Hasselblad újdonságok

0

A svéd Hasselblad egy egész csokor újdonsággal állt elő a Photokina alkalmából. Elsőként egy új középformátumú vázzal, H4D-31 néven. Az új gép, mint nevéből is látszik, 31 megapixeles felbontású és a korábbi H4D-40 modell „egyszerűbb” változata. Ezt alátámasztandó a cég 10 000 euró alatt kínálja a gépet 80mm-es alapoptikával együtt. A gép vörös színben, Ferrari logós, limitált változatban (499 példány készül) is kapható lesz.

Hasselblad H4D-3

Hasselblad H4D-31 Ferrari Edition

Hasselblad CFV-50

A cég egy 50 megapixeles középformátumú hátfalat is megjelentet CFV-50 típusjelzéssel. A hátfal kétszer akkora szenzorterületet kínál, mint egy kisfilmes DSLR gép érzékelője, és a Hasselblad V-rendszerére csatlakoztatható, mint például a 202FA, a 203FE, vagy a 205FCC modell. A készülék ára nettó 11 990 euró.

A H-rendszerhez ezen kívül két új objektívet és firmware frissítést is kínál a gyártó. A szoftverfrissítés egy új 3D vízszintezőt jelenít meg az LCD-n, ezen felül információdúsabb kijelzést kapunk, előnézeti képet láthatunk kábeles távvezérlésnél, és a később megjelenő GPS vevők fogadására is felkészíti a gépeket. A firmware az év végén lesz ingyenesen letölthető.

Frissül a Hasselblad saját fejlesztésű szoftvere a Phocus is, mely így a v2.6-os változatnál jár. Az új verzió az év vége előtt várható, és szoftveres poreltávolítást, továbbfejlesztett fotórendszerezést, a szerkesztési beállítások mentését/betöltését, valamint a szoftver Windows verziójában egyéb gépek RAW fájljainak támogatását és TIFF/JPEG fájlok kezelését ígéri.

A Hasselblad megszellőztette még fejlesztés alatt álló képalkotó eljárását is. A cég egy 50 megapixeles szenzorból 200 megapixelnyi adatot képes kinyerni, 6 felvétel és új eszköze segítségével. A Hasselblad szabadalmaztatott készüléke mikron alatti pontossággal képes pozicionálni a szenzort a többképes felvétel alatt. A hihetetlen pontossággal elmozgatott kép pontjai minden egyes fotónál a Bayer szűrő más pontjára esnek. Ezeket összegezve a végeredmény egy sokkal jobb felbontású felvétel. Az új technológia várhatóan a jövő év elején megjelenő Hasselblad H4D-50MS modellben debütál majd.