Harmadával csökkent a magyar fotós piac

0

A korábbi évek trendjének felerősödését hozta 2009 a tartós fogyasztási cikkek piacán – állítja a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének napokban kiadott jelentése. Az élelmiszervásárlásokkal ellentétben az elektronikai cikkek vásárlása a legtöbb esetben elhalasztható, így ha veszélybe kerül a családok költségvetése, akkor ezeken a területeken tudnak a legkönnyebben legnagyobb megtakarítást elérni. Ez volt megfigyelhető a korábbi években is, és a válság csak gyorsította ezt a folyamatot. Ennek megfelelően 2008-hoz viszonyítva a magyarországi elektronikai piac 23,5%-os csökkenést elkönyvelve 244 milliárd forintra zsugorodott. Míg a háztartási kisgépek forgalma ezen belül „mindössze” 11%-kal csökkent, a fotó szektor 29,9%-kal, a szórakoztató elektronikai piac 26,8%-kal, az IT /nyomtatás szegmens pedig 25,9%-kal lett kisebb az előző évhez viszonyítva.

Nikon Coolpix S220

Canon EOS 500D

A GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének kutatásából kiderül, hogy a fotó piacon a fényképezőgép eladások a fotópiaci átlagnál is nagyobb mértékben estek vissza. Érték alapon nézve 33,1%-os visszaesés volt tapasztalható, amit némileg torzít az évközi ÁFA emelés és forint árfolyam romlás miatti 7,1%-os átlagos áremelkedés hatása. Darabszámot tekintve ugyanis sokkolóan magas, 37,5%-os volt a visszaesés. A statisztikákat leginkább a fényképezőgép piac 79,2%-át kitevő kompakt kategória rontja a maga 38%-os darabszámbeli visszaesésével, így fordulhatott elő, hogy a tükörreflexes szegmens értékben a teljes piac eddigi 17,4%-a helyett 2009-ben 20,8%-át adta. Előretörését segítette a kompakt kategóriában kiéleződött verseny hatására átlagon alul maradó, mindössze 3,1%-os áremelkedés is, hiszen ugyanebben az időszakban a DSLR fényképezőgépek ára átlagosan 12,3%-kal növekedett.

A kompakt kategória szezonális szerepe a válság ellenére megmaradt, így a legtöbb kompakt fényképezőgép júliusban és augusztusban, illetve decemberben talált gazdára.

Zoom szerinti megosztásban az 5×-nél kisebb zoomtartománnyal rendelkező modellek hozták a gyártók bevételének 52%-át. Ebben a tekintetben 2009-ben nem történt változás. Az 5-10× zoomos és 15×-nél nagyobb zoomtartományos gépek piaca a 10-15× zoomos gépek szegmensének kárára bővült minimális mértékben, ami a 2009-ben megjelent olcsóbb utazózoomok, illetve ultrazoomok ismeretében nem is különösebben meglepetés.