Canon XF300 és XF305

0

A Canon vadonatúj professzionális videókamerákat jelentett be, melyek különlegessége az elsőként alkalmazott 4:2:2 színmintavételezésű MPEG-2 codec.
Emellett természetesen a Canon profi szériájának jellemzői továbbra is megmaradnak, így az L jelzésű, 18×-os zoomátfogású, kiváló minőségű objektív is. A kiváló képminőségéért 1/3″ típusú 3CMOS képérzékelő felel, melyet nagy kiolvasási sebességen működtetnek, így csökkentve a redőnyhatást.
A felvételhez két kártyafoglalatot alakítottak ki, mely közül az inaktív kártyát akár menet közben is cserélhetjük, miközben a másik kártyára megszakítás nélkül történik a videórögzítés.

Canon XF300

Canon XF305

Sajtóközlemény:

A professzionális videokamera újragondolása: A Canon elindítja első MPEG-2 Full HD (4:2:2) fájl alapú kameráit

London, 2010. április 7. – A Canon ma átalakítja a professzionális videokamerák piacát az XF305 és XF300, két forradalmian új, fájl alapú videokamerájának elindításával. Ezek a modellek az elsők, amelyek a Canon által nemrégiben bevezetett MPEG-2 Full HD (4:2:2) felvételi codecet alkalmazzák.

Az új, osztályukban páratlan technológiával rendelkező XF modelleket a kiemelkedő képminőség és problémamentes munkafolyamatok érdekében egy sor professzionális felhasználás céljára fejlesztették ki.

A kiemelkedő, teljesen új kamerarendszer Canon L-sorozatú HD video-objektívet, 3CMOS érzékelő-rendszert és igen fejlett DIGIC DV III jelfeldolgozást tartalmaz. Az MPEG-2, Full HD videókat az ipari szabványnak megfelelően MXF (Material eXchange Format) fájlokban rögzíti a Compact Flash memóriakártya, az adatátvitel legfeljebb 50 Mb/s, a mintavételi arány 4:2:2, ami az utómunkálatokhoz több rögzített színinformációt biztosít.

Az XF305 és XF300 kiváló képalkotó rendszereket ötvöz, külső megjelenése pedig elősegíti a mobilitást és sokoldalúságot. A modellek széles funkciókínálata és adaptálhatósága miatt a felhasználók szinte bármilyen helyzetben és céllal készíthetik felvételeiket, legyen az független film készítése vagy kereskedelmi tévés közvetítés.

Piacvezető teljesítmény
Az XF305 és XF300 kiemelkedő képminőség elérésére készült. A professzionális hordozható videokamerák körében először az új modellek az MPEG-2 Full HD felvételi codecet 4:2:2 mintavételezéssel és legfeljebb 50 Mb/s adatátviteli sebességgel használják, így a felvétel közvetítésre kész minőségű, bámulatos részletességgel.

A fejlett codec, amely a HDV és más 4:2:0 felvételi formátumok színfelbontásának kétszeresét kínálja, teljes mértékű kihasználásához a Canon új HD videó rendszert dolgozott ki, amely ötvözi az elismert DIGIC DV III feldolgozás teljesítményét a fejlett érzékelő-rendszerrel és a különleges fejlesztésű, 18-szoros Canon L sorozatú objektívvel, hogy így a szigorú közvetítési feltételeknek megfelelhessen. Az 1/3 típusú Canon 3CMOS érzékelő-rendszer kiemelkedő színprecizitást, széles dinamika tartományt és alacsony zajszintet biztosít. A Canon által kifejlesztett nagy- sebességű adatkiolvasási technológia minimalizálja a redőnyhatást (elferdülés), amely más CMOS kameráknál előfordul.

Akadálymentes integráció a munkafolyamatokba
Mindkét új XF modell szabványos MXF fájlba rögzít, amely egy nyílt fájlformátum, kompatibilis a legfontosabb, professzionális szakemberek által használt, fájl-alapú munkafolyamat rendszerekkel. Az indulás idején az XF kamerák teljesen kompatibilisek az Adobe Systems Incorporated, az Apple Inc., az Avid Technology Inc. és a Grass Valley legismertebb szerkesztő és feldolgozó szoftvercsomagjaival, így a videókészítők azonnal integrálhatják az XF305 és XF300 modelleket munkafolyamataikba.

Az új XF kamerákkal rögzített videókat a kamera közvetlenül a két lehetséges nyílás egyikében található Compact Flash (CF) kártyára írja. Felvétel közben a nem használt kártya kicserélhető az órákon át tartó, megszakítás nélküli videórögzítéshez. Mindkét modell képes, a memóriakártyák felvétel közbeni átváltására, így folyamatosan lehet rögzíteni a második kártyára, ha az egyik megtelik.

Az elkészült klipek egyszerűen visszanézhetők és kezelhetők mindkét modellen a Canon PC-hez és Mac-hez készült XF segédprogramjaival, melyekkel a felhasználó mentheti a klipeket, szerkesztheti az MXF fájlokban tárolt metaadatokat, visszanézheti a klipeket, és CF kártyára írhatja őket.

Minőségi Canon optika: a L-sorozatú objektívek
A közvetítést végzők többsége előnyben részesíti a Canon objektíveket, mert ezek kiemelkedő felbontást, kontrasztot és kismértékű kromatikus torzítást biztosítanak. Az új XF305 és XF300 modelleken L-sorozatú HD videóobjektív található, amely 29,3 mm-es, nagy-látószögű, nagy fényerejű (F1,6) és sokoldalú, 18-szoros zoommal működik, egyformán kiváló teljesítményt nyújt széles és tele állásban is.

A zoom és a fókuszgyűrű fizikai véghelyzettel rendelkezik kézi módban, ami segíti a gyors és ismételhető műveleteket. A független íriszgyűrűvel szabályozható a nyílás, a zoom pedig két billenővezérlővel állítható kézileg. A Canon egyedi azonnali AF rendszere szintén a gyors és pontos élességállítást segíti elő.

A korábban csak a Canon műsorszóró TV objektívjeiben megtalálható, nagy törésmutatójú, nagyon kis szórású (Hi-UD) üveg került az objektívbe a kromatikus színhibák csökkentése érdekében. A Hi-UD ultra-kis színszórással (UD), ultra nagy törésmutatójú aszferikus (UA) és kétoldali aszferikus elemmel ötvöződik, így éles, részletgazdag képek készülnek, kromatikus színhiba nélkül.

A legjobb minőségű Canon optikai komponensekkel készült objektív tökéletesen kiegészíti a Canon 3CMOS érzékelő rendszerét, amely 1000 vonalas vízszintes felbontással rögzít. Az új képstabilizátor (IS) rendszer háromféle stabilizálási módot kínál a bámulatos rázkódás-kiegyenlítéshez: Normál, Dinamikus és Nagy teljesítményű választható.

Egyszerű kezelés, hatékonyság, hosszú élettartam
Az XF305 és az XF300 modellben 1,55 millió képpontos elektronikus kereső is megtalálható 100%-os lefedéssel, valamint egy egyedi, előre szerelt, nagyfelbontású LCD rendszer is, amely egyszerűen átállítható balra és jobbra, a különleges felvételi helyzetnek megfelelően. Az osztályában legnagyobb méretű LCD képátlója 10,1 cm (4”), felbontása 1,23 millió képpontos; páratlanul tiszta kép és rugalmasság jellemzi a nagy felbontású felvételek készítésekor.

Az új XF modellek ergonómiai szempontból teljesen újak, a professzionális felhasználók visszajelzései alapján lettek megtervezve. A fejlett vezérlési elrendezés ösztönös használatot tesz lehetővé, a középre helyezett fogantyúval pedig optimális egyensúlyban lehet a kamerát tartani. Ezek a külső fejlesztések együttesen biztosítják, hogy az egyes XF kezelők kényelmesen készíthessék a felvételt hosszú időn keresztül, különféle helyzetekben.

Személyre szabás széles körben
Mindkét XF modellben igen sokféle személyre szabási lehetőség található, így a készülék tényleg sokoldalúan és rugalmasan használható. A felhasználók 26 kép-paramétert konfigurálhatnak, több mint 50 egyedi, képre vonatkozó változó beállításával. Az XF kezelők 30 funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 13 egyedileg beállítható gombhoz is, így a személyes felvételi szokásoknak, a környezeti és stílusbeli követelményeknek megfelelően optimalizálhatják a kamerát.

Választható egy sor, ipari szabványnak megfelelő gamma görbe, így az operatőr pontosan a célnak megfelelő stílust választhatja. A videó például optimalizálható egy adott ügyfél igényeihez vagy filmre történő átíráshoz.

Legfeljebb kilenc „személyre szabott kép” tárolható az egyes kamerákon, többek között, alapbeállításként, három védett beállítás: VIDEO.C, CINE.V és CINE.F. A kívánt beállítások menthetők és egyik kameráról a másikra átvihetők SDHC kártya segítségével, ami különösen akkor nagy segítség, ha több kamera dolgozik együtt, vagy egy szervezet akarja biztosítani, hogy a kreatív stílus, és a beállítások egységesek legyenek kameráin.

A lassított és gyorsított felvételi lehetőség is bővíti a kreatív lehetőségeket. A gyorsított felvétellel az operatőr a rögzített cselekményeket úgy gyorsíthatja fel, hogy másodpercenként kevesebb képkockát rögzít. A lassított felvétel másodpercenként több képkockát rögzít, így a felhasználó lejátszáskor a normál képfrekvencia mellett lassabb videót kap. 20 sebesség közül lehet választani, melyek segítségével egy sor vizuális effektus rögzítése lehetséges.

Fejlett hangfelvétel és csatlakozási lehetőségek
A hang felvétele mindkét modellen 16-bites lineáris PCM 48 kHz-es mintavétellel, ami a professzionális és közvetítési tartalmakhoz szükséges minőséget biztosít. A beépített mikrofonból a kamerák sztereó hangot rögzítenek, de külső mikrofonok és más források jelét is fogadják a beépített XLR csatlakozón.

A stúdiófelvételek és többkamerás felvételek esetére az XF305 HD-SDI kimenettel, GENLOCK bemenettel és Timecode kimenettel/bemenettel is rendelkezik.

Canon Professzionális Szerviz
Az XF305/XF300 tulajdonosok jogosultak a Canon Professzionális Szerviz (CPS) Video tagságra. A CPS Video szerviz a Canon termékek professzionális felhasználói számára kizárólagos, ingyenes hozzáférést biztosít egy sor előnyhöz, ilyen pl. az elsőbbségi szerviz és a közvetlen támogatás a Canon professzionális képviseletétől egész Európában.