Olympus E-5

0

Az Olympus közel 3 évvel a professzionális E-3 digitális tükörreflexes fényképezőgépe után bejelentette annak utódját, az E-5-öt.

Az Olympus E-5-re már régóta vártak a NégyHarmados rendszer rajongói, hiszen az E-3 felett már valóban eljárt az idő. Az új modell természetesen felvonultatja a friss technológiákat, így 10 helyett 12 Mpixeles felbontást, max. ISO3200 érzékenység helyett akár ISO6400-at kínál, illetve képfeldolgozó processzora is frissült, ezúttal már a TruPic V+ felelős a JPEG képek minőségéért.
Az elmúlt évek alatt világossá vált, hogy a SecureDigital memóriakártya formátum terjedését nem lehet megállítani, így az Olympus is beszállt azon gyártók közé, akik SD kártyás fényképezőgépeket készítenek. Ezt a gyakorlatot az Olympus az E-5-nél is alkalmazta, így a CompactFlash formátum mellett immár SecureDigital kártyát használhatunk (az xD kártya helyett ).
A TTL optikai kereső mellett élőkép is rendelkezésünkre áll, amelyet a kihajtható, 3″-os képátlójú, 921 ezer szubpixeles LCD-n láthatunk akár fotózáskor, akár videófelvételkor. Videókat egyébként a tükörreflexesek körében ma már kissé átlag alatti, 1280×720 pixeles felbontásban készíthetünk, 30 kép/mp frissítéssel.

Az időjárásálló, masszív magnézium vázas Olympus E-5 ez év októberében kerül a boltokba, a váz ára várhatóan 1700 euro körül alakul majd.

Az Olympus E-5 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 12,3 Mpixel, FourThirds CMOS szenzor
 • max. ISO6400 érzékenység
 • 1/8000 mp-es zársebesség
 • RAW formátum támogatása
 • LCD: 3″ 921e szubpixel, kihajtható, elfordítható
 • 1280×720 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
 • 11 keresztszenzoros fázis-különbség érzékeléses AF rendszer
 • CompactFlash és SD/SDHC kártyahely
 • 5 kép/mp sebességű sorozat
 • akár 7 képes automatikus expozíció sorozat
 • Li-ion akkumulátor
 • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

Porálló és cseppálló új D-SLR extrém körülményekre
Az Olympus új, kemény körülményekre tervezett D-SLR zászlóshajója: a professzionális E-5

2010. szeptember 14. Hamburg – Az Olympus az elmúlt években robusztus D-SLR verzióival utasította maga mögé vetélytársait: az E-3 és E-1 fényképezőgép a „járj bárhol, fotózz le bármit” professzionális fényképezőgépek szinonimájaként vált ismertté. Az idei Photokinán a profi fotósok kézbe foghatják az Olympus új, kiélezett helyzetekre tervezett D-SLR zászlóshajóját: az új generációs E-5 modellt. A díjnyertes E-3 közvetlen utódja ellenálló, könnyű és merev magnézium ötvözet vázzal rendelkezik, mely kiemelten porálló, cseppálló és rendkívül robusztus – készen a „legkeményebb” jelző birtoklására. Ráadásul nem csak az építés minősége állja ki az összehasonlítás próbáját: az új modell a NégyHarmad objektívrendszer kompatibilitás mellett még nagyobb teljesítményű képprocesszorral áll a magas minőségi szintet kereső fotósok rendelkezésére. A ZUIKO DIGITAL névvel fémjelzett objektívrendszer, a 12.3 megapixel felbontású, nagysebességű Live MOS szenzor, valamint a Fine-Detail Processing technológiával felvértezett TruePic V+ processzor együtt még részletgazdagabb és élesebb képek készítését teszi lehetővé, mint a kategória más digitális tükörreflexes gépei. Az E-5 új szabványt teremt megbízhatóságával, sebességével és kreatív használhatóságával: az Olympus egyedi Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszere mellett 3 inch méretű, forgatható VGA LCD kijelzőt, 1/8000 mp zársebességet, 5fps sorozatfelvételt, IS0 6400 érzékenységet, HD mozgóképfelvételt, vezeték nélküli vakuvezérlést és tíz Művészi szűrőt találunk. Az E-5 modellt használó profi fotósok számára szinte bármilyen körülmények között csak a kreativitás az egyetlen feladat – ami, ha nem jön magától, rendelkezésre áll a fényképezőgépben. Az Olympus E-5 €1,699 áron, 2010 októberétől kapható.

Világklasszis megbízhatóság
Ha a dolgok komolyra fordulnak, a profi fotósok előveszik az Olympus D-SLR gépüket. A kifejezetten kemény körülmények között is kiváló teljesítményt nyújtó kivitelnek köszönhetően az E-5 használójának páratlan szabadságot biztosít. A könnyű magnézium ötvözetből készült váz porálló, cseppálló és rendkívül robusztus felépítésű. Az E-5 minden jellemzője a komoly igénybevétel esetén is tökéletes megbízhatóságot támogatja – a vezető technológiát képviselő Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszertől kezdve a nagyméretű kereső által nyújtott 100% látószögig. Bárhol, bármilyen körülmények között is legyen, az E-5 modellt használó fotósnak csak a lényegre kell koncentrálnia: a kép elkészítésére – melyet csak egyszerűen a „világklasszis” jelzővel jellemezhetünk.

Világklasszis képminőség
Az Olympus képalkotó innovációival felvértezett E-5 minden szempontból kőkemény teljesítményt nyújt. A hasonló digitális tükörreflexes gépekkel összehasonlítva képei részletgazdagabbak és élesebbek – a többféle előremutató technológia alkalmazásának köszönhetően. A TruePic V+ képprocesszor új, Fine-Detail Processing képalkotó rendszere kifinomult algoritmusokkal képes azonos pixelszám mellett a magasabb felbontás jóval hatásosabb élményét nyújtani – hiszen a zavaró árnyalatokat és a képzajt szinte tökéletesen kiküszöböli. Az új technológia a 12.3 megapixeles High Speed Live MOS szenzor maximális teljesítményét is kihasználja és így tesz a ZUIKO DIGITAL objektívrendszer minden előnyével is – azokkal az előnyökkel, melyeket a fotósok és a szakújságírók is rendszeresen kiemelnek. Ezek a részegységek együtt teremtik meg a legkiválóbb fotók készítésének lehetőségét – a legjobb képminőséget, melyet Olympus tükörreflexes fényképezőgép valaha nyújtott. A használt objektívtől függetlenül a képminőség az érzékenység növelésével tovább emelhető, mely akár ISO 6400 is lehet. Vezeték nélküli vakuvezérlés, multi-expozíció üzemmód és tíz Művészi szűrő áll a kreatív ambíciók szolgálatában. Az E-5-ben debütál az Olympus új, lenyűgöző Drámai színárnyalat szűrője, mely igazi HDR fotó élményét nyújtja mindössze egy kép készítésével. Mindegyik Művészi szűrő alkalmazható állóképekre és a High Definition videókra is – melyet az E-5 akár a kiemelkedő 720p/30fps formátumban rögzít. A beépített monó mikrofon mellett sztereó mikrofonbemenet és HDMI™ csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre, így a fényképezőgéppel rögzített videók az óriási méretű HD TV-készülékeken is tökéletes kép- és hangélményt nyújtanak. SD és CompactFlash memóriakártyákkal a nagyméretű filmek mentése sem jelenthet problémát.

Világklasszis sebesség
A legmagasabb szintet kereső profi fotósok számára a sebesség alapvető fontosságú – az E-5 ebben sem okoz csalódást. Az Olympus saját tervezésű, beépített Supersonic Wave Drive képstabilizátora és a szupergyors, 11 pontos kettős keresztszenzoros autofókusz rendszer segítségével a gyorsan mozgó témák is tisztán felvehetők. A vízszintes és függőleges szenzorvonalak segítségével a rendszer 44 különböző mérési pont alapján számolja ki a megfelelő gyújtótávolságot. A maximálisan 1/8000 mp. zársebesség és az 5fps sorozatfelvétel mellett a forgatható, 3 inch méretű, 921,000 képponttal rendelkező VGA LCD kijelző is megállja a helyét. A nagyméretű kijelző és a kiváló válaszidő akciófotók készítését teszi lehetővé – még a nehezen elérhető perspektívából is.

Az E-5 €1,699 áron, 2010 októberétől kapható.

E-5 kiemelt jellemzők:
Megbízhatóság

 • Porálló, cseppálló, könnyű és merev váz magnézium ötvözetből
 • Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
 • Nagyméretű kereső 100% látószöggel
 • Masszív, nagysebességű zár 150,000 kioldásig tesztelve

Képminőség

 • Rendkívül hatékony Supersonic Wave Drive beépített képstabilizátor
 • 12.3 effektív megapixel felbontású High Speed Live MOS képszenzor
 • Új TruePic V+ képprocesszor
 • ISO 6400 érzékenység
 • Tíz Művészi szűrő az új, lélegzetelállító Drámai színárnyalat szűrővel
 • Multi-expozíció üzemmód
 • Beépített vaku és vezeték nélküli vakuszinkron
 • NégyHarmad rendszerű objektívekkel kompatibilis

Sebesség

 • Live View – Élőkép funkció nagysebességű, 11 pontos, kettős keresztszenzoros autofókusz rendszerrel
 • max. 1/8000 mp. zársebesség 5fps sorozatfelvételi lehetőséggel

További jellemzők

 • 3 inch méretű, 921,000 képpontos, két irányban forgatható HyperCrystal LCD kijelző
 • 720p/30fps HD mozgóképfelvétel
 • Sztereó mikrofon bemenet
 • SD és CompactFlash memóriakártya bővítési lehetőség
 • 2 és 7 képes expozíció sorozat
 • Szintmérő a keresőn
 • Két, egyszerű kezelést biztosító tárcsa és kurzorgombok a kényelmes visszaellenőrzéshez