Pentax GPS vevő DSLR gépekre

0

A Hoya Corporation Pentax Imaging Systems részlege egy új GPS vevőegységet mutatott be Pentax O-GPS1 néven, melyet elsősorban saját digitális tükörreflex fényképezőgépei mellé szán.

A készülék a fényképezőgép vakupapucsára erősíthető és a fotózás során folyamatosan rögzíti a gép (és a fotós) pozícióját. Ez aztán egy megfelelő térképszoftverrel (pl. Google Earth) utólag kiolvasható. Az O-GPS1 azonban ennél többre is képes. ASTROTRACER funkciója a csillagászati fotózásban nyújt segítséget a PENTAX K-5 és K-r tulajdonosoknak. A GPS egység képes kiszámolni az égitestek elmozdulását, majd a gép szenzormozgató (SR) rendszerével együttműködve az égitest mozgásának megfelelően eltolni az érzékelőt.

Az O-GPS1-et egy Simple Navigation nevű szolgáltatással is felszerelték, mely kiszámolja a kívánt célállomás távolságát és irányát a jelenlegi helyzetünkhöz viszonyítva. A vevőt elektronikus iránytűvel is ellátták, melyet kis LCD kijelzőjén jelenít meg.

A GPS vevő saját áramforrással rendelkezik, egy AAA-méretű elemmel vagy akkumulátorral táplálható. Egy alkáli elemmel szobahőmérsékleten kb. 7 órát üzemel. Külső borítása ellenáll az időjárás kisebb megpróbáltatásainak, például egy csendes esőnek.