Tükör(reflex?): Sony Alpha-A33 és A55

0

Hogy a Sony legújabb, most bejelentett Alpha SLT-A33 és A55 típusú fényképezői mely kategóriába tartoznak, bizonyára jó darabig vita tárgya lesz, az azonban biztos, hogy a friss modellek egy új irányból közelítenek a cserélhető objektíves gépekhez.

Sony AlphaSLT-A33

Sony AlphaSLT-A55

A Sony Alpha SLT-A33 és A55 egyrészt a cég DSLR-jeinek legfontosabb hagyományait örökölte. Ugyanazt a csatlakozóbajonettet kapjuk, így az Alpha objektívek széles választéka áll rendelkezésre mindkét géphez. A készülékekben fix, féligáteresztő tükör kapott helyet, mely a fény egy részét a tükörreflexesekből jól ismert, gyors fázis AF rendszerhez, másik részét pedig az elektronikus keresőnek is live view képet biztosító fő szenzorhoz továbbítja. A kereső (ún. Tru-Finder) 1,15 millió képpontos felbontású Xtra Fine LCD, 100%-os lefedettséggel.

Sony AlphaSLT-A33

Sony AlphaSLT-A55

Az újfajta kereső több előnnyel is jár, egyrészt kb. 20%-kal kisebb gépvázat sikerült így létrehoznia a gyártónak, mint az eddigi Sony DSLR-ek, másrészt folyamatos élőképet kapunk a keresőben, még videózás közben is. A mozgó tükör hiánya gyorsabb és csendesebb működést jelent, és mozgóképfelvétel közben is használható, követő AF-t. A gépek ezen felül kategóriájukban rendkívül gyors, 7-10 kép/mp-es sorozatfelvételre képesek.

A Sony A33 és A55 legfontosabb különbsége az előbb említett sorozat sebesség. A nagyobb típusszámú modellnél ez 10 kép/mp, míg kisebb társa 7 kép/mp-re képes. Másik lényeges eltérésük a szenzor, mely mindkét gép esetében egy Exmor HD CMOS, az A33-nél modellnél 14,2, az A55-nél 16,2 megapixeles valós képfelbontással.

A fényképezőgépek Full HD videofelvételre is képesek, hátuljukra pedig egy 3” méretű, 921 ezer képpontos, dönthető-forgatható LCD került. Érzékenységük ISO100 és 12800 között, bővített módban ISO25600-ig növelhető. A kész képek és videók Memory Stick PRO Duo, vagy SD/SDHC kártyákra menthetők.

A Sony Alpha SLT-A33 és A55 a tervek szerint októberben kerül forgalomba.

Frissítve: 2010.08.24. 07:45.
A tervezett japán megjelenés: 2010. szept. 10.
Nyitóár: 75 000 yen (A33), 90 000 yen (A55) (kb. 197 000 és 237 000 Ft)

A Sony a megjelenésükkel nagyjából egyidőben dobja piacra közel egy hónapja bejelentett három fix objektívjét:

  • Carl Zeiss Distagon T* 24mm F2 ZA SSM (2010.09.17., 164 850 yen)
  • Sony DT 35mm F1.8 SAM (2010.10.?, 25 200 yen)
  • Sony 85mm F2.8 SAM (2010.09.10., 31 500 yen)

Az Alpha SLT-A33 és A55 fényképezőgépek főbb tulajdonságai:

  • A-bajonettes objektívek támogatása
  • Fix, féligáteresztő tükör, mely folyamatos élőképet biztosít
  • 14,2 (A33) és 16,2 (A55) megapixeles Exmor HD CMOS
  • ISO100-25600 érzékenység
  • BiONZ feldolgozó processzor
  • Full HD (1080) AVCHD videó, 30 kocka/mp
  • 15-pontos fázis eltérésen alapuló AF rendszer, 3 keresztszenzorral
  • Fázis AF videózás közben is, témakövető lehetőséggel
  • 1,15 millió képpontos elektronikus kereső, 95%-os lefedettséggel
  • 3″, 921 ezer képpontos, kihajtható Xtra Fine LCD
  • 2D/3D Sweep Panorama mód
  • Auto HDR
  • Multiexpós zajcsökkentő mód
  • Max 7 kép/mp (A33) és 10 kép/mp (A55) sorozat
  • Lítium-ion akku
  • Memory Stick Pro Duo és SD/SDHC kártyák támogatása

Sajtóközlemény:

Fényképezőgép sebesség újraértelmezve: a Sony bemutatja az első félig áteresztő tükör technológiával készült digitális fényképezőgépeit

A Könnyű, kompakt α55 és α33: akár 10 kép/mp felvétel, nagysebességű AF követés és Full HD videó

  • Az α55 (SLT-A55V) (16,2 megapixel) és az α33 (SLT-A33) (14,2 megapixel)
  • Nagysebességű felvétel akár 10 kép/mp sebességgel, precíz, követő autofókusszal
  • A “Quick AF HD Movie” először mutatkozik be és lágy, folyamatos autofókuszt biztosít videofelvétel közben is
  • Fejlett előkép gyors AF működéssel és 7.5 cm (3″) dönthető LCD, Tru-Finder (elektronikus) kereső 100% lefedettséggel
  • Fejlett képalkotó megoldások: 3D Sweep Panorama, Auto HDR és multi-frame zajcsökkentés

Az cserélhető objektíves α család továbbbővül a Sony kínálatában a kompakt, rendkívül gyors, új α55 és α33 típusokkal.

A Sony első digitális fényképezőgépei, amelyben a félig áteresztő tükör technológia bemutatkozik, eddig ismeretlen felvételi lehetőségeket kínálnak. A hagyományos DSLR fényképezőgépek lehetőségeit kiegészítve a félig áteresztő tükör olyan megoldással jelentkezik, amely optikai úton választja ketté a képet és küldi azt a fő képérzékelőhöz illetve a különálló, fázis alapú autofókusz szenzorhoz.

A nagyfelbontású élőkép és a gyors, pontos fázis alapú autofókusz mindig rendelkezésre áll – vagy a változtatható dőlésszögű 7,5cm (3”) LCD kijelzőn vagy a precíziós Tru-Finder elektronikus keresőn. Ez egyben azt jelenti, hogy a mozgó tárgyak is mindig fókuszban maradnak, attól függetlenül, hogy állóképek vagy Full HD videók készülnek.

A félig áteresztő tükör technológia a korábbi DSLR modellek határain lépett túl egyszerűbb mechanikai felépítéssel, kisebb vázzal és komplexitással. Ezért az α55 és az α33 ideális megoldás azok számára, akik a spontán családi eseményeket, utazásokat szeretnék megörökíteni kisebb felszereléssel. Nagyfelbontású felvétel akár 10 kép/mp sebességgel, precíz AF követéssel A forradalminak számító félig áteresztő tükör technológia többek között lehetővé teszi, hogy az α55 akár 10kép/mp (α33: 7kép/mp) sebességgel készítsen sorozatképet Continuous Priority AE üzemmmódban. Ez egyben a világ jelenleg leggyorsabb folyamatos AF képrögzítése a cserélhető objektíves, APS-C méretű képszenzoros gépek köött.

Az újonnan kifejlesztett 15-pontos fázis alapú autofókusz rendszer gyors, precíz AF követést biztosít, még mozgó tárgyak és sorozatfelvétel esetén is. Így az α55 és az α33 képes a leggyorsabb momentumok megörökítésére, de portréfelvételek esetében is megragadható a legideálisabb kép.

A világ első Quick AF Full HD filmrögzítése1
A nagyméretű Exmor™ APS HD CMOS szenzor mindkét fényképezőgép esetében csodás, moziminőségű HD videofelvételek készítését teszi lehetővé gyönyörű, defókuszált (bokeh) effekt használatával.

Az α55 és az α33 gépekben debütál a Quick AF Full HD filmrögzítés is. A félig áteresztő tükör technológia segítségével az AVCHD 1080i minőségű videók készthetők precíz, fázis alapú AF követés használata mellett még mozgó tárgyak esetén is. A valósidejű videó élőkép mostantól a keresőben is rendelkezésre áll – a DSLR fényképezőgépekkel ellentétben, ahol a felemelt tükör gátolta a kép keresőbe történő eljutását a felvétel ideje alatt.

Könnyed komponálás és ellenőrzés
Az α55 és az α33 fantasztikus új lehetőségeket kínálnak a kreativitás és a megjelenítés terén egyaránt, mind a videók, mind a fotók esetében. A DSLR felhasználók illetve a már nem kezdő fotósok által jól ismert Sony Quick AF Live View rendszer hatékonyabb, mint valaha. A nagyfelbontású élőkép kiegészítve az egyedülálló fázis alapú AF redszerrel még a gyorsan mozgó tárgyak esetében is pontos képet ad.

A szabadon (maximum 270 fokban) dönthető, világos, 7,5 cm-es (3,0″) (16:9) Xtra Fine LCD kiejlző csodás részletességet és kontrasztot biztosít.

A precíziós elektronikus kereső 1,15 millió képpontos felbontásával tiszta, fényes képet ad a kompozíció teljes egészéről. Az expozíció, mélység és a színek azonnal élőképként ellenőrizhetők az LCD-n és a keresőben is. A még precízebb komponálás érdekében rácsvonal is bekapcsolható a keresőben és az LCD kijelzőn is, amelyet egy új digitális vízszintező tesz teljessé.

Kreatív lehetőségek gazdagon
Az α55 és az α33 kompatibilisek több, mint 30 A-bajonettes objektívvel és beépített SteadyShot funkcióval is rendelkeznek. Ez a vázban található stabilizációs rendszer 4 lépcsős rázkódásvédelemmel segíti a kézből történő fotózást.

Mindkét fényképezőgépen megtalálható a “3D Sweep Panorama” is, amellyel extraszéles, bámulatos látószögű panorámaképek készíthetők. A 3D panorámaképek bármely kompatibilis 3D televízión megtekinthetők. Az SLT-A55 a Sony első α fényképezőgépe, amely integrált GPS rendszerrel is felszerelt, így a felvételek automatikusan megkapják az azonosító koordinátákat.

Az újgenerációs Exmor™ APS HD CMOS szenzor mindkét készülék esetében finom részletességet nyújt a komponálás és a képfeldolgozás során. Ezáltal még a kezdők is fantasztikus művészi lehetőségeket kapnak a kezükbe.

Az Auto HDR továbbfejlesztésre került a korábbi α modellekhez képest. A 3 db képből álló sorozatfelvétel automatikusan összeillesztésre kerül, majd egyetlen, szélesebb színspektrumú és gazdagabb árnyalatokkal rendelkező kép születik. A “Multi-frame” zajcsökkentés már 6 képet alkalmaz, és rendkívül alacsony zajszintű képek jöhetnek létre akár az elképesztő, ISO 25600 érzékenység mellett is. Az új fényképezőgépekhez Memory Stick PRO Duo™ (beleértve a Memory Stick PRO-HG Duo™ kártyát is) és SD (SDHC és SDXC formátumok egyaránt) memóriakártyák használhatók. A Memory Stick PRO-HG Duo HX 30MB/s adatátviteli sebessége a legjobb teljesítményt nyújtja, ha “continuous shooting” üzemmódot választunk, vagy a felvételeket másoljuk.

Az új α55 és α33 áttetsző prizmás fényképezőgépek 2010 októbeétől kaphatók.

1a cserélhető objektíves fényképezőgépek között, 2010 augusztus 24-i állapot szerint.