Canon EOS-60D

0

Ahogy megszokhattuk, augusztus vége mindig valami Canon DSLR bejelentéssel zárul. Így van ez most is, az EOS-60D jóvoltából, mely nem keverendő össze a 2002-es EOS-D60 modellel. Közel két éve jelentkezett utoljára hasonló középkategóriás géppel a Canon, legalábbis a klasszikus dupla típusszámúval.

A készülék az EOS-50D-t váltja a sorban, a magasabb szériás 7D-ből örökölt 18 megapixeles, APS-C méretű CMOS szenzorral, és Digic 4 feldolgozóprocesszorral. Az érzékenység 1/3, vagy 1 Fé lépésenként állítható, ISO100 és 6400 között, de kiterjesztett értékként ISO12800 is választható és meghatározható az automata érzékenység legmagasabb értéke.

Elődeihez hasonlóan a 60D is támogatja majd az összes Canon EF és EF-S objektívet. Mérete kisebb, mint a korábbi modellé, és ezúttal a gépváz borítása üvegszálas erősítésű műanyag, a régi generációk magnézium ötvözet külseje helyett. Szintén elmaradt a Canon középkategóriás gépeken évek óta használt „joystick” vezérlőgomb.

Érzékelője mellett a videofelvételi képességét is a 7D-től örökölte a gép. Ez 1920x1080p (Full HD) maximális felbontást jelent 30, 25, vagy 24 kocka/mp-es képfrissítéssel, kontrasztérzékelős autofókusszal, manuális beállításokkal és mono hanggal. Újdonság az állítható felvételi hangerő, valamint a szélzaj szűrés. A sorozat sebesség némileg gyengébb az 50D-nél, ami ezúttal max. 5,3 kép/mp-es teljesítményt jelent és legfeljebb 58 képet, alig felét a két évvel ezelőtti modell teljesítményének.

A fénymérés max. 63-mérőmezőn történik (iFCL), csakúgy mint a 7D-ben, viszont az autofókusz rendszer az 50D-t idézi. 9 mezős, és mindegyik mező keresztszenzoros a pontosabb fókuszálás érdekében.

A Canon EOS-60D egyik érdekessége a kihajtható és elfogatható LCD kijelző, mely először jelenik meg a Canon DSLR gépein. A kijelző 3” méretű, és 1,04 millió képpont felbontású.

Az optikai kereső lefedettsége 96%-os, ami szintén az előd értékével megegyező.

A fényképezőgép ezen kívül olyan szolgáltatásokat kínál, mint a vezeték nélküli külső vakuvezérlés, a gépen belüli RAW feldolgozás, vagy a programozható kezelőgombok.

A fényképek és videók SD, vagy SDHC memóriára menthetők, mely már ebben a szegmensben is kezdi felváltani a korábban megszokott CompactFlasht.

A Canon EOS-60D a tervek szerint 2010 szeptemberében kerül a boltokba, 1099 dolláros (kb. 245 000 Ft) bevezető áron.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai

 • 18 megapixeles APS-C CMOS érzékelő
 • Digic 4 feldolgozóegység
 • ISO100-6400 érzékenység (kiterjesztve ISO12800)
 • Full HD videofelvétel, autofókusszal
 • Mono hangfelvétel
 • 5,3 kép/mp-es sorozat, 58 JPEG képig
 • 63-mezős fénymérés
 • 9 pontos AF-rendszer, ugyanennyi keresztszenzorral
 • 96%-os lefedettségű kereső
 • 3” méretű, kihajtható LCD, 1,04 millió képponttal
 • Belső RAW feldolgozás
 • Vezeték nélküli vakuvezérlés
 • Programozható gombok
 • SD/SDHC memóriák támogatása
 • Lítium-ion akkumulátor

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új Canon EOS 60D: irányítás, teljesítmény, kreativitás

Budapest, 2010. augusztus 26. – A Canon a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta digitális SLR sorozatának legújabb modelljét, az új EOS 60D fényképezőgépet. Az EOS 50D utódja azoknak a fotósoknak készült, akik lehetőségeiket és tudásukat magasabb szintre kívánják emelni. A változtatható szögű LCD képernyő, és a javított ergonómia segítségével a fényképezés szerelmesei kiváló állóképeket, és Full HD videókat rögzíthetnek.

Gyorsaság, és nagy felbontás

Az EOS 60D 18 megapixeles APS-C képérzékelőjén, az 1,6-szoros fókusztávolság-szorzójú objektív segítségével részletgazdag, poszter nagyságúra nagyítható felvételek készíthetők, többféle oldalaránnyal1. A Canon erőteljes DIGIC 4 processzora a CMOS érzékelő négy csatornájából érkező jelet gyorsan, kimagasló színhűségű képpé alakítja, és akár 5,3 teljes felbontású JPEG képet készít másodpercenként, 58 képig terjedő sorozatban.

A 100-6400 ISO érzékenységi tartomány 12800 értékre terjeszthető, melynek köszönhetően akár kevés fényben is kis zajszintű, egyenletes felvételek készíthetők. A gyors és pontos élességállítást, nagyon érzékeny középponttal, f/2,8 vagy nagyobb blende esetére a 9-pontos, kereszt típusú automatikus élességállítási (AF) rendszer biztosítja. Így a fényképészek – például portrék készítésekor – kihasználhatják a kis mélységélesség művészi lehetőségeit.

Az új EOS 60D a Canon iFCL fénymérő rendszerével működik, melyet először az EOS 7D modellben alkalmaztak a 63 zónára osztott kétrétegű érzékelővel. Az élességállító rendszertől származó, az alany helyét meghatározó információt a fénymérő rendszer az expozíció mindenkori pontos meghatározására használja. A beépített Speedlite jeladó több EX vaku vezérlésére képes, így egyszerű eszközökkel, kreatív megvilágítást tesz lehetővé a felhasználók számára.

Minden helyzetből fényképezhet

Az új, 7,7 cm (3,0”) változtatható szögű LCD monitor oldalaránya 3:2, felbontása 1,040 megapixeles, így a képek hihetetlen részletgazdagsága is tovább könnyíti a fényképezőgép használatát. A változtatható szögű LCD monitornak köszönhetően lehetetlennek tűnő szögekből is készíthetők felvételek, így nagyon egyszerű például a természetfotók, a fej felett tartott géppel készült felvételek, vagy a béka-perspektívából készült képek elkészítése. Élőkép módban a képet abban az esetben is meg lehet komponálni, amikor a kereső használatára nincs lehetőség. A monitor felületét tükröződés-gátló, vízlepergető bevonat védi, melynek köszönhetően fényes nappal, nagy szögtartományból is jól látható.

Felszabadított kreativitás

Az új Basic+ funkció segítségével a felhasználók megvalósíthatják kreatív elképzeléseiket, és közben nem kell aggódniuk a beállítások megváltoztatása miatt. A fotós rendelkezésére áll portré, tájkép, makró, sport, éjszakai pillanatkép és automatikus kreatív mód, valamint a világításnak, és a jelenet típusának megfelelően a jelenet hangulatát is megadhatja. A Basic+ alkalmazásával további effektusok – mint például a napfényes, felhős vagy naplemente –, illetve előre beállított képstílusok – köztük az élénk, lágy, meleg és egyszínű – is használhatók

Az új EOS 60D funkciói segítenek a kreatív látásmód megerősítésében, az effektusok pedig új távlatokat nyitnak, így a felhasználók még magasabb minőségű felvételeket készíthetnek. A nagyteljesítményű DIGIC 4 processzor a fényképezőgépen belül elvégzi a RAW képek feldolgozását, miközben a fotós megváltoztathatja a világosságot, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt, valamint a torzítás és a kromatikus aberráció korrekciójának beállításait. A szerkesztett képet olyan JPEG fájlként is el lehet menteni, amely már kész a nyomtatásra, valamint a PC-n vagy a web-en való tárolásra.

A fényképezőgépen belül alkalmazható effektusok segítenek a fotósoknak az utómunka során. A szemcsés fekete-fehér effektus például egy dokumentum, vagy riport hangulatát idézi, a lágy fókusz, portrék esetében alkalmas a bőr megjelenítésének javítására, a játékkamera és a miniatűr effektus pedig tematikus kollekció létrehozását is lehetővé teszi.

Full HD videó, teljes irányítással

Az állóképek készítésén túl az új EOS 60D 1920x1080p HD videó rögzítésére is képes. A képfrekvencia 30, 25 és 24 kép/mp. közül választható, 720p videó készítésére pedig 60 és 50 kép/mp-cel is van lehetőség. A videokivágás mód a képfelvevő elem középső, 640×480 képpontból álló részének kivágására ad lehetőséget, mellyel hatásos – fókusztávolságban kifejezve hétszeres – nagyítás érhető el.

A videó módban a teljes kézi vezérléssel a fotósok saját exponálási, és élességi beállításaikat is megvalósíthatják, miközben maximálisan kihasználhatják a Canon EF objektívek kínálta hatásokat. A külső mikrofon csatlakozás, és a hangszín beállíthatósága a hangot is a kép minőségi szintjére emeli.

A beépített HDMI csatlakozás kompatibilis a HDMI-CEC – a szórakoztató elektronikai berendezések vezérlésére vonatkozó – szabvánnyal, tehát a videó és az állókép megjeleníthető nagyfelbontású TV készülékeken, és annak távirányítójával is vezérelhető a vetítés.

Rugalmasságra teremtették

Az EOS 60D váza új gombokkal, az ergonómiai szempontok figyelembe vételével készült. Az új elrendezés segítségével a fotósok gyorsan, és kényelmesen változtathatják a beállításokat. A gyakran használt kezelőszervek közel vannak egymáshoz, míg a gyors vezérlőtárcsát, a többfunkciós vezérlőt és a SET gombot a többcélú vezérlőtárcsában egyesítették. Így a felhasználók hüvelykujjuk segítségével könnyen és gyorsan megváltoztathatják a beállításokat, és kezelhetik a menüt. A mód tárcsa lezáró gombjával megakadályozható a beállítások véletlen megváltoztatása fényképezés közben.

A gyorsvezérlő gomb segítségével a fotós egy pillanat alatt elérheti a legáltalánosabb felvételi beállításokat, és lejátszási vezérlőket. Néhány gomb funkciója szintén testre szabható. Tájkép készítésekor a vízszintes beállítását a keresőben, vagy az élőképes kijelzőn megjelenített elektronikus horizont segíti, melynek köszönhetően elkerülhetők az utómunka során szükséges javítások.

Az EOS 60D lehetővé teszi a 2 TB kapacitású SDXC kártyák használatát, így még a teljes felbontású RAW és HD videó rögzítése esetén sincs szükség a kártyák cseréjére. A nagyobb képtárak kezelését a fényképezőgép ötszintű értékelési rendszere segíti, mellyel egyszerűen megtalálhatók, és megjeleníthetők a felvételek. A szerkesztő és kezelő szoftverekkel, valamint a Canon DPP szoftverrel a címkék a PC-re átmásolás után is megjeleníthetők.

A pillanat megosztható

Az EOS 60D alkalmas a tartalmak vezeték nélküli továbbítására az Eye-Fi connected funkciókkal2. Az akkumulátor kímélése érdekében a menüben kikapcsolható a WiFi.

Az EOS 60D legfontosabb tulajdonságai:

 • 18 MP APS-C CMOS érzékelő
 • Fejlett kreatív funkciók: Basic+
 • 7,7 cm-es (3,0”) 3:2 oldalarányú változtatható szögű LCD
 • Full HD videó, kézi vezérléssel
 • DIGIC 4 processzor
 • ISO 100-6400, H:12800
 • 5,3 kép/mp-es felvétel 58 JPEG-ig
 • 9-pontos kereszt típusú AF rendszer
 • iFCL fénymérési rendszer 63 zónás kétrétegű szenzor
 • Beépített Speedlite jeladó
 • RAW feldolgozás a fényképezőgépen belül