19. Nemzetközi Művészeti Oktató- és Alkotóműhelyek

0

A Mediawave Alapítvány idén is megrendezi alkotóműhelyeit. A tavaly bevált helyszínen ezen a nyáron is 9 napos program várja az érdeklődőket.
A részvételi díj 40.000 Ft/fő, mely nem tartalmazza az étkezés költségeit.

Sajtóközlemény:

Passport Control 19. Nemzetközi Művészeti Oktató- és Alkotóműhelyek
A MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál szervezésében!
2010. július 30 – augusztus 7. Kisharsány

A MEDIAWAVE Alapítvány 19. Passport Control workshopja több művészeti ágban várja a 16 év feletti tanulni, tehetségüket kibontakoztatni vágyó kezdő, középhaladó, illetve haladó (végzettséggel és/vagy gyakorlattal rendelkező) érdeklődőket, fiatal művészeket, akik gyors és hatékony fejlődést jelentő nemzetközi alkotó együttműködések keretében szeretnék megerősíteni tudásuk gyakorlati oldalát. Minden műhelyben biztosított a több éves, fejlődési szintnek megfelelő továbblépési lehetőség.

Kiemelt téma:

’ROMA IS BEAUTIFUL’ –„A ROMA GYÖNYÖRŰ”
ROMA FIATALOK SZÁMÁRA INGYENES!
A NORVÉG ALAP TÁMOGATÁSÁVAL!

További ifjúsági film, fotó és zenei műhelyek:
Győr, 2010. október 24-26. Passport Control 20.

FOTÓMŰHELY KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK
A Passport Control Művészeti Műhely nyári tábora a tavalyi évben új helyszínre költözött, így idén másodszor várja a fotográfia, film és zene iránt érdeklődő fiatalokat Kisharsányban. Kisharsány Villány tőszomszédságában Pécstől 20km-re fekvő kis falu, mely tekintélyes bortermelői hagyományokkal bír. Az új helyszín sok kihívást és lehetőséget tartogat a fotográfia iránt érdeklődő kezdő és haladó fiataloknak.

Az idei fotográfiai workshop fő témáit maga a helyszínünk, a falu biztosítja. A műhely vezetője Pettendi Szabó Péter lesz, aki a tábor egész ideje alatt a résztvevők segítségére áll, hiszen vele lehet megvitatni az önálló projektek elméleti és gyakorlati hátterét. Ezen kívül a dokumentarista fotográfiába fogja mélyebben beavatni az érdeklődőket, a tábor alapját képező „Együtt feketén-fehéren – Roma is beautiful!” projekten keresztül.
Az első négy napban Zalka Imre vezetésével számos archív fotográfiai felvételezési módot ismerhetnek meg a jelentkezők, a megismerkedésen túl maguk is kipróbálhatják, elsajátíthatják ezeket a ma már elfeledett technikákat. Azonban a digitális fotózás elhivatottjainak is izgalmas dolgokat tartogat a tábor. Boltresz Attila és Nagy Balázs négy napos kurzusán a digitális képmanipuláció és képfeldolgozás alapjait ismerhetőek meg.
A tábor tanára lesz Radu Igazság is, aki a bukaresti Szépművészeti Egyetem professzora, animáció szakának vezetője, általa lehetőségetek nyílik ezen műfajba is betekintést nyerni.

Az idei tábor érdekessége lesz még a Portfolio Review elnevezésre hallgató, két napos rendezvényünk. A Portfolio Review a tábortól függetlenül, de remélhetőleg a fotográfiai műhely résztvevőit is vonzó szakmai program, melynek lényege a fiatal fotográfusok portfóliójának szakmai elbírálása, fejlesztése. A rendezvényre augusztus 6-7.-én kerül sor.
Az első napon Horváth M. Judit és Stalter György mutatják be legújabb albumukat, majd tartanak konzultációt az érdeklődőkkel, délután pedig Kapolka Gábor kurzusa és konzultációja következik.
A szombati nap viszont már a portfólióké, az öt zsűri tag (Boltresz Attila, Horváth M. Judit, Kapolka Gábor, Pettendi Szabó Péter és Stalter György) értékeli a jelentkező portfólióját és személyesen mondanak véleményt a munkákról.

A tábor struktúrájából adódóan nyitott, lényege a kommunikáció a csapatmunka, a résztvevők egy olyan nemzetközi közegbe csöppenhetnek, ahol más művészeti ágakkal is megismerkedhetnek.

Vezető oktató:
Pettendi Szabó Péter – fotográfus, tanár (dokumentarista fotográfia)

Oktatók:
Boltresz Attila és Nagy Balázs (képmanipuláció az alkalmazott fotográfiában)
Palo Markovicz (fekete-fehér labor)
Zalka Imre (archív fotótechnikák)

A fotó műhely az elméleti és gyakorlati oktatáshoz a következőket tudja biztosítani:
technikai háttér

  • laborfelszerelés és vegyszerek, fotópapír,
  • számítógépes háttér,
  • saját fényképezőgépre szükség van (mindegy hogy analóg vagy digitális)

nyersanyag

  • 2 tekercs fekete-fehér negatív

A tervezett program:
1. nap, felkészítő nap: technikai alapok előadás, bevezetés az archív fotótechnikákba – előadás
2. nap: dokumentarista fotográfia – előadás, fekete-fehér labor bemutató, archív technikák gyakrolat
3. nap: fekete-fehér labor gyakorlat, archív technikák gyakorlat, munka az önálló projekteken
4. nap: archív fotótechnikák – képértékelés, munka az önálló projekteken
5. nap: képmanipuláció az alkalmazott fotográfiában – előadás, munka az önálló projekteken, fekete-fehér labor gyakorlat
6. nap: képmanipuláció az alkalmazott fotográfiában – gyakorlat, munka az önálló projekteken, fekete-fehér labor gyakorlat
7. nap: képmanipuláció az alkalmazott fotográfiában – gyakorlat, munka az önálló projekteken, fekete-fehér labor gyakorlat
8. nap: képek végleges kidolgozása, portfólió konzultációk, képértékelés + Portfolio Review előadások
9. nap: felkészülés a záró programra + Portfolio Review

A jelentkezés feltételei:
– jelentkezési lap az érdeklődési kör vagy az esetleges képzettségi fok, szakmai irány megjelölésével, a passport@mediawave.hu címre
– rövid életrajz (születési hely, idő, iskolák, szakmai tanfolyam),
– fotó a műhely résztvevőinek webes megjelenítéséhez,
– saját fotók: min. 10 db saját fotó (hosszabbik oldal 1000 pixel)
– 50% előleg befizetése

A workshopon mindenki a saját fényképezőgépével dolgozik, fényképezőgépet biztosítani nem tudunk.

RÉSZVÉTELI DÍJ szakmai program költsége (ellátás nélkül), amely magában foglalja az oktatást, korlátozott mennyiségű nyersanyagot és felvételi és utómunka technikai hátterét:
30.000.-Ft/fő/9nap június15-ig történő jelentkezés, illetve előleg befizetéssel
40.000.-Ft/fő/9nap június15. után történő jelentkezéssel

KEDVEZMÉNY:
– középiskolás diákok számára a részvételi díj 25.000 Ft
– „hozz magaddal még egy embert” kedvezmény: ha még egy résztvevőt hozol, a részvételi díjad 25.000 Ft
A kedvezmények nem vonhatók össze.

A szakmai költség második részlete a műhelybe érkezéskor fizetendő.

Az első részlet a következő számlaszámra utalható:
MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány, Győr
Számlaszáma: 10700031-47422106-51100005
CIB Bank Győri Központi Fiók, 9021 Győr, Aradi vértanúk útja 10.

Az átutalás megjegyzésébe kérjük beleírni: „Passport Control” és a résztvevő neve

Pénzesutalványon: MEDIAWAVE Alapítvány, 9028, Győr, Soproni u. 45. Kérjük a feladásnál megjelölni: „fotóműhely részvételi költség”

Túljelentkezés esetén a szervezőknek 20 nap áll a rendelkezésére, hogy a beküldött jelentkezések alapján eldöntsék, kiket válogatnak be a műhely munkájába. A nem beválogatottaknak a befizetett részvételi díjat visszautalja. Kevés jelentkező esetén a szervezőknek 20 nap áll a rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hogy gazdaságosan meg tudják-e valósítani a műhelyt a fenti feltételek és tanári gárda mellett. Amennyiben ez nem látszik biztosíthatónak, a kaucióként befizetett összeget visszaküldik a jelentkezőnek! A biztosítékként befizetett előleg összeget a műhely megvalósulása esetén nincs módunkban visszafizetni, ha résztvevő mégsem jelenik meg és vesz részt a műhely munkájában.

SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS
A helyszínen ingyenes a sátorozás.
Előfizethető napi kétszeri étkezés várható költsége (ebéd-vacsora):kb. 1.500.-Ft/nap/fő

JOGOK
A műhelyekben készített anyagok (film, fotó, zene, vizuális mű, írás) joga a MEDIAWAVE Alapítványé, amely azokat elhelyezi internetes archívumában, nyomtatott kiadványaiban, valamint a filmeket fesztiválokra nevezi/heti. A szerzőknek is lehetőséget biztosít további fesztiválokra való nevezésre, de kéri a nevezés, a programba kerülés és az esetleges díj szerzés tényének közlését, hogy azt a film internetes adatlapján, valamint hírfelületén el tudja helyezni.

További információ:
Rechnitzer Zsófia:
passport.photo@mediawave.hu, passport@mediawave.hu