Sony Cyber-shot DSC-TX7, S2100, W380 és HX5

0

A hétfői Alpha DSLR-A450 bejelentés után, most a kompakt szegmenst célozta meg a Sony, és nem kevesebb mint 11 új gépet jelentett be. Közülük azonban csak kb. 6 modellt szánnak az európai kontinensre és a négy legfontosabb tulajdonságait emelték ki sajtóközleményükben, ezért mi is ezekre koncentrálunk.

Sony Cyber-shot DSC-S2100

Sony Cyber-shot DSC-S2100

Egyszerű, automatikus funkciókat kínáló modellről van szó, melynek néhány alap képességét egy kis táblázatban tette közzé a Sony. Vélhetően az S2000 típusnevű társával kerül majd forgalomba hazánkban is.

A gépbe egy 1/2,3” méretű Super HAD CCD érzékelő került 12,1 megapixeles valódi felbontással, ami 4000x 3000 pixeles képméretet jelent. Érzékenysége az automata fokozaton kívül ISO100 és ISO3200 között állítható.

A Sony gyártmányú optika 3x-os zoomátfogást biztosít. A kézremegés okozta véletlen bemozdítás ellen az elektronikus stabilizátor nyújt némi védelmet.

A videofelvételi képesség tekintetében a gyártó szépen kihúzta az ide vonatkozó adatot, így valószínűleg nem készíthető mozgókép a géppel.

A készülék hátulján egy 7,6 cm-es képátlójú (3”) LCD kijelző található. Belső memóriája mindössze 6 MB-os, amit Memory Stick Duo kártyákkal egészíthetünk ki. A 27 mm vastag, átlagos kompakt méretű gépet fekete, ezüst és narancs színben vásárolhatjuk meg.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles Exmor R CMOS érzékelő
  • ISO100-3200 érzékenység
  • 3x optikai zoom
  • elektronikus stabilizátor
  • 3”, képátlójú LCD
  • 6 MB belső memória (Memory Stick Duo támogatás)

Sony Cyber-shot DSC-W380

Sony Cyber-shot DSC-W380

A belépő kategóriás modell mellett érdekesebbnek ígérkezik a Sony W-sorozata, mely 7 változatban jelenik meg, közülük azonban csak a W380 és W390 modelleket ígérik a hazai piacra.

A W380 egy 14,1 megapixeles Sony Super HAD CCD szenzort kapott, 1/2,3” méretben. A képfeldolgozás feladata a nagyobb gépekből ismerős BIONZ processzorra hárul. Az érzékenység ISO80 és 3200 értékek között, egész fényértékenként állítható, de bízhatjuk a gép automatikájára is.

A készülékbe egy jó minőségű, Sony G szériás objektív került, mely 5x-ös optikai zoomot kínál. Érdekessége, hogy az átlagostól sokkal nagyobb, 24mm-nek megfelelő látószöget kínál kezdő fényereje pedig F2,4, mely szintén egy kicsit az átlag fölé emeli. A W380 optikai képstabilizátorral is rendelkezik. A gépet ellátták egy Sweep Panorama nevű funkcióval is, mely vízszintes és függőleges elrendezésű panorámaképek készítéséhez is használható.

A videofelvétel 1280 x 720 pixeles felbontása másodpercenként 6 MB adatmennyiséget termel, belső memóriaként viszont csak 45 MB-ot kapunk. A tároló kapacitás külön beszerzett Memory Stick Duo kártyákkal egészíthető ki. A vékony, alig 20mm-es géphez egy lítium-ion akkumulátor jár, enélkül tömege alig haladja meg a 100 grammot. Megjelenésekor ezüst, fekete, piros és arany színben vásárolható meg.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai:

  • 14,1 megapixeles Super HAD CCD érzékelő
  • BIONZ processzor
  • ISO80-3200 érzékenység
  • 5x optikai zoom (24-120 mm ekv)
  • optikai stabilizátor
  • Sweep Panorama mód
  • 720p felbontású MPEG-4 videó
  • 2,7” képátlójú LCD
  • lítium-ion akkumulátor
  • 45 MB belső memória (Memory Stick Duo támogatás)

Sony Cyber-shot DSC-TX7

Sony Cyber-shot DSC-TX7

Fejlett szolgáltatásokkal felvértezett ultrakompakt gép, melynek vastagsága csupán 17,5 mm. A fényképezőgépbe a legújabb technológiájú, 10,2 megapixeles Exmor R CMOS szenzor került, mely a hagyományos kompakt érzékelőkhöz képest dupla érzékenységű, így várhatóan alacsonyabb zajszintet kapunk. Az adatok feldolgozásáért a már említett BIONZ processzor felel. Az érzékenység ISO80 és 3200 között állítható.

Az ultrakompakt optikája egy Carl Zeiss gyártmányú, 4x zoomátfogású „lencse”, mely valódi képstabilizátorral veszi elejét a berázás okozta életlenségnek. A gép kis mérete ellenére sikerült egy 25mm-es kezdő értékű objektívet a vázba zsúfolni, mely ekvivalens 100mm-ig zoomolható.

Ebben a gépben is megtaláljuk az intelligens Sweep Panorama módot, valamint a videofelvételt, amely nem kevesebb mint 1920 x 1080 pixeles (1080i) felbontást kínál. A felvétel 50i képfrissítési frekvenciával, AVCHD formátumban készül.

A belső memória 45MB-os, mely a megszokott Memory Stick Duo kártyákkal bővíthető nagyobbra. A hátsó LCD szinte e gép teljes hátlapját elfoglalja, mivel 3,5” méretű, és mivel érintésérzékeny a gép kezelésének jó része ezen keresztül megoldható. A TruBlack technológia segítségével kevesebb tükröződést és erősebb kontrasztot láthatunk a kijelzőn.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai:

  • 17,5 mm-es fémváz
  • 10,2 megapixeles Exmor R CMOS érzékelő
  • BIONZ processzor
  • ISO125-3200 érzékenység
  • 4x optikai zoom (25-100 mm ekv)
  • optikai stabilizátor
  • intelligens Sweep Panorama mód
  • 1080i AVCHD videó
  • 3,5” érintőképernyő
  • lítium-ion akkumulátor
  • 45 MB belső memória (Memory Stick Duo támogatás)

Sony Cyber-shot DSC-HX5

Sony Cyber-shot DSC-HX5

A HX5 modell a mostanában divatos zsebben is elférő, nagy zoomátfogású gépek sorát erősíti. Optikája 10x-es zoomot kínál, ami kisfilmes értéken 25-250mm-nek felel meg, így a megszokottnál is nagyobb látószöget kapunk. A Sony G objektív mellé természetesen optikai képstabilizátor is dukál. A stabilizátor új Active üzemmódja a nagyobb rázkódásokat igyekszik kiküszöbölni.

A készülék érzékelője szintén figyelmet érdemlő. Az átlaghoz képest dupla érzékenységgel rendelkező, 10,2 megapixeles Exmor R CMOS remélhetőleg zajszintben is jobban teljesít majd a kompaktok többségénél. Ahogy videóban is, hiszen a felbontás 1920x1080i, másodpercenként 50 váltottsoros frissüléssel.

A Sweep Panorama mód az előzőleg bemutatott modellhez hasonlóan intelligens, ami annyit jelent, hogy a mozgó tárgyakat, élőlényeket a szoftver igyekszik kihagyni az összefűzendő panoráma felvételről, így vélhetően eltűnnek majd a gyakori „szellemképek”.

A HX5 beépített GPS szolgáltatást is kapott, így helyzetünk pontos földrajzi koordinátái minden kép EXIF adataiban eltárolásra kerülnek. A gépet a DSLR-ekben bevezetett Cyber-shot HDR funkcióval is felszerelték, mely két, azonos időben készült, eltérő expozíciójú képből készít egy nagyobb dinamikájút.

Hátlapján egy 3” méretű Clear Photo LCD kijelző található, belsejében pedig 45 MB memória. A most bemutatott gépekhez hasonlóan februárban megjelenő modell fekete és arany színváltozatokban vásárolható meg.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai:

  • 10,2 megapixeles Exmor R CMOS érzékelő
  • BIONZ processzor
  • ISO125-3200 érzékenység
  • 10x optikai zoom (25-250 mm ekv)
  • optikai stabilizátor
  • intelligens Sweep Panorama mód
  • 1080i AVCHD videó
  • 3”, 230 000 képpontos ClearPhoto LCD
  • lítium-ion akkumulátor
  • 45 MB belső memória (Memory Stick Duo támogatás)

Sajtóközlemény:

Hihetetlen képminőség és szórakoztató kezelés: A szezon színes új Cyber-shot fényképezőgépei

  • Cyber-shot HX5: Innovatív képalkotás az Exmor R CMOS szenzorral; 25 mm-es széles látószögű G objektív, 10x optikai zoom; intelligens Sweep Panorama; AVCHD 1080i Full HD videó; GPS és tájoló; optikai SteadyShot Active mód; Auto HDR
  • Cyber-shot W380: kompakt, színes, 14,1 effektív megapixel; 24 mm-es széles látószögű, f/2.4 G objektív 5x optikai zoommal; Sweep Panorama; HD videó
  • Cyber-shot TX7: szuperkarcsú, stílusos kialakítás, Exmor R CMOS szenzor, 25 mm-es széles látószögű objektív, 8,9cm (3,5”) TruBlack szélesképernyős érintőkijelző; intelligens Sweep Panorama; AVCHD 1080i Full HD videó; optikai SteadyShot Active mód; Auto HDR

A tavaszi Cyber-shot kínálatot elsősorban a fejlett optikai technológiák, valamint olyan szórakoztató funkciók jellemzik, amelyek az emlékezetes pillanatok felvételeinek készítését, megosztását majd megtekintését szolgálják.

Összesen 11 új digitalis fényképezőgéppel jelentkezik a Sony, s ezek közül bármelyikkel könnyedén lehet kiemelkedő képeket készíteni.

Cyber-shot HX5: kompakt, széles zoomátfogás, AVCHD minőség és GPS
A Cyber-shot HX5 igen csinos külső háza csodás képalkotó technológiákat rejt: mind a Sony fejlesztőműhelyeiben látták meg a napvilágot.

A hagyományos megoldásokkal összevetve a kétszeres érzékenységű Exmor R CMOS szenzor gyönyörű részletezettségű, alacsony zajtartalmú képeket képes készíteni, még gyengébb fényviszonyok alkalmával is. Ez a képesség tökéletes kiegészítője a a Sony prémiumkategóriás G objektívjének, amely 10x-es optikai zoommal büszkélkedhet. A 25-250mm tartományt lefedő (35mm egyenértékű) kompakt készülék zoom optikája ideális bármely széles látószöget igénylő kép elkészítésére, legyen szó panorámaképektől a csoportfelvételekig, vagy akár az igen kifejező közeli portrékig.

Otthon maradt a videokamera? Semmi gond: a csodás, 10,1 megapixeles képek mellett az HX5 képes a Full HD videók felvételére is. Egyetlen gombnyomás és a kristálytiszta, AVCHD formátumú, 1920 x 1080i felbontású video rögzítése már el is indult. A felvételek megtekintéséhez a Cyber-shot fényképezőgépet csatlakoztassa a BRAVIA™ televízióhoz és már gyönyörködhet is bennük. Ha a fényképezőgép Memory Stick™ kártyáját pl. behelyezi a DVDirect MC6 készülékbe, PC használata nélkül egyszerűen tud HD minőségű DVD-t készíteni, amelyet Playstation3 játékkonzolon vagy Blu-ray Disc™ lejátszón meg is tekinthet.

Az optikai SteadyShot új Active módja a fényképezőgép rázkódását csökkenti, amely főleg a kézből történő HD felvételek esetében hasznos. A hagyományos fényképezőgépek megoldásainál 10x hatékonyabb Active móddal a valaha látott legélesebb, legszebb mozgóképek rögzíthetők – még séta közben is!

A világelső intelligens Sweep Panorama az előző évben megjelent Cyber-shot TX1 és WX1 modellek funkciójának továbbfejlesztett változata. Sosem volt ilyen egyszerű extra-széles tájfotókat készíteni, akár mozgó tárggyal is. A fényképezőgép érzékeli, ha az ember vagy bármi más mozog a látómezőben, majd a nagyteljesítményű, új képalkotó algoritmus kiküszöböli az esetleges hibákat, amelyek a képek összeillesztésénél jöhetnek elő.

A HX5 ugyancsak a világ első fényképezőgépe, amely beépített GPS és tájoló funkcióval is rendelkezik, amely utazáskor tehet jó szolgálatot. Az aktuális pozíció valósidőben látható a nagyméretű, 7,6 cm-es (3”-os) Clear Photo LCD kijelzőn. Hazatérve a földrajzi koordinátákkal is ellátott fotók és videók felvételének helyszíne már látható is a tartozék Picture Motion Browser PC szoftver használatával. Külön extra felszereltséget a tájoló jelent: mindig látható, hogy a felvétel idején az objektív egész pontosan melyik irányba néz.

A Cyber-shot HDR (High Dynamic Range) háttérfény korrekciója természetes képeket eredményez, magas kontraszttal és erőteljesen megvilágított háttérrel – amely komoly kihívás bármely fényképezőgép számára. A HX5 automatikusan 2 felvételt készít ugyanarról a képről, majd a két fotót összeilleszti az egyes területek legjobb beállításai mellett. A képek egyesítése mögött nagyteljesítményű algoritmusok állnak, hogy egyetlen, részletgazdag kép születhessen, jól hangsúlyozott részletekkel illetve tónusos árnyékokkal.

A vadonatúj portré készítési mód végre segít abban, ha önmagáról szeretne portrét készíteni. Tartsa a fényképezőgépet kartávolságnyira és nyomja meg az exponáló gombot. Az arcérzékelés ilyenkor bekapcsol, és csak akkor engedi ki a zárat, ha az ön portréja megfelelően illeszkedik a képbe. A 2-személyes beállítással ugyanez a hatás érhető el: Ön és barátja biztosan tökéletesen láthatók majd a képen.

Cyber-shot W380: színes, könnyen használható
A népszerű Cyber-shot W sorozat 7 modellje lesz kapható: a színes fényképezők okos funkciókkal segítenek, hogy mindenki átélhesse a szép felvételek készítésének örömét.

A fekete, ezüst, arany és piros színű Cyber-shot W380 fantasztikus innovatív megoldásokat kínál elérhető áron.

A Sweep Panorama segítségével a tájképek, a felhőkarcolók, a csoportképek stb. készítése nemcsak könnyű, hanem szórakoztató is. Csak az exponálógombot kell megnyomni, majd a fényképezőgépet úgy mozgatni, hogy az egész megörökítendő képet lássa. A Sweep Panorama ezután pillanatok alatt automatikusan összeilleszti a képeket, így egyetlen szuperszéles, akár 185 fokos kép is készíthető.

Még inkább kompakt, még inkább karcsú az elődjéhez képest: a 24 mm széleslátószögű f/2.4 Sony G objektív 5x optikai zoom-ja a 14,1 megapixeles CCD szenzor képességét maximálisan kihasználja. Az extraszéles rekesszel felszerelt, magas minőségű optika a új kreatív utakat nyitnak meg, a gyengén defókuszált portréktól a vaku nélkül készített, impresszív felvételekig.

Cyber-shot TX7: ultra-vékony megjelenés… Full HD videófelvétel
Csodás megjelenés, gyönyörű képek: a tömegből a Cyber-shot TX7 elegáns vonalaival is kitűnik. 3 divatos színből választható külső rejti a Carl Zeiss 4x optikai zoom objektívet. Az ennyire keskeny fényképezőgéptől merőben szokatlan 25mm-es széleslátószögű objektív kényelmes szabadságot nyújt a kreativitást illeten – a nagyhatású tájképektől a csoportképekig vagy impresszív portékig.

A nagyméretű, széles formátumú 8,9cm (3,5”) LCD érintőkijelző LCD és a felhasználóbarát kezelőfelület kényelmes használatot biztosít. A TruBlack kijelzős technológia csökkenti a tükröződést, a kontrasztot kiemeli, így a képek csodás részletekben jelennek meg, még verőfényes napsütés alkalmával is.

A Cyber-shot TX7 intelligens Sweep Panorama módja és a 1080i minőségű HD videófelvétele azonnal elérhető a készülék érintőkijelzőjén keresztül.

Emlékek megosztása – a PMB szoftver segítségével
Az összes új Cyber-shot modell beépített Picture Motion Browser (PMB) Portable szoftverrel rendelkezik. Egyszerűen csatlakoztassa a fényképezőgépet az USB kábellel bármely internet kapcsolattal rendelkező PC-hez: pár kattintás és a Cyber-shot készüléken lévő képek, videók azonnal megjelennek a fájlmegosztó oldalakon.

Külön megvásárolható Memory Stick PRO Duo és SD/SDHC memória kártya is használható az összes új modellhez .

A Sony hivatalos kiegészítőinek egész tárháza áll rendelkezésre , hogy a Cyber-shot tudásának maximumát hozhassa ki. Az InfoLITHIUM™ tölthető akkuk segítségével nem fordulhat elő, hogy a Cyber-shot fényképezőgéppel bármely pillanatról is lemaradna: nemcsak extra hosszú ideig fotózhat, hanem gyorsan fel is töltheti azokat, s mindez a karcsú, könnyű, helytakarékos készülékben.

A Cyber-shot legújabb generációs készülékei 2010. Februárjától kaphatók.