Átadták a Sony World Photography Awards díjait

0

Ünnepélyes keretek közt a londoni Leicester square Odeon színházában vehették át díjaikat a World Photography Organization 2011-es fotópályázatának nyertesei.

Az Odeon bejárata magyar fotós képével

A közel másfél ezer, világ minden tájáról meghívott vendég jelenlétében megrendezett díjátadón összesen 21 fő kategóriában díjazták a 162 ország amatőr és profi fotósai által beküldött 105 ezer pályamunka legjobbjait. A zsűriben a World Photography Organization és a Sony delegáltjai mellett megjelentek az iStockphoto és a Magnum ügynökség munkatársai is.

Punk City © Csoboth Edina courtesy of Sony World Photography Awards 2011

Magyarországról az amatőr és a profi kategóriákba is jutott döntős szereplő. Az amatőröknek meghirdetett Open Competition verseny Fashion kategóriájában Csoboth Edina Punk City című képe lett az első, míg a profiknak fenntartott Photojournalism & Documentary / Contemporary Issues kategóriában Gárdi Balázs került be a három legjobb közé.

Bruce Davidson átveszi az Outstanding Contribution to Photography elismerést

A fotográfiában letett eddigi munkájáért idén az amerikai Bruce Davidson kapta az Outstanding Contribution to Photography elismerést. A díjjal az 1933-as születésű illinoisi fotós több, mint fél évszázados munkáját ismerték el. Az amerikai Life magazinhoz 1957-ben került, majd 1958-ban Henri Cartier-Bersson hívta a Magnum ügynökséghez, aminek azóta is aktív tagja. Davidson a World Photography Academy egyik alapítója, és jelenleg is aktív fotós, illetve oktató.

Hunter © Alejandro Chaskielberg courtesy of Sony World Photography Awards 2011

Az Év profi fotósa díjat az argentin Alejandro Chaskielberg kapta, aki két évet töltött a Parané folyó deltájának szigetein, hogy megörökítse az ott lakók mindennapjait. A 34 éves fotós a cím mellé 25 ezer dollárt és egy professzionális Sony felszerelést nyert.

Alejandro Chaskielberg

A képek május 22-ig megtekinthetők a londoni Somerset House-ban, majd egy világ körüli turné keretében New Yorkban, Shanghaiban és São Paoloban is láthatók lesznek. A nyertes képek a World Photography Organization honlapján is megtekinthetők.

Csoboth Edina képe a Somerset Houseban