Nyílt forráskódú digitális fényképezőgép

0

A Stanford Egyetem kutatója Marc Levoy professzor, valamint végzős diákja Andrew Adams olyan nyílt-forrású fényképezőgépen dolgoznak, melynek alap szoftverét bárki programozhatja majd. Ha az elgondolás sikeres lesz, a fényképezőgép szoftveres képességeit nem korlátozza majd a gyártó által fejlesztett és előre telepített szoftver, melyet a felhasználók legfeljebb a hivatalos firmware frissítésekkel foltozgathatnak.

A fejlesztők teljesen nyílt forráskódú platformot képzeltek el, melyekhez a bárki által elkészített új modulok ugyanúgy letölthetők lennének, mint az Apple iPhone-jához. A gép olyasmi szerepet tölthetne be, mint a Linux az operációs rendszerek, vagy a Firefox a web böngészők között.

„Néhány fényképezőgéphez létezik fejlesztői kit, melyet USB kábellel összeköthetünk és és beállíthatjuk az expozíciót erre, vagy a záridőt arra az értékre, majd elkészíthetjük a felvételt. De mi nem erről beszélünk.”, magyarázta Levoy professzor. „Mi arról beszélünk, hogy mit tegyen következő milliszekundumban a fénymérési algoritmus, vagy az autofókusz algoritmus, vagy süsse el a vakut, fókuszáljon egy kicsit máshogy és süsse el a vakut megint – olyan dolgokról, amiket egy sorozatgyártott fényképezőgépnél nem állíthatunk be.”

A maguk közt Frankencamera névre keresztelt fényképezőgép – mely a nyílt rendszert futtatja – még csak egy „házilag” eszkábált prototípus. Az előzetes híranyag arról sem ad elég információt, hogy a szabad fejlesztésű szoftver miként hódítana teret – esetleg más fényképezőgépekhez implementálva. A fejlesztők célja jelenleg az, hogy szponzoraik (Nokia, Adobe Systems, Kodak, Hewlett-Packard) révén forrásokat találjanak a prototípushoz hasonló alapmodellek kis példányszámú sorozatgyártására, melyet darabonként 1000 dollár alatt szeretnének kihozni és egyetemeknek, további kutatóknak felajánlani.

Ugyanúgy, mint minden forradalmi találmány, a nyílt forráskódú fényképezőgép elterjedése is a jövő zenéje és egyelőre attól sem kell tartanunk, hogy tucatjával mosolyognak ránk a boltok polcairól ezek a készülékek, de az ötletet továbbgondolva elég fényes jövő várhat a technológiára.