Fullframe CCD a Kodaktól

0

A ma nyíló, stuttgarti Vision 2010 kiállításon mutatja be legújabb, napokban bejelentett képérzékelőjét a Kodak. A KAI-29050 típusnevű szenzor 28,8 megapixeles effektív felbontást kínál, mely 6600 x 4408 pixeles képméretet jelent. Aktív területének mérete 36,17 x 24,11, vagyis egy fullframe kisfilmes érzékelőről van szó.

A szenzor az Interline Transfer architektúrán alapul és alkalmazza a Kodak TRUESENSE 5,5 mikronos technológiáját is. Ezeknek köszönhetően, széles dinamikatartományt, kiváló képminőséget és gyors kiolvasást kapunk. Az érzékelő másodpercenként 4 teljes képkocka kiolvasására képes, és nincs szükség mechanikus zárszerkezet alkalmazására sem.

A Kodak egyedi (TRUESENSE Color Filter Pattern) színszűrő elrendezésének köszönhetően – mely pankromatikus pixeleket ad a hagyományos vörös, zöld, kék elrendezéshez – a korábbi (Bayer-minta) megoldásnál 2x jobb fényérzékenységet nyújt.

A gyártó jelenleg csak korlátozott példányszámban képes előállítani az érzékelőt. A termelés komolyabb beindítását és a forgalmazás kezdetét 2011 közepétől tervezik.