Sikeres a Fotóhónap 2010

0

A Magyar Fotóművészek Szövetsége által rendezett Fotóhónap 2010 kiállítássorozat keretében 42 rendezvény várta (és várja) az érdeklődőket országszerte. A közel 3000 fényképet bemutató tárlatok eddig csaknem 90 000 látogatót vonzottak, de mivel egy részük jelenleg is tart, a szervezők reményei szerint a 100 000-et is elérheti. A legnépszerűbbek a Szépművészeti Múzeum Lucien Hervé és a Műcsarnok Rodchenkó kiállításai voltak.

A Magyar Fotográfiai Múzeum megsegítésére rendezett aukciókon 158 művet árvereztek, több mint 4,5 millió forint értékben.

A szervezők nem titkolt jövőbeni célja a rendezvény fejlesztése, nemzetközi méretűre bővítése.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kulturális siker a Fotóhónap 2010

Közel 90.000 látogató és több mint 4 millió forintnyi támogatás. Ez a Magyar Fotóművészek Szövetsége által megrendezett Fotóhónap 2010 fesztiváljának legtöbbet mondó számai.

Novemberben 42 kiállítás nyílt meg a már említett eseménysorozat égisze alatt. A közel 3.000 fotót bemutató tárlatok nagy része még jó pár hétig láthatóak lesznek, de az eddigi látogatószámok is felülmúlták a várakozásokat.

A kiállítások közül érdemes megemlíteni a Szépművészeti Múzeum Lucien Hervé tárlatát, amit csak novemberben majd’ 15.000-en láttak, valamint a Műcsarnok Rodchenkó kiállítását, amire 9.000-en voltak kíváncsiak. Mivel némely tárlat még januárban is látható lesz, így a szervezők bíznak abban, hogy a látogatószám eléri a bűvös 100.000-et.

A Fotóhónap 2010 fesztivál keretében került sor a Magyar Fotográfiai Alapítvány által szervezett fotóaukcióra is, melynek célja a Magyar Fotográfiai Múzeum megsegítése volt. Az aukcióra a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai ajánlottak fel 158 művet, melyek végül összesen 4.265.000 Ft-ért keltek el.

A Fotóhónap 2010 a Magyar Fotóművészek Szövetségének kétévente megrendezésre kerülő fesztiválja, amely az elmúlt évtizedben már ismert rendezvénnyé nőtte ki magát. Az eseménysorozat fő célja az alkotó fotográfia kiemelkedő alkotóinak és műveiknek a bemutatása, amellyel lehetőség adódik világszínvonalú képanyagok megismerésére. A nemzetközi trendek mellett az esemény felhívja a figyelmet a hazai alkotók munkáira, így segítve elő integrálódásukat a világ fotóművészeti vérkeringésébe.

A kiállítások és a kapcsolódó rendezvények lehetőséget teremtenek mind a szakma, mind a fotográfiára érzékeny nagyközönség számára a klasszikus értékek és a jelenleg érzékelhető, aktuális irányzatok megismerésére, a fotóművészet műfajainak, stílusbeli eltéréseinek megkülönböztetésére.

„Szeretnénk még fejlődni, az európai fesztiválokhoz felzárkózni. Jó lenne, ha végre egyenértékű társak lehetnénk a rendezésében saját, de kommunikációban, közönségében közös Bécs – Budapest – Pozsony fotófesztivál megrendezés esetén, hiszen már évek óta megvan az egyetértés, a szándék, csak a mi feltételeink jóval szerényebbek.” – mondta Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke.