Nagy zoomot a zsebembe! – Fujifilm FinePix F300EXR

0

A Fujifilm bejelentette a FinePix F200EXR nagyobb zoomátfogású, F300EXR típusjelű nagytestvérét.

A Fujifilm FinePix F300EXR – nagy zoomjának köszönhetően most már – utatózoom testvéréhez hasonlóan 12 Mpixeles felbontású, így legnagyobb képmérete 4000×3000 pixel. A normál 4:3 oldalarány mellett 3:2 és 16:9 is választható, többféle felbontásban.

Az EXR szenzornak köszönhetően választhatunk nagy felbontású (HR), nagy dinamikájú (DR) és kis képzajú (SN) üzemmódok közül.

A stílusos külsőbe öltöztetett, legvékonyabb részén 23 mm-es gép egyik legkomolyabb előrelépését az új optika adja, amely az F200EXR 5×-ös átfogása után immár 15×-ös zoomot kínál. A nagyobb zoom egyébként nem csak nagyobb teleállást, de jobb nagylátószöget is jelent. Kisfilmes formátumba átváltva 24 és 360 mm között dolgozhatunk, mindeközben a fényerő f/3,5 és f/5,6 között változik. A nemkívánatos berázások ellen szenzor-stabilizálást használhatunk.

Komoly változás érinti a kezelést és kezelhetőséget is, hiszen az F300EXR már rekesz- és zársebesség előválasztást is kínál, illetve használhatunk teljesen manuális módot is. A különböző üzemmódok kiválasztását a gép felső részén, enyhén döntött üzemmódtárcsa biztosítja.

Szintén komoly fejlesztésen ment keresztül az élességállítási rendszer, hiszen úgy tűnik elsőként készült olyan kompakt fényképezőgép, amely nem csak kontraszt különbségen, de fázis-eltérésen alapuló AF-t is kínál. A Fujifilm sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy ha világos, nagy kontrasztú témát szeretnénk fotózni, akkor a fázis érzékelő AF gyors és pontos lesz, ugyanakkor sötét helyszíneken a kontraszt AF kínál pontos élességállítást. A 0,158 mp-es élességállítási időt úgy érték el, hogy az EXR szenzorra fázis detektáló pixelpárokat helyeztek, amelyek a DSLR-ek fázis érzékelőihez hasonlóan működnek (a DSLR-ekben külön AF szenzor dolgozik, ahol a CCD sor előtt törőéket alkalmaznak a fáziskülönbség létrehozására, hogy ezt a Fujifilm itt miként oldotta meg, illetve hogy ez az elnevezés mögött bújó megoldás tényleg azonos-e a tükörreflexes gépek autofókusz rendszerével, az egyelőre nem tisztázott – a szerk.).
Az mindenesetre biztos, hogy nem csak a gép, de a fotós is választhat a két üzemmód között.

Szintén előnyére változott a kijelző is. A 3″ képátlójú LCD felbontását 460 ezer szubpixelre hízlalták, így már nagy mérete ellenére is kiváló részletgazdagságú képet mutat.

A FinePix F300EXR-be is bekerült a Motion Panorama, amely itt akár 360 fokos panorámák automatikus összefűzését is elvégzi.
Nem kevésbé komoly előrelépés a HD videókészítés lehetősége sem, ami 24 kép/mp-es frissítést kínál. A mozgóképek felvétele során az optikai zoomot is használhatjuk.

A Fujifilm FinePix F300EXR augusztustól lesz kapható, ára az USA-ban 329,95 dollár lesz.

A Fujifilm FinePix F300EXR főbb jellemzői:

  • szenzor: 12 Mpixel, 1/2″, SuperCCD EXR, CCD-eltolásos stabilizálás
  • ISO64-1600 érzékenység, kisebb felbontáson akár ISO12800
  • Objektív: 15x-ös zoomátfogás, 24-360 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,5-5,3 fényerő, 5 cm makró közelpont
  • átnézeti és elektronikus kereső nincs
  • vékony kialakítás
  • LCD: 3″ 460e szubpixel
  • 1280×720 pixeles (HD) videórögzítés (24 kép/mp) max. 2 GB-ig
  • automatikus élességállítás kontraszt érzékelő és fázis-különbség elven egyaránt, követő AF, arcfelismerés; kézi élességállítás nincs
  • 20 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • Lítium-ion akkumulátor (250 kép egy feltöltéssel CIPA ajánlású gyári mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és miniHDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.