A világ éjszaka – fotókiállítás

0

A Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében hazánkba is ellátogat a „The World At Night” elnevezésű, utazó fotótárlat. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz megtekinthető két héten át. A megnyitóra október 16-án, 17 órától kerül sor a múzeum Aponyi termében.

Ladányi Tamás – Magyar holdkelte

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A világ éjszakai arca a Magyar Nemzeti Múzeumban

A kiállítás időtartama: október 16-31.

Megnyitó: Október 16. péntek 17h (Apponyi-terem)

A Magyar Csillagászati Egyesület meghívására hazánkba érkezik a „The World At Night” fotósainak világkörüli kiállítás sorozata, amely ez év januárjában a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 égisze alatt Párizsban, az UNESCO székházban kezdődött és azóta közel harminc országban folytatódott a Távol-Kelettől az USA 24 tagállamáig

A világszerte elismert, harminc tagot számláló fotográfus szervezet a csillagászat és a földrajz kapcsolatát mutatja be a fényképezőgép objektívjén keresztül; emellett szorosan kapcsolódik az oktatáshoz, ismeretterjesztéshez és a fényszennyezés elleni küzdelemhez. A Csillagászok Határok Nélkül Astronomers Without Borders – eszmeiségével közösen, a társaság szlogenje összhangban áll Kulin György szellemi örökségével: „Az égbolt mindenkié!” Így igazán magunkénak érezhetjük a világ éjszakai arcának bemutatását.

A megnyitó rendezvényen ötven kép kerül majd közszemlére, amelynek keretében igyekszünk áttekintést adni a TWAN fotósainak munkájából. Mindenki magával hozza nemzetének – görög, francia, spanyol, japán, amerikai, ausztrál, svéd, magyar, német, koreai, finn, iráni, kanadai, török, orosz – kulturális örökségét és egyéni fényképezési stílusát. Megtekinthetjük majd az amerikai nemzeti parkok felett ívelő Tejutat, iráni, török tájak és csillagképek együttesének kompozícióját, a világ nagy obszervatóriumainak látványát csillagos égi háttérrel, Földünk déli féltekéje felett ragyogó konstellációkat, az UNESCO Világörökségeinek éjszakai arcát, valamint a szemünknek oly’ kedves hazai tájakat csillagos égbolttal egyetemben – a társaság magyar tagja, Ladányi Tamás jóvoltából.

A kiállított képek mellett egy mozi teremben csillagászati tájképekből komponált animációkat és rövidfilmeket mutatunk be, amelyeken keresztül az idő kerekét felgyorsítva csodálhatjuk meg az ég körforgását és az égitestek mozgását. Zenei aláfestésként Kövi Szabolcs szolgáltat majd fúvós melódiákat a rendezvényen, akinek dallamos, természet közeli és meditatív harmóniái kellemes kíséretet adnak majd a képekben elmélyülni vágyók számára.

A kiállítást megnyitja:

Mizser Attila – a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára
Dr. Juhász Árpád – geológus

A kiállítás hivatalos honlapja:www.twan.mcse.hu