a képernyő bármely pontjára bökve kijelöljük a nekünk tetsző AF mezőt. Makró módban legfeljebb 5 cm-ről készülhetnek közelképek.

Az ST500 és ST550 videofelvételi képessége sem átlagos. 1280 x 720 pixeles HD felbontásban dolgozhatunk, legfeljebb 30 kocka/mp-es képfrissítés mellett. Mindkét készülék hangot is képes rögzíteni.

A videó és állókép fájlok a gépek 55 MB-os belső memóriájában kaphatnak helyet, melyet MicroSD és MicroSDHC kártyákkal bővíthetünk. A gépekhez lítium-ion akkumulátor és töltő is jár. A tervek szerint augusztus végén kerülnek a boltokba. Az ST500 ezüst, piros és kék, az ST550 fekete, arany, narancs és bíbor színekben.

A készülékek főbb tulajdonságai:

  • 12,2 megapixeles tényleges felbontású CCD
  • 4,6x optikai zoom (27-124mm ekv)
  • 19 mm vastag fémváz
  • Dual képstabilizátor
  • Automata témaválasztás
  • Arcfelismerés, mosolyfelismerés, pislogás észlelés
  • One Touch autofókusz
  • 3”, 230 000 képpontos (ST500), és 3,5”, 1 152 000 képpontos (ST550) érintőképernyő
  • 1,5”, 61 000 képpontos elülső LCD
  • Smart Gesture kezelőfelület
  • HD (720p) videofelvétel, hanggal, 30fps sebességgel
  • 55 MB belső memória
  • MicroSD és MicroSDHC támogatás
  • Lítium-ion akkumulátor és töltő

Sajtóközlemény:

A SAMSUNG ISMÉT ÚJ UTAT MUTAT A DIGITÁLIS FOTÓZÁSBAN

Új fényképezőgépek a berlini IFA-n

Budapest, 2009. szeptember 4. – A Samsung nem fukarkodott az újdonságokkal és a berlini IFA-n bemutatta fényképezőgép-portfóliója legújabb modelljeit, az ST500, ST550, ST1000, WB5000 fényképezőgépeket valamint U10 típusú kamerát. Az ST 500/550 kifejezetten azoknak készült, akik sokszor készítenek magukról képet, az ST1000 a kiváló képminőség és az azonnali képmegosztás híveinek készült, a WB5000 pedig valóban közelebb hozza a világot. Az U10-es kamerával egy zsebrevágható Full HD eszköz került a Samsung újdonságai közé. Ezek modellek már egy teljesen új fotós gondolkodásmódot tükröznek.

A Samsung innovatív ST550 és ST500 fényképezői szó szerint képbe helyezik a fotóst. A két új ST- szériás Samsung modell legnagyobb érdekessége a két LCD kijelző, egyet a megszokott helyen, a gép hátulján találunk, egyet pedig az elején, mely önarckép készítésénél a fotós felé néz. A legújabb trendeknek megfelelően a Samsung másik gyöngyszeme, az új ST1000-es támogatja a legfontosabb vezeték nélküli adatátviteli technológiákat, úgy mint Wi-Fi, Geo-tagging, Bluetooth 2.0, DLNA, GPS. A készülékekkel bárhol egyszerűen internetre tölthetjük és megoszthatjuk másokkal képeinket, wi-fin keresztül.

“A mostani termékbevezetés mérföldkő a Samsung számára, melynek célja a vállalat vezetői pozíciójának megerősítése a digitális fényképezőgépek piacán, valamint új iparági sztenderdek bevezetése és a piac irányítása a könnyű kezelhetőség és az ötletes formatervezés nyújtotta fogyasztói élmény szem előtt tartása mellett ” – mondta Sang Jin Park, a Samsung Digital Imaging vezérigazgatója. Odafigyelünk a fogyasztók igényeire legfőképp ami a közösségi kapcsolattartás területét illeti, és remélem a legújabb termékeink a legmagasabb elvárásoknak is eleget tesznek majd, mindemellett szórakozást és izgalmat is jelentenek a vásárlóknak.”

Samsung WB5000
Ez a modell 24x optikai zoommal, 26mm-es nagylátószögű lencsével és természetesen a Samsung kettős – optikai és a digitális – képstabilizátorával dicsekedhet, így gondoskodik a mindig éles képekről. Az egyszerű használatot biztosító teljesen automata mód mellett a WB5000-t manuális módban is használhatjuk. A fotós meghatározhatja a záridőt, az élességállítás módját, a rekesz méretét, vagy a fehéregyensúlyt 2000 – 10000 K színhőmérséklet között. Ezen felül RAW (DNG1.1) módban is lehet fényképezni, így JPEG-gé kovertálhatók a fényképek közvetlenül a készülékben. Az elektronikus keresővel (EVF) vagy a 3” LDC képernyő segítségével egyszerűen szerkeszthetjük képeinket. A WB5000 kapott egy könnyen használható forgógombot is (jog dial), mellyel még kényelmesebbé válik a menüben történő navigáció.

Valószínűleg hiányérzetet keltene, ha nem kerültek volna bele a Samsung legötletesebb megoldásai, úgy mint a Smart Auto, Smart Album vagy az Arcfelismerést, Mosolyfelismerést, Pislogásérzékelést és Beauty Shot funciókat tartalmazó Perfect Portrait System. A mozgókép mód sem elhanyagolható, hiszen ezzel a készülékkel is 720 pixeles HD minőségű felvételt tudunk készíteni, sőt felvétel közben használhatjuk a zoom funkciókat is kihasználva a 26mm-es látószögű lencse előnyeit.

Samsung ST550 és ST500
A 1,5”-os első LCD kijelző páratlan élményt nyújt, mely segítségével kitűnő képeket készíthetünk, akár a kamera előtt állva is. Az ST550-es készülék 1 152 000 képpontos felbontás négyszer akkora, mint a hagyományos fényképezőgépeké. A 12,2 megapixeles felbontással és egy 4,6x optikai zoommal ellátott 27mm-es nagylátószögű Schneider KREUZNACH objektív segítségével kisebb távolságból is több minden elfér a képen torzítás nélkül.

“Ezek a kamerák új kategóriát teremtenek” – mondta Sang Jin Park, a Samsung Digital Imaging vezérigazgatója. “A digitális képalkotó technológia sokat fejlődött, cégünk olyan sok funkciós és olyan kiváló képességekkel rendelkező készülékeket kínál, melyet eddig más digitális kamera gyártó nem állított elő. Egyre gyakoribb jelenség az önarckép készítése, melyet leginkább a közösségi oldalakra szánnak. Az ST550 és ST500 kettős LCD kijelzőjével a kép készítője egyszerűen válhat a kép részévé. Ezek a kamerák azok körében lesznek népszerűek, akik rendszeresen használják a közösségi portálokat illetve olyan családoknak is hasznos, akik szeretnék, ha a közös fotón mindenki rajta lenne.”

A beépített mozgásérzékelővel rendelkező Smart Gesture használatakor az elülső kijelzőt megérintve automatikusan Önarckép (Self-portrait) és Mosolyfelismerő módba kapcsol a készülék. Így, mikor önarcképet készítünk, csupán egy mosoly és egy érintés kell, és elkészül a fotó anélkül, hogy az exponáló gombot megnyomnánk. A készülékeket ezen felül olyan további hasznos funkciókkal látták még el, mint a Mosolyfelismerés, Arcfelismerés és Smart Auto program.

Egy másik különlegességük, hogy egy bizonyos irányba döntve a kamerát, a felhasználó közvetlenül válthat funkciót vagy megnézheti a könyvtárában lévő képeket. Egyetlen érintéssel vagy kézmozdulattal hozzáférhetők a készülék legfontosabb szolgáltatásai. A Smart Auto funkció segítségével nincs többé elmosódott vagy túl sötét kép. Ez a funkció képes felismerni 16 különböző szituációt a tüzijátéktól a makro fotóig, elemezni a kompozíció fő elemeit és tárgyát és automatikusan a viszonyoknak legmegfelelőbb módra vált.

A Samsung Arcfelismerő technológiája akár 20 arc vonásait képes memorizálni, melyeket később a kép fókuszába állít, bárhol is legyenek a kompozíción. Ráadásul a Smart Auto program együttműködik a Smart Album funkcióval is, ezáltal egyszerűvé válik a képek böngészése.
Mindemellett az ST széria két új tagja HD felbontásban képes mozgókép rögzítésére, méghozzá hanggal és 30 kép/mp-es képfrissítéssel, mindehhez a H.264 kodeket használja.

Samsung ST1000
Az ultra vékony Samsung ST1000 a geo-tagging, Bluetooth 2.0, Wi-Fi és DLNA kapcsolatok kombinációját kínálja. A geo-tag szolgáltatással nyomon követhetjük, merre utaztunk és hol készítettük képeinket, a DNLA és a Wi-Fi segítségével pedig olyan könnyen tölthetjük fel a webre és oszthatjuk meg másokkal képeinket, mint amilyen könnyedén készítettük.

Az „intelli-studio” program által a fényképezőn közvetlenül elvégezhetjük a videó szerkesztését, vágását, illetve olyan oldalakhoz tudunk kapcsolódni, mint a Google™ Earth és a Google™ Maps.

A Samung ST1000 legfontosabb erénye a széleskörű kommunikációra képes modulokban rejlik. Ilyen például a Bluetooth 2.0 adatátvitel, mely alkalmazásakor a készülék automatikusan a fogadó eszköz kijelzőjéhez optimalizálva küldi át a fényképeket. A Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolat révén közvetlenül a készülékről tölthetjük fel képeinket a Facebook®-ra vagy a PicasaTM-ra, emellett a DLNA kliens eszközökre könnyedén továbbíthatjuk fotóinkat, így például az erre alkalmas HD TV-ken akár többen is együtt nézhetjük a fotóinkat.

Az ST1000 hátulján egy 3,5” méretű, 1 152 000 képpontos érintőképernyős LCD található, mely négyszer akkora felbontású, mint a hagyományos fényképezőké. A Smart Gesture a gép egyszerű megmozdítása segítségével aktiválja a fontosabb szolgáltatásokat, mint a Smart Auto, vagy a mozgókép üzemmód, vagy a programok.

Az ST1000 egy 12,2 megapixeles CCD szenzorral, 5x optikai zoommal és 35mm-es nagylátószögű Schneider KREUZNACH objektívvel rendelkezik.

Hab a tortán, hogy a professzionális képkészítésen kívül az ST1000 1280×720 pixeles HD anyagot képes rögzíteni méghozzá hanggal és 30 kép/mp-es képfrissítéssel, ráadásul H.264 kodeket használva, mely kétszerese az MPEG4 és négyszerese egy MJPEG felvételkapacitásának. A HD minőségű felvételeket pedig bármilyen HDMI csatlakozással rendelkező HDTV-n vagy monitoron is élvezhetjük.

Az érintőképernyőnek és az intuitív Smart Auto Focus funkciónak köszönhetően az élességállítás igen pontos lesz, hiszen a fókuszálás helyét a képernyő tetszőleges pontjának megérintésével választhatjuk ki.

“Az ST1000 a legszebb pillanataink megosztására találták ki, bárhol, bármikor” – mondta Sang Jin Park, a Samsung Digitális Képalkotó Üzletágának vezérigazgatója. Korábban egy gyártó sem épített ennyi funkciót egyetlen kompakt digitális fényképezőgépbe. A Geo-tagging segítségével a kép készítője nyomon követheti merre járt és gyorsan, egyszerűen megoszthatja képeit vagy videóit ismerőseivel, míg a Bluetooth 2.0 és Wi-Fi adatávitel a legegyszerűbb, számítógép nélküli feltöltést teszi lehetővé. Ez az új “point-and-shoot” fényképező magasra helyezi a lécet az innováció területén, mert olyan új sztenderdeket állít, melyeket az összes többi gyártó is követendő példának tart majd.”

Samsung U10
Az U10 ideális megoldást jelent azok számára, akik a könnyű használatot és hordozhatóságot részesítik előnyben. Full HD minőség, 1920*1080-as felbontás,; ½.3” CMOS érzékelő, 10 megapixel, 2” LCD kijelző; csak kiemelkedő adatok jellemzik a készüléket.

Az ultra-kompakt U10 méreteivel – 56mm*103mm*15,5mm – és ergonómiai kialakításával szakít a zsebkamerákat jellemző unalmas külsővel.
A sima testet egy hullámforma teszi különlegessé, mely hét fokban dönti meg úgy a gépet, hogy az kényelmesen, a csukló terhelése nélkül még jobban kézre essen.

Geo-Tagging
Az ST1000 integrált GPS technológia segítségével automatikusan feljegyzi minden kép készítésénél a helyhez tartozó földrajzi hosszúság és szélesség koordinátákat. A földrajzi adatok automatikusan a kép EXIF fájljába kerülnek. A Google™ Earth és a Google™ Maps oldalakra feltöltve megoszthatjuk másokkal is a képeinket a világtérképen. Az ST 1000 a kijelzőjén is megjeleníti a fotó készítésének helyszínét.

Bluetooth 2.0
Bluetooth 2.0 kapcsolattal egyszerűen megoszthatjuk és továbbíthatjuk képeinket vezeték nélkül bármely kompatibilis készülékre, akár mobiltelefonra is. A funkció használatakor az ST100 automatikusan a fogadó eszköz kijelzőjéhez optimalizálva küldi a fényképeket.

Wi-Fi és DLNA
Az ST1000 DLNA (Digital Living Network Alliance) kompatibilis, tehát vezeték nélkül képes kapcsolódni olyan eszközökhöz, mint például a HDTV-k. A gyorsaság és hatékonyság maximalizálása érdekében minden Wi-Fi kapcsolaton keresztül küldött kép méretét a fényképező 2 megapixelre csökkenti.

Az ST1000-el közvetlenül a fényképezőgépről lehet feltölteni és megosztani másokkal a képeinket, videóinkat. A Wi-Fi használatával a gép címjegyzékében található e-mail címekre lehet küldeni a kijelzőn megjelenő QWERTY billentyűzet segítségével, sőt olyan népszerű honlapokra is közvetlenül, számítógép használata nélkül fel lehet tölteni a tartalmakat, mint például a Facebook®, a PicasaTM vagy a You Tube® vagy a Samsung saját honlapja (www.samsungimaging.com).

Smart Gesture User Interface (UI)
Példaértékű a Samsung Smart Gesture UI funkciója, mert beépített mozgásérzékelő segítségével egy egyszerű érintéssel, vagy kézmozdulattal gyorsan hozzáférünk a legfontosabb funkciókhoz.

A Smart Gesture UI használatával bármelyik irányba kissé megdöntve a gépet gyorsan újranézhetők a képek, valamint egyszerűen törölhetők a fotók a könyvtárból egy X jel képernyőre rajzolásával, vagy egyszerűen el is menthetők a legjobb felvételeink egy külön mappába.

A képek elforgatásához csak egy kört kell a képernyőre rajzolni, vagy a következő megtekintéséhez csak ujjal rá kell mutatni és a képernyőre kell húzni, vagy meg kell dönteni a kamerát.

A világ legnagyobb felbontású 3.5” Érintőképernyős LCD-je
Az 1 152 000 képpontos – a hagyományos kijelzőkénél négyszer nagyobb – 3,5” érintőképernyős hátsó LCD kijelző bármilyen más fényképezőgépnél élesebb képet biztosít. AZ LDC érintőképernyő a haptic technológiának köszönhetően finoman rezeg és jelez, amikor az érintőképernyős kijelzőn kiválasztanak egy funkciót.

Advanced Dual Image Stabilization (IS)
A kettős képstabilizátor egy optikai és egy digitalis képstabilizáló kombinációja, mellyel kristálytiszta képek készíthetők. Az optikai képstabilizátor ellensúlyozza a kézremegést a lencse ellenkező irányba történő mozgatásával. Ha az optikai képstabilizátor nem elég, a digitális automatikusan átveszi a funkcióját, hogy ne készülhessen elmosódott kép.

HD Video Felvétel
A professzionális képkészítésen kívül az ST1000 1280×720 pixeles HD anyagot képes rögzíteni méghozzá hanggal és 30 kép/mp-es képfrissítéssel, ráadásul H.264 kodeket használva, mely kétszerese az MPEG4 és négyszerese egy MJPEG felvételkapacitásának. A HDMI csatlakozással pedig a HD minőségű felvételeket HDTV-n vagy monitoron is megnézhetők.

Smart Auto
A Smart Auto program segítségével az elmosódott vagy túl sötét kép már a múlté. Ez a funkció képes elemezni a kompozíció fő szín, fény és mozgás elemeit és tárgyát és automatikusan a viszonyoknak legmegfelelőbb módra vált.

Smart Album
Az egyedi és kényelmes Smart Album funkcióval a képeket több különböző téma szerint lehet rendszerezni. Az azonosításban a GPS címkékre hagyatkozhatunk, külön tárolhatjuk a kedvenceinket, vagy szortírozhatjuk arcok, időpontok, színek és tartalom szerint is.

Tökéletes arcképeket készítését segítő programok

Tökéletes portré
A legjobb képeket örökíthetjük meg szeretteinkről. A tökéletes portré rendszer leglényegesebb funkciói a Mosolyfelismerés és Pislogásérzékelés melyek megfigyelik, hogy mikor van nyitva a fotóalany szeme, és mikor legszélesebb a mosolya. Egy másik hasznos program a Red-eye Fix, mely érzékeli és azonnal, automatikusan eltávolítja a vörös szemet, így nem kell hosszasan utómunkálatokat végezni.

Smart Auto Focus
Néha a kép fókuszpontja nem a keret közepén helyezkedik el, ilyen esetben a Smart Auto Focus funkció révén egyszerűen megérinthető a képernyőn az a részt, ahova élességet kívánunk állítani. A pont kiválasztása után csak rajta kell hagynunk két másodpercig az ujjunkat és ezután kell exponálnunk.

Arcfelismerés
Az arcfelismerő program akár 20 arc vonásait képes memorizálni, mivel portré készítése közben az automatikusan felismeri az arcot és rájuk állít élességet. Később a képek közül könnyebben kiválaszthatók azok, melyeken a keresett arcok szerepelnek.

Beauty Shot
Ezzel a programmal eltüntethetőek a bőr tökéletlenségei, apróbb ráncok, pattanások vagy anyajegyek.

Photo Style Selector és Highlight Feature
Az ST1000 teret ad a kreativitásnak. A Photo Style Selector-al művészi alkotássá formálhatók az egyszerű emlékképek is a klasszikus fekete-fehér vagy élénk, vibráló tónus hozzáadásával. Mindemellett a kiemelő funkcióval a fotó egy kiválasztott része kivételével elhomályosítható a felvétel, így egy viszonylag egyszerű képből is valami sokkal látványosabb hozható ki.