Canon EOS-1D Mark IV

0

A Canon frissítette APS-H szenzoros 1D vonalát, s bejelentette az EOS-1D negyedik generációs változatát, a Mark IV-et.

A Canon EOS-1D Mark IV új, 16 Mpixeles APS-H méretű CMOS szenzort kapott, ezen felül újdonság még az új 45 pontos AF rendszer, amely 39 duplapontosságú keresztszenzort is tartalmaz (f/2,8 vagy jobb fényerőnél). A fókuszálás gyorsaságát jellemzi, hogy a gyártó szerint ez a 10 kép/mp-es sorozat közben is biztosítja a jól fókuszált éles képeket, még akkor is, ha a téma mozog. Ezt leginkább az új fejlesztésű AI Servo II teszi lehetővé.
Még mindig az élességállításnál maradva újdonság a szpot fókusz is, amely még kisebb területen képes precíz élességállításra.
A fénymérést a gép 63 zónában végzi, szpot mérés esetén arra is van lehetőség, hogy egy kiválasztott AF pontra, vagy annak környezetére mérjünk.

A kellően gyors képfeldolgozást természetesen dupla processzor teszi lehetővé, a Dual Digic 4 könnyűszerrel kiszolgálja a 10 kép/mp sebességű sorozatot. A belső puffer is kellően nagy, így egy sorozatban akár 28 RAW kép is készülhet az előbb említett sebességgel. RAW helyett JPEG-et használva a sorozat hossza 121 kép is lehet. A gyors képrögzítést ezeken felül az UltraDMA 6 támogatás is lehetővé teszi. A képeket CompactFlash vagy SD/SDHC kártyákra menthetjük.

A Nikon nem sokáig volt egyedüli az ultranagy érzékenységével, hiszen a Canon EOS-1D Mark IV is használható ISO102400-on is. Legkisebb érzékenysége ISO50 lehet.

A Canon EOS-1D Mark IV az első professzionális Canon tükörreflexes váz, amelybe beépítésre került az Auto Lighting Optimizer, vagyis a kontraszt és a világosság automatikus korrekciójára szolgáló algoritmus.

Az időjárásálló robusztus magnézium-ötvözet váz 76 ponton kapott szigetelést. Külsőre bár nagyon hasonlít elődjéhez, mégis több ponton áttervezték, amely egyes gombokat is érintett.

A kész képeket a hátsó 3″ képátlójú, 920 ezer szubpixeles kijelzőn tekinthetjük meg. A ClearView II fantázianevű LCD feltételezhetően megegyezik a már többször látott VGA 3″-os kijelzővel, melyet a Sony gyárt.

A képérzékelő elé esetlegesen felkerülő porszemeket a Canon EOS Integrated Cleaning System pormentesítő rendszere tünteti el, mely egyrészt nagyfrekvenciás rezgésekkel távolítja el a szűrőre került porszemeket, másrészt lehetővé teszi a fennmaradó porszemek okozta foltok szoftveres javítását.

Manapság nem jelenhet meg komoly tükörreflexes fényképezőgép videó felvételi lehetőség nélkül. Ez alól az EOS-1D Mark IV sem kivétel, hiszen fullHD, vagyis 1080 soros progresszív 30 kép/mp-es videók is rögzíthetők segítségével, ráadásul 720p módban a képfrissítés 60 kép/mp is lehet.

A Canon EOS-1D Mark IV várható ára 4500 euro lesz.

A Canon EOS-1D Mark IV főbb jellemzői:

  • 16,1 Mpixeles APS-H CMOS szenzor (27,9×18,6 mm)
  • Dual Digic 4 képfeldolgozó rendszer
  • max. 10 kép/mp-es sorozat
  • ISO100-12800 érzékenység, kiterjeszthető ISO50-102400-ig
  • 45 pontos új AF rendszer 39 keresztszenzorral
  • fullHD videófelvételi képesség
  • 100%-os lefedettségű kereső
  • 3″-os ClearView II LCD
  • EOS Integrated Cleaning System pormentesítő rendszer