Haldoklik a hazai DSLR piac

0

Lassuló ütemben ugyan, de tovább csökkent 2010 első negyedévében a hazai fotós piac. Idén tavasszal GfK Hungária adataira támaszkodva a 2009-es év egészét nézve még 37,5%-os darabszámbeli és 33,1%-os értékbeli visszaesésről számolhattunk be, ami 2010 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 20,4, illetve 16,1 százalékra csökkent. Az árak átlagosan 5,4%-kal erősödtek, de ez a szám valójában a teljes piac 72,5%-át kitevő kompakt piac mérsékelt árnövekményét mutatja. A DSLR szegmens változatlan ütemben, darabszámokat tekintve évi 35,9%-kal zuhant. Az értékesítés összegszerű adatait a 2009 első negyedévéhez mérten 30%-os áremelkedés kozmetikázza, így értékben „mindössze” 16,7% a visszaesés.

Mindeközben a kompakt kategóriában alig 3,8% volt az áremelkedés, ami még az évközi áfaemelés mértékét sem kompenzálja. A piacon ennek ellenére 19%-kal kevesebb kompakt fényképezőgép talált gazdára, így 15,9%-kal csökkent az importőrök ebből a kategóriából származó bevétele. A szegmensen belül a felbontás arány meglehetősen furcsán alakult. Az nem meglepő, hogy a 12 megapixeles és annál nagyobb felbontású gépek piaca kb. 20-szorosára nőtt, hiszen lényegében tavaly jelentek meg ezek a modellek, kiszorítva a piacról a 6-10 megapixeles gépeket. Ezen a területen az árcsökkentés is jelentős, közel 42%-os volt. Érdekes azonban a 4-5 megapixeles fényképezőgépek előretörése, ahol a piac a 48%-os árnövekedés ellenére háromszorosára nőtt.

A számokból jól látható, hogy a gyártók a mennyiségi elvárások teljesítése érdekében a kompakt piacon hajlandók akár kisebb veszteséget is bevállalni, amit a feltehetőleg kevésbé árérzékeny DSLR gépek vásárlói felé beállított irreális áremeléssel igyekeztek kompenzálni.

A kompakt kategória zoom szerinti eloszlásában az előző év első három hónapjához viszonyítva nincs jelentős elmozdulás. Az összes bevétel közel felét az 5× vagy annál kisebb zoomátfogású objektívvel szerelt gépek adják, míg a 10-15× zoomtartományú modellek felelnek a fennmaradó eladások további 24%-áért. Az 5-10×, illetve a 15×-nél nagyobb átfogású zoommal rendelkező kompaktok összesen adják a piac fennmaradó részét. Míg az év első három hónapjában ez az eloszlás már második éve változatlan, 2009 egészét nézve a piac kb. 5%-kal tolódik el a maximum 5× zoomos modellek irányába a legalább 10× zoomos gépek kárára.