Teljes képkockán: Leica M9

0

A Leica digitális fényképezőgépei végre visszatértek gyökereikhez, legalábbis a frissen bejelentett M9 modell esetében. Az új fényképezőgép a gyártó által sok évtizede életre hívott és azóta alap szabvánnyá fejlődött 24 x 36 mm-es (Leica) képméretet használja. Szenzora egészen pontosan 23,9 x 35,8 mm-es és 18,5 megapixeles, melyből 18 megapixelt használ valódi képalkotásra. A képérzékelő teljesen újratervezett mikrolencse elrendezése révén a képsarkokban is ideális rajzolatot várhatunk. Az optimálisabb elrendezésnek és a nagyobb érzékelő méretnek köszönhetően a zajszint minden eddigi Leica modellnél alacsonyabb. Áttervezték a szenzor előtti szűrőréteget is, mely egyrészt jobb infra-vágást, másrészt moiré mentes képet biztosít.

A készülék kezelését megpróbálták minél felhasználó barátabbá tenni. Ehhez nyújt segítséget a négyirányú navigációs gombbal kombinált hátsó vezérlőtárcsa. Az új ISO gombnak köszönhetően az ISO80 és 2500 közötti érzékenységtartomány nagyon egyszerűen állítható. Az úgynevezett ISO-shift szolgáltatásnak köszönhetően az automatika addig növeli az érzékenységet, míg a záridő a kézből is biztonsággal kitartható szintre nem kerül. További extraként automatikus expozíció sorozat is került a gépbe. Az INFO gomb segítségével egy mozdulattal megjeleníthetők a legfontosabb felvételi adatok az LCD képernyőn.

A Leica – ahogy az összes M-modelljénél – ennél a fényképezőgépnél is nagy figyelmet fordított az összeszerelési minőségre. A váz magnézium ötvözetből készült, a talp és tető rész pedig feketére, vagy ezüstre krómozott rézből. A zárszerkezet különösen erős és rendkívül halk, alacsony vibrációjú mechanikát kapott. Diszkrécióját tovább növeli a csendes üzemmód.

A több mint 50 éve útjára indított M-rendszer összes (22 db) optikája használható a vázhoz, 16-135mm-es gyújtótávolságok között. A nemrég bevezetett, 6-bites objektívjelölésnek köszönhetően a gép felismeri a csatlakoztatott optika jellegzetességeit.

A Leica M9 JPEG és DNG (RAW) képformátumban használható, legfeljebb 5212 x 3472 pixeles felbontásig. A RAW fájlok tömörített és tömörítetlen formában is elmenthetők, kb. 18 és 36MB-os fájlmérettel. A képek mentéséhez SD, vagy SDHC kártyák használhatók, legfeljebb 32 GB-ig.

A fényképezőgép a sorozatnál megszokott távmérős keresőt használ, amely bármely objektív esetén 0,68x-os nagyítást nyújt. A keresőt automatikus parallaxis kompenzációval is ellátták, így mindig a képre kerülő kivágást láthatjuk benne. Mivel a készülék nem tartalmaz AF-rendszert, minden esetben a távmérős keresőre kell hagyatkoznunk a kézi élességállítás során.

Az M9 nem rendelkezik a jelenleg divatos élőkép, arcfelismerő, vagy videó funkciókkal. Megmaradt ízig-vérig hagyományos Leica távmérős gépnek. Beépített vaku sem találunk rajta, de külső vakupapucsán használhatók a Leica rendszeresített villanói (pl. az SF 24D, illetve az SF 58), vagy egyéb középérintkezős vakuk. Hátsó LCD kijelzője is a „régi”, 2,5” képátlóval és 230 000 szubpixeles felbontással. Sorozatban 2 kép/mp sebességre képes, legfeljebb 8 kép erejéig. Az elődjétől örökölte 1900 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátorát is.

Meg nem erősített hírek szerint a Leica M9 modell már ehónapban kapható lesz, mégpedig 6995 dolláros nyitóáron.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • Magnézium ötvözet és réz váz
  • Diszkrét, alacsony vibrációjú zárszerkezet, Csendes móddal
  • 18,5 megapixeles fullframe CCD szenzor
  • Áttervezett mikrolencse elrendezés és szűrőréteg a szenzor előtt
  • Távmérős kereső, parallaxis korrekcióval
  • ISO80-2500 érzékenység, 1/3 lépésközzel
  • Teljes manualitás
  • Automata expozíció sorozat
  • Teljes kompatibilitás az M-sorozatú objektívekkel
  • Tömörített és tömörítetlen RAW formátum
  • 2 kép/mp sorozat, 8 képig
  • 2,5” LCD, 230 000 képponttal
  • SD és SDHC kompatibilitás
  • Lítium-ion akkumulátor