Koroltó eredményhirdetés és kiállítás

0

Több, mint 400 beérkezett képből választotta ki a zsűri a három legsikeresebbet. A három nyertesén túl további képek is szerepelnek majd az országos kiállítás sorozaton, melynek helyszínei és időpontjai a sajtóközlemény második felében olvashatók.

Sajtóközlemény:

KOROLTÓ
Országos és regionális kiállítás-sorozat az ötven felettiek életéről

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által nyár folyamán kiírt „Koroltó“ országos és regionális fotópályázat: összesen 430 kép érkezett 97 amatőr és professzionális alkotótól. A kínálatban magas színvonalú portréfotók és igényes szociofotók egyaránt szerepelnek.

A beérkezett alkotásokból 2010. szeptember 22-én, Székesfehérváron indul az egész országot átfogó „Koroltó” kiállítás-sorozat, amely 7 vidéki helyszínt érint, és október közepén zárul Budapesten. A „Koroltó” kiállítás-sorozat a nyertes munkákon keresztül mutatja be az idősek sztereotípiákon túli, sokszínű világát.

A „Koroltó” kiállítás-sorozat vidéki helyszínei: Székesfehérvár, Szeged, Szekszárd, Győr, Vác, Eger, Szolnok – részletek a mellékletben.

Az első helyezettek díjátadójára 2010. szeptember 30-án a Parlamentben kerül sor az Idősbarát Önkormányzat Díj átadása keretében. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium „Koroltó”díjait Bernáth Ildikó, a NEFMI miniszteri biztosa adja át.

A regionális első helyezett alkotásokból „Koroltó” címmel nyílik átfogó kiállítás Budapesten, amely október 5-12. között lesz látható az Erzsébetvárosi Közösségi Házban.

A „Koroltó“ országos és regionális fotópályázat és kiállítás-sorozat célja, hogy bebizonyítsa, az ötödik, hatodik X-en túl is lehet aktívan, érdekesen és önkiteljesítő módon élni.

A közvélemény szemében Magyarországon ez az életszakasz gyakran negatív színben, az emberi élet szociálisan kiszolgáltatott periódusaként jelenik meg. Pedig mindannyiunk környezetében élnek olyan idős emberek, akik valódi példaképek: érdemes rájuk felnézni, életüket figyelemmel kísérni.

A „Koroltó” kiállítás-sorozat a „vidám ráncokat”, bölcs arcokat, önfeledt pillanatokat örökíti meg.

A „Koroltó“ fotópályázat és kiállítás-sorozat négy nagy tematikája:
1. „Kivételes… Különleges” – Érdekes, idős emberek portréi, akik életükkel, munkájukkal példát mutatnak a környezetüknek: nagyszülők, tanárok, mesterek, mentorok.
2. Köz és társaság” – Közösségi élmények megörökítése a nyugdíjas klubok, szociális intézmények világából, amelyek „szembemennek” a kiszolgáltatott, társnélküli, magányos idősképpel.
3. A „Staféta” – Az idős generáció követendő szokásainak ábrázolásából kiderül milyen hatalmas energia, és potenciális élmény rejlik a nemzedékek közötti párbeszédben.
4. „When I’m sixtyfour…” – Az egykori Beatles generáció lassan betölti a 64. életévét: a lázadó fiatalokból idős emberek lettek. A pillanatképek, portrék, önarcképek rámutatnak a fiatalság és az időskor örök dilemmáira.

A „Koroltó” fotópályázat országos győztesei:
I. Helyezett: Bíró Eszter/ Signs of life – Az élet jelei c. képsorozata
Bíró Eszter képeihez különleges technikát választott, mely elemelkedik a hagyományos papírkép és fotó mûfajától. Pauszpapírra nyomtatott különleges fotóin ugyanazon személyek 1-1 idôs és fiatalkori képe van egymásra illesztve. A látvány fény felé tartva áll össze egy képpé és a fényhatásoktól függően látunk többet vagy kevesebbet ugyanazon személy idős vagy fiatalkori portréjából.
II. Helyezett: Kazinczy Gyöngyvér/ Regôs Pali bácsi c. képe
Kazinczy Gyöngyvér képén hajlott hátú, idős férfi szép, különleges mozdulata látható.
III. Helyezett: Szombat Éva / Anzix c. képsorozatának első képe
Szombat Éva időseket szokatlan formában, derűvel ábrázoló képsorozatának első darabja egy önfeledt idős hölgy vidámságát mutatja színes és geometrikus háttér előtt.

A „Koroltó“ fotópályázat további regionális győzteseiről és kiállítás-sorozat részleteiről a www.korolto.eu honlapon és a mellékletekből tájékozódhatnak.

Kiállítási helyszínek
2010. szeptember-október

1. Székesfehérvár – a Hiemer-ház földszinti kiállítótermében
Időpont: Szeptember 22-szeptember 29.
Megnyitó: 2010. szept. 22. 16.30
Megnyitja: Borsos-Kőszegi Erika, a Szociális Szakmai Szövetség igazgatója és Pósfai Attila, a Székesfehérvári Fotóklub elnöke

2. Szeged – a Szegedi Tudományegyetem új épületében, a Tanulmányi és Információs központ földszinti kiállítóterében
Időpont: Szeptember 27-október 2.
Megnyitó: 2010. szept. 27. 10.00
Megnyitja: Sisákné Krizsán Valentina, a Csongrád Megyei Esélyek Háza irodavezetője és Szőke János, AV AFIAP fotográfus

3. Győr – Rómer Ház (közösségi és ifjúsági ház) kiállítótermében
Időpont: Szeptember 29-október 5.
Megnyitó: 2010. szept. 29. 16.30
Köszöntőt mond: Páternoszter Piroska, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztály vezetője és Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetője
A kiállítást megnyitja: Szabó Béla, fotóművész

4. Parlamenti társalgó/Budapest – 1 napos kiállítás a központi anyagból az Idősbarát Önkormányzat Díjátadás keretében
Időpont: 2010. szeptember 30.
Megnyitó: szeptember 30. 10.00 ( Koroltó díjátadás: 11.45)
A Koroltó díjakat átadja: Bernáth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztosa

5. Szolnok – Aba Novák Kulturális Központ első emeleti galériájában
Időpont: Szeptember 30-október 7.
Megnyitó: 2010. szeptember 30. 17.00
Megnyitja: Kugler-Rácz Viktória, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Esélyek Háza irodavezetője és Kardos Tamás, fotóművész

6. Vác – Madách Imre Művelődési Központ kávézó-kiállítótermében
Időpont: Október 1- október 8.
Megnyitó: 2010. október 1. 17.00
Köszöntő: Imre Zsolt, a Pest Megyei Esélyek Házát működtető Naszály-Galga Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója A kiállítást megnyitja: Cservenák Péter, fotográfus

7. Budapest – VII. kerületi Civil Ház/ Erzsébetvárosi Közösségi Ház első emeleti kiállítótermében központi és budapesti regionális kiállítás
Időpont: Október5-október12.
Megnyitó: 2010. október 5. 17.30
Megnyitja: Kincses Károly fotókurátor, a „Koroltó”pályázat zsűrijének elnöke és Császár Rózsa, a Budapesti Esélyek Háza irodavezetője

8. Eger – Bartakovics Béla Közösségi Ház első emeleti kiállítótermében
Időpont: Október 6-október 13.
Megnyitó: 2010. október 6. 16.00
Megnyitja: Fejér István, fotográfus és Jakab László, a Heves Megyei Esélyegyenlőségi Iroda vezetője

9. Szekszárd – Belvárosi Kávéház terében, Szekszárd sétálóutcájában (a Babits Művelődési Központ jelenleg átépítés alatt áll)
Időpont: október 7-október14.
Megnyitó: 2010. október 7. 16.30
Köszöntőt mond: Mátisné Orsós Julianna, a Tolna Megyei Esélyek Háza irodavezetője A kiállítást megnyitja: Tímár László