Négy új L-szériás Canon objektív

0

Az EOS-60D mellett a Canon egy csokor objektívet is bejelentett, a professzionális felhasználásra szánt L-sorozatban. Az eddigi hagyományokhoz híven ezek mindegyike EF jelölésű, vagyis fullframe érzékelős, és kisfilmes gépeken is gond nélkül használható.

EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

Talán a legérdekesebb „lencse” mind közül, hiszen egy cirkuláris halszem zoommal van dolgunk, mely elég ritka a nemzetközi piacon és a Canon sem kínál 8mm-es gyújtótávolságú objektívet. Ez jelenleg a világon a legnagyobb látószögű zoomobjektív a maga 180 fokos képszögével. Az optika a teljes zoomtartományban fix 1:4 fényerőt nyújt, lencsetagjai között pedig US és aszférikus elemeket találunk. A tükröződést és szellemképet a Canon SWC (Sub Wavelength Structure Coating) bevonata csökkenti, a szennyeződések – például ujjlenyomatok – ellen egy új fluorit bevonat került a front és hátsó lencsére.

Az objektívet 2011 januárjában tervezi piacra dobni a gyártó, kb. 1400 dolláros áron.

EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Elsősorban a kisméretű, könnyű teleobjektíveket kedvelőknek szánják a legújabb 70-300mm-es objektívet, melyből a Canon már korábban is kínált jónéhányat, de zömmel a belépő és középkategóriában. A profiknak szánt változat két UD lencsét, megerősített és kissé áttervezett külsőt, valamint időjárásálló szigetelést kapott. A bemozdulásmentes képekről a legújabb szériás, akár 4 fényértéket rásegítő, optikai képstabilizátor gondoskodik. Ez az objektív is extra lencsebevonatokat kapott, többek között az új szennyeződéstűrő változatot.

A Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM már októberben a boltok polcaira kerülhet, várhatóan 1500 dollár körüli áron.

EF 300mm f/2.8L IS II USM

A 300mm-es Canon EF objektíveket több mint 35 éve gyártják, és a most megjelenő lesz a hatodik generáció a sorban. Az optika megjelenése óta a fotóriporterek és természetfotósok egyik kedvelt teleobjektívje volt, többek között, viszonylag kis mérete, jó fényereje és kiváló konverterezhetősége miatt. Az új verzió továbbfejlesztett optikai stabilizátort kap, és két fluorit lencsetagot. Tömegét kb. 8%-kall sikerült csökkenteni, miközben mechanikai kialakításán erősítettek, a magnézium és titán vázszerkezetnek köszönhetően. Az objektívről persze nem maradtak le a legújabb lencsebevonatok sem.

A decemberben megjelenő teleobjektív kb. 7000 dollárba kerül majd.

EF 400mm f/2.8L IS II USM

Az előbbi optika egyel nagyobb testvére főleg a sportfotósok igényei szerint készült. A 400 mm-es gyújtótávolsághoz kellően nagy 1:2,8 fényerő társul, ezúttal 28%-kal könnyebb vázban. A Canon ötödik generációs 400mm-ese a legújabb optikai stabilizátort, két fluorit lencsetagot, és új bevonatokat kapott. A 300mm-es objektívhez hasonlóan itt is nagy gondot fordítottak a szerkezet megerősítésére. Egy újonnan kialakított (ún. roll-balling-friction) rendszer gátolja az objektív elemeinek csavarodását, nem kívánt elmozdulását, így garantálva a korábbinál jobb képminőséget.

A 400mm-es Canon objektív szintén decembertől lesz kapható, várhatóan 11 000 dolláros árcédulával.

Az új objektívek mellett – főleg az utóbbi két tele kiegészítésére – két telekonvertert is kínál a gyártó EF 1.4x III és EF 2x III néven. A Canon ígérete szerint a beépített mikroprocesszornak köszönhetően mindkét konverter gyorsabb fókuszálást tesz majd lehetővé, az új szóródásmentesítő lencsetagnak köszönhetően pedig a színhiba is csökken. Természetesen itt is új, fejlettebb bevonatok kerültek a lencsékre, és időjárásálló szigetelést is kapunk.

A decemberben megjelenő telekonverterek egyenként 500 dollárba kerülnek majd.

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

Más szemmel is nézheti a világot: Canon EF 8-15mm f/4L halszem USM zoom objektív

Budapest, 2010. augusztus 26. – A Canon a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette a világ első halszem zoom objektívjét, mely kör és teljes méretű téglalap alakú kép alkotására is képes. Az EF 8-15mm f/4L halszem USM extrém nagy-látószögű, gyújtótávolságának tartománya 8-15 mm közötti. Az EF 15mm f/2.8 halszemet felváltó új EF 8-15mm f/4L halszem USM objektív a Canon professzionális L-sorozat legfiatalabb tagja. Az új objektív szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízható, a segítségével alkotott kép kimagasló minőségű, és a teljes zoom tartományban állandó a fényereje.

Teljes képméretű Canon DSLR váz használatakor – mint amilyen az EOS 5D Mark II vagy az EOS -1Ds Mark III –, a felhasználók választhatnak a teljes képméretet kitöltő és a kör alakú képek között, így a világot teljesen új és egyedi módon jeleníthetik meg. Az éjszakai égbolt például teljes, 180 fokos vízszintes és függőleges látómezővel jeleníthető meg egyetlen képen, hihetetlen tisztasággal.

APS-C és APS-H képérzékelővel rendelkező EOS vázak esetében az EF 8-15mm f/4L halszem USM képe hagyományosan kitölti a képmező teljes téglalapját. A zoom lezárható azon a gyújtótávolság határon, ahol a képszélek zavaróan fényszegénnyé kezdenének válni. A zoom gyűrű mellett található „C”’ és „H” jelek azt a nagylátószögű helyzetet jelzik, melynél az egyes képérzékelőkkel bekövetkezik a képszélek sötétedése. A jelek segítségével mindegyik EOS váz képességei optimálisan kihasználhatók.

Fejlett optika a professzionális képalkotáshoz

Az EF 8-15mm f/4L halszem USM egyesíti a Canon 70 év alatt szerzett tapasztalatát, és 11 csoportban elhelyezett 14 lencsetagból áll, köztük egy aszférikus, és egy ultra-kis szórású (UD) lencsetaggal. Így kiküszöbölhető a kromatikus aberráció, és a felhasználók nagyfelbontású és kontrasztú, kiváló minőségű, részletgazdag képeket készíthetnek.

A szellemkép és a fényszórás kiküszöbölése érdekében minden lencsetag a Canon „Super Spectra” bevonatával védett, a frontlencse belső felületét pedig a Canon SubWavelength Structure (SWC) bevonata fedi. A bevonat parányi, a látható fény hullámhosszánál kisebb méretű kúpokból álló szerkezetével fokozatosan mérsékli a fény sebességét az üvegbe lépésekor arra a sebességre, mellyel a fény az üvegen áthalad. Ez csökkenti a fény visszaverődését a kétféle közeg határán.

Az optimális képminőség érdekében a külső lencsefelületeket fluor bevonat fedi, amely hatékonyan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket. A Canon új fluor bevonata így megkönnyíti az objektív tisztítását is.

Gyors és pontos élességállítás, és kitűnő teljesítmény kevés fényben is

Az EF 8-15mm f/4L halszem USM ultra nagy-látószögével a felhasználók érdekes, új felfogást vihetnek a sport- és épületfotók megalkotásába. Állandó f/4,0-es nyílása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kisebb expozíciós időt válasszanak, így a felvételek kis fényben is természetesek lesznek.

Az autofókusz (AF) működése a gyűrűs USM AF motornak köszönhetően gyors és pontos. Kézi élességállításra is van lehetőség, abban az esetben is, ha az AF motor nincs bekapcsolva.

Professzionális teljesítmény

Az EF 8-15mm f/4L halszem USM különleges megjelenése – az L sorozat minőségével, és új külső textúrával – hűen tükrözi kiváló teljesítményét. Ellenáll a pornak és esőnek, ezért szélsőséges körülmények között is használható, valamint a professzionális EOS vázakkal a legrosszabb időjárási viszonyok között is megbízhatóan működik.

Minőségi tartozékok

Az EF 8-15mm f/4L halszem USM tartozékainak részét képezi a hozzá való védősapka és tok. A felhasználók a zoom 15 mm-es állásában jellemző fénybeverődés elkerülésére érdekében megvásárolhatják az EW-77 fényelnyelő bevonatú napellenzőt is.

Könnyű, kicsi, és sokoldalú: új Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM objektív

Budapest, 2010. augusztus 26. – A Canon a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette, hogy elismert L sorozatát új professzionális objektívvel bővíti. Az EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM egy rugalmasan használható, nagy- teljesítményű objektív: 4,3x telefotó zoom, gyújtótávolsága 70-300 mm közötti, a blende pedig f/4-5,6 között változó. A kis méret – 143 mm – mellett az új objektívet a kivitelezés jó minősége jellemzi. Az EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM ideális portrék, a természet és mozgalmas események fotózására, hivatásos fényképészeknek és haladó amatőröknek egyaránt. A zoom átfogása figyelemre méltó, és mérete utazáskor is kényelmes.

Kiemelkedő Canon képminőség

A két ultra-kis szórású (UD) tagnak, és egy mozgó lencsecsoportnak köszönhetően az EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM kiváló kontrasztú és felbontású képet ad, kromatikus aberrációja pedig kicsi a zoom teljes tartományában. Az objektívet a Canon „Super Spectra” bevonata védi, amely hatásosan csökkenti a szellemképet és a fényszórást, így utómunkát nem igénylő, kitűnő felvételek készíthetők.

A Canon fejlett képstabilizátora (IS) a fotósok számára 4 fényértéknyi előnyt biztosít, mely a sötétebb környezetben, tele állásban készített felvételeknél hasznos. Így a felhasználók a gépet kézben tartva is olyan felvételeket készíthetnek, melyekhez egyébként állványt kellene használni.

A kör alakú, nyolclamellás rekesz ideális a portrékhoz, mivel egy olyan, kellemesen lágy hátteret rajzol, melytől az alany kreatívan elválik.

Az autofókusz (AF) működése a gyűrűs USM AF motornak köszönhetően gyors, és pontos. Az objektív vezérlését egy összetett AF algoritmus alapján külön CPU látja el, hogy az élesség beállítása mindig megbízható, és pontos legyen. Az összes L sorozatú objektívhez hasonlóan kézi élességállítás is lehetséges, abban az esetben is, ha az AF motor nincs bekapcsolva. A legkisebb élességállítási távolság 1,2 m a zoom teljes tartományában, így a fotósok közelről is éles képeket kapnak.

L-sorozat – minden körülmények között erőteljes

Az EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM örökölte az L-sorozat kiváló felépítését, így a profi fotósok, és képzett amatőrök kezében egyaránt alkalmas a mindennapi használatra. Az objektív környezeti behatásokkal szembeni védelme a legszélsőségesebb körülmények között – mint a sivatag vagy az esőerdő – is helyt áll. A Canon új fluor bevonata megkönnyíti az objektív tisztítását, így megelőzhetők a szennyeződések okozta képhibák.

Professzionális tartozékok

Az L-sorozat többi tagjához hasonlóan az EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM tartozékainak is részét képezi az ET-73B napellenző és az LP1424 tok. Emellett a külön megvásárolható C (WII) állványgyűrűt is fel lehet tenni az objektívre. Így könnyű a stabil rögzítés, valamint a fényképezőgép helyzetének váltása is gyorsabb, mivel a vázat nem kell az állványon áthelyezni. Az új objektív tökéletes teljesítményt nyújt gyorsan változó körülmények, és témák esetén egyaránt.

Tetszetős forma és kimagasló teljesítmény: új Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM, EF 400mm f/2.8L IS II USM teleobjektívek

Budapest, 2010. augusztus 26. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata két szuper teleobjektívvel bővítette L sorozatát. A professzionális fotósok igényinek megfelelő EF 300mm f/2.8L IS II USM és az EF 400mm f/2.8L IS II USM kiváló optikai tulajdonságokkal és a nagy teljesítménnyel rendelkezik. Nagy gyújtótávolság, nagy fényerő, kimagaslóan jó képminőség, és megbízható teljesítmény segíti a fotósokat a különleges felvételek elkészítésében.

A közkedvelt EF 300mm f/2.8L IS USM és az EF 400mm f/2.8L IS USM utódjaként mindkét modell a természet-, és állatfotósok, valamint a sportfotográfusok számára készült. Mindkét objektív optikai rendszere teljesen új, és a legújabb Canon képstabilizátorral (IS) rendelkezik. A szerkezet magnézium ötvözet és titán alkatrészek felhasználásával készült, ezért robosztus mérete ellenére is könnyű. Az EF 400mm f/2.8L IS II USM osztályában a legkönnyebb objektív, súlya1 (1,5 kg), mellyel 28 százalékkal csökkent elődjéhez képest. Az EF 300mm f/2.8L IS II USM súlya 8 százalékkal csökkent.

Kiemelkedően nagy teljesítmény

Az EF 300mm f/2.8L IS II USM és az EF 400mm f/2.8L IS II USM objektívek különleges, az L sorozatra jellemző megjelenése a legjobb beépített optikai alkatrészeknek köszönhető. Mindkét objektív 12 csoportban elhelyezett 16 nagyteljesítményű fluorit lencsetagból áll, így kiküszöbölhető a kromatikus aberráció, és a felhasználók nagyfelbontású és kontrasztú, kiváló minőségű, részletgazdag képeket készíthetnek.

Az optikai elemeket az új, a lencse helyzete és típusa szempontjából optimalizált Canon „Super Spectra” bevonat védi. A „SubWavelength Structure Coating (SWC)” egy olyan, mikroszkopikus, a látható fény hullámhosszánál kisebb méretű kúpokból felépített bevonat, melynek feladata a képérzékelőről visszaverődő fény miatti szellemképek csökkentése. A felvételek tisztasága érdekében a külső lencsefelületeket a port, és szennyeződéseket taszító fluor bevonat védi. A bevonat a vizet is gyorsan lepergeti, ezért a frontlencsén nem marad vízfolt.

Tökéletesített IS és gyors AF

Mindkét modellben megtalálható a Canon új képstabilizátora (IS), mely kiváló eredményt biztosít a fotós, vagy a téma mozgása esetén is. A 4 fényértéknyi előny a kézből készített felvételeknél érezhető, amikor az exponálási idő négyszer hosszabb lehet anélkül, hogy nőne a bemozdulás esélye. Az IS a 2. módban, panoráma-mozgásban finomabban működik, és mivel ilyenkor az IS csak az exponálás alatt aktív, új üzemmód is választható arra az esetre, ha a téma gyorsan változik.

Mindkét objektív fényereje állandó, f/2,8, melynek mértéke gyors mozgás fényképezésekor kedvező, mivel rövidebb záridő is elegendő. A nagy nyílás lehetőséget ad a fotósoknak arra is, hogy a fotó témáját kiemeljék a háttérből. A kilenclamellás, kör alakú rekesszel állítható a háttér életlenségének, és a téma élességének viszonya.

Az autofókusz (AF) működése a gyűrűs USM AF motornak köszönhetően gyors és stabil. Az objektív vezérlését egy összetett AF algoritmus alapján külön CPU látja el, hogy az élesség beállítása mindig megbízható, és pontos legyen. A kézi élességállítás is lehetséges, abban az esetben is, ha az AF motor nincs lekapcsolva. Videók készítése közben az új „Power Focus” mód is használható: az operatőr a fókusz visszaállító gyűrű csavarásával egyszerűen állíthatja az élességet.

L-sorozatba illő külső

Az új modellek tükrözik a Canon vezető L-sorozatának kifinomult megjelenését. Az elrendezés teljesen új: a kezelőszervek elhelyezésének köszönhetően az objektívek nagyon könnyen használhatók. Az AF stop gomb helye például beállítható az objektív markolatán, a fotós számára legmegfelelőbb helyre.

A többféle állványcsatlakozó lehetővé teszi a monopod, és háromlábú állvány használatát egyaránt. Az új forgató mechanizmus az állványgalléron rázkódásmentes mozgást biztosít, amikor a felhasználók az objektívet álló, és fekvő pozíció között forgatják. A fehér új árnyalata, és a felület különleges kiképzése új megjelenést biztosít, és még nagyobb precizitást szimbolizál. Az objektíveken új Kensington típusú sodronyos biztonsági zár alkalmazható, és ajánlott is bizonyos helyszíneken. Az erős, vízálló szerkezet – vízálló EOS váz használata esetén – lehetővé teszi az objektívek használatát extrém körülmények között is.

Kiváló minőségű extenderek

Mindkét új szuper teleobjektív kompatibilis az L-sorozathoz készített Extender EF 1.4x III és Extender EF2x III modellekkel, melyek az új optikai rendszerek kiegészítői. Az extenderek 1,4-szeresre, illetve 2-szeresre növelik az objektívek gyújtótávolságát, így lehetővé válik még az elérhetetlennek tűnő témák fényképezése is.

A teleobjektívek határának kiterjesztése: a Canon Extender EF 1.4x III és Extender EF 2x III

Budapest, 2010. augusztus 26. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta két, az L-sorozatú teleobjektívekhez készített extenderét. Az Extender EF 1.4x III és Extender EF 2x III a fotóriporterek, természet-, és sportfotográfusok számára készült, mivel a fókusztávolság 1,4-es, illetve 2-es tényezővel növelhető meg úgy, hogy a képminőség tökéletes marad. Az extenderek a lehető legjobb képminőség érdekében minden helyzetben védettek a környezeti hatásokkal szemben. A tervezők tökéletesítették az optikai jellemzőiket, illetve az objektív és a váz közötti adatkommunikációt.

Professzionális Canon képminőség

Az új modelleknek köszönhetően a fényképészek állandó képminőséggel, nagyon távoli témákról is készíthetnek felvételeket akkor is, ha nem hordanak magukkal nehéz objektíveket. A tökéletes optikai jellemzők biztosítása érdekében az Extender EF 1.4x III esetében hét, míg az Extender EF 2x III-nál kilenc lencsét három csoportban helyeztek el. Az optikai elemeket a Canon „Super Spectra” bevonata védi, amely hatásosan csökkenti a szellemképet és a fényszórást, így utómunkát nem igénylő, kitűnő felvételek készíthetők. A front, és leghátsó lencséket új fluor bevonat fedi, így a vízcseppek nyoma és az ujjlenyomatok sokkal könnyebben eltávolíthatók, mint a hagyományos bevonatok esetében.

Az új modellekbe beépített processzor elősegíti az objektív és a váz közötti tökéletes adatcserét, így minden szükséges fókuszálási, fénymérési és ID adat átadásáról gondoskodik. Az L-sorozatú objektívekkel együtt az Extender EF 1.4x III és Extender EF 2x III modelleknek elődjeikhez képest jobb az AF pontossága. Az eredmény: tökéletesen éles képek még mozgó téma esetén is.

Nagyobb teljesítmény

Az Extender EF 1.4x III és az Extender EF 2x III megjelenése eltér az előző generációtól, külsejük harmonizál az L-sorozattal. A csatlakoztató mechanizmus gondos elhelyezésének köszönhetően az extender felhelyezése könnyű és gyors. Így lecsökken az az idő, amíg a fényképezőgép és az optika ki van téve a környezeti hatásoknak. Az extenderek a Canon professzionális termékeire jellemzően por és víz ellen védettek, szélsőséges felvételi környezetben is használhatók.

A szállítás megkönnyítése érdekében a Extender EF 1.4x III (225 g) és az Extender EF 2x III (325 g) tartozéka az LP811 puha tok és az EII extender sapka.