Friss firmware Nikon D3100-hoz

0

Már letölthető a Nikon D3100 tükörreflexes fényképezőgép új firmware-e, amelynek módosításait az alábbi gyári ismertető tartalmazza:

A következő javításokat tartalmazza az A és B firmware alábbi verziója: 1.01.

– Ha a fényképezőgéppel élő nézet módban fényképeztek vagy hosszabb videót rögzítettek, majd ezt követően nagy érzékenységű módban állóképet készítettek, akkor a készített állóképek alján bíbor elszíneződés jelent meg. A bíbor elszíneződés előfordulási gyakoriságát csökkentettük.
– Élő nézet módban sorozatfelvétellel készített képeket visszajátszásakor, igen ritka esetekben, egyes képek helytelenül jelentek meg. Ezt a hibát kiküszöböltük.
– Ha a géppel élő nézet módban fényképeztek, miközben az AF-area mode (AF mező mód) beállítás Subject-tracking AF (Témakövető AF) értékre volt állítva, akkor ritka esetekben előfordult, hogy a követni kívánt téma kiválasztása után, automatikus élességállítás közben az élességpont elmozdult a kiválasztott témáról. Ezt a hibát kiküszöböltük.
– Ha a fényképezőgép beépített retusáló funkcióival feldolgozott képeket naptár visszajátszás módban tekintették meg, akkor a képeket a program nem a készítés, hanem a feldolgozás időpontja szerint rendezte. Ezt a hibát kiküszöböltük.
– Ha a fényképezőgép képátfedés funkciójával készített RAW képek fehéregyensúlyát a Capture NX 2 vagy a ViewNX 2 programmal módosították, akkor a képek bíbor színárnyalatot kaptak. Ezt a hibát kiküszöböltük.
– Részben módosítottuk a szövegét annak a hibaüzenetnek, amely akkor jelent meg, ha a fényképezőgép túl magas belső hőmérséklete miatt az élő nézet mód nem volt elindítható.
– Ha a fényképezés menüben található Noise reduction (Zajcsökkentés) opció beállítása On (Be), akkor a fényképezőgép a következőképpen működik.
A gép minden ISO érzékenységbeállítás esetén zajcsökkentést végez. A zajcsökkentés elsősorban nagy ISO érzékenységgel való fényképezés esetén hatásos. Zajcsökkentés közben a kereső kijelzőjében a „Job nr” felirat villog. Amíg a „Job nr” felirat el nem tűnik, a géppel nem lehet felvételt készíteni. A zajcsökkentő művelet elvégzéséhez szükséges idő nagyjából megegyezik a kép elkészítésekor használt záridővel. Az alábbi helyzetek mindegyikében a felvétel elkészítését követően azonnal elindul a zajcsökkentő művelet.
– Kb. 8 másodperces vagy annál hosszabb záridővel készített felvételek esetén.
– Nagy ISO érzékenységgel készített felvételek esetén, ha a fényképezőgép belső hőmérséklete túl magas.
– A fenti módosításoknak megfelelően megváltoztattuk a fényképezés menü Noise reduction (Zajcsökkentés) opciójánál megjeleníthető Súgó szövegét.

A firmware frissítéséhez szükséges fájlok letölthetők a Nikon oldaláról. Szintén a gyártó tájékoztat a frissítés menetéről és a szükséges tudnivalókról.