Olympus PEN E-PL3

0

Az Olympus frissítette E-PL szériáját is, s bejelentette az új Pen Lite-ot, az E-PL3-at.

Az Olympus PEN E-PL3 javarészt hasonló képességű, mint az E-P3 (ahogy az E-PL2 és az E-P2 is hasonlóak, de nem teljes egészében). Hátuljára azonban dönthető, 3″-os, 460 ezer szubpixeles LCD került.

Az Olympus az E-PL3-nál kategóriában leggyorsabb autofókuszról tesz említést 35 fókuszterülettel, s a gép AF segédfénnyel is rendelkezik.
Kiemelhetendő az immár FullHD felbontásúra növelt videófelvétel is, amely így 60 kép/mp-es váltott soros üzemmódot kínál AVCHD tömörítéssel, emellett mJPEG tömörítés és 720 soros progresszív mód is használható.

Az Olympus PEN E-PL3-ba is öröklődtek a művészi szűrők, melyek két új móddal bővültek: csillagfény és fehér szél.

A 3D fotók készítésére is alkalmas Olympus E-PL3 ősztől lesz kapható.

Sajtóközlemény:

Innovatív vízió – lenyűgöző új Olympus PEN Lite, lenyűgöző kreatív tudással
SLR kreativitás, kompakt szépség PEN Lite dönthető LCD kijelzővel és vezető technológiával

2011. június 30., Hamburg – Az Olympus ismét megcsinálta… és most bemutatja a lélegzetelállító, kompakt PEN fényképezőgépek legújabb generációját, mely a tükörreflexes gépekre jellemző kreativitást és felesleges bonyolítás nélküli kezelést kínál. A kompakt és szemet gyönyörködtető PEN Lite (E-PL3) ideális mindazok számára, akik a legmodernebb technológiát egyszerűen használható kivitelben szeretnék magukénak tudni. A zászlóshajó PEN E-P3 géphez hasonlóan az E-PL3-ban is a képalkotás legújabb és legjobb fejlesztéseit találjuk. Csak ízelítőül: kategóriájában leggyorsabb AF, vázba épített képstabilizátor rendszer, valamint kombinálható, egy gombnyomással elérhető Művészi szűrők mind a Full HD videók, mind pedig állóképek számára. És itt az új, dönthető LCD kijelző. A hivatásos fotósoktól az önarcképkészítő amatőrökig mindenki számára öröm használni a 3” méretű, dönthető kijelzőt, hiszen a kényelmetlen perspektívákból történő felvételkészítés így a normál képek megörökítéséhez hasonlóan egyszerű. A dönthető LCD kijelző azonban csak egy a felhasználóbarát funkciók közül, melyek a Lite-ot a hasonló méretű fényképezőgépek elé helyezik. Persze a ’hasonló méretű’ igazából „kompaktot” jelent – így egyben kiemeli a PEN gépek egyik nagy előnyét: ahhoz képest, hogy egy SLR-képminőséget kínáló, cserélhető objektíves rendszer fényképezőgépről beszélünk, a Lite kifejezetten kicsi és – prémium tapintású szálcsiszolt alumínium felületeinek köszönhetően – határozottan elegáns. Lélegzetelállító képek egy dögös fényképezőgéptől, mely könnyedén, mintegy „célozz és lőj” egyszerűséggel használható? Abszolút. Erről szól a PEN…
Az Olympus PEN Lite 2011 őszétől kapható.

Új perspektívák
Az egyik dolog, ami miatt a PEN gépeket imádjuk: az általuk felkínált lehetőség, hogy úgy készítsünk első osztályú képeket, hogy közben nem is kell sokat tudnunk magáról a fotózásról. A legújabb, vezető fejlesztési eredményeknek köszönhetően a PEN Lite a felhasználóbarát jelzőt teljesen új szintre emeli. A PEN családban elsőként rendelkezik dönthető LCD kijelzővel – így közel lehetetlen szögből is remek képek készítésére képes – mondjuk egy szelet tortáról. A 3” méretű LCD kijelző kiemelése és szögének beállítása után akár kinyújtott kézzel, illetve elképesztő perspektívákból is kényelmesen komponálhatjuk meg a felvételt: például a koncert közönségének feje fölött, vagy a bokánkra telepedett rovarról – gond nélkül.

Egyszerűbb beállítás
Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a kiváló optikai jellemzőkből és a lehető legjobb felvételt készítsük el, szinte biztosan változtatni kell a fényképezőgép beállításain. Egy amatőr számára ez kihívásnak indul és sokszor kudarcként ér véget. De nem a Lite-tal! A megoldás: Live Guide funkció. A Live Guide segítségével egyszerűen vezérelhetők a felvételek megjelenéséért felelős funkciók – a mozgás és háttér elmosódás, színintenzitás, megvilágítás és fényerő. Egy hagyományos felvételi szituációban a Live Guide segítségével a hátteret elhomályosíthatjuk – így a kép drámai hatású, a téma pedig a lehető legjobban kiemelt lesz. Ennek érdekében a hagyományos módszer a mélységélesség objektívvel, vagy menüben történő beállítása. A Live Guide funkciónak köszönhetően azonban az egyetlen dolgunk a vezérlőtárcsa kezelése: a kijelzőn követhető az aktuális beállításnak megfelelő módosulás. A Lite képes a megfelelő beállítások automatikus kiválasztására is. A kiegészítő beállítások a menü segítségével szintén gyorsan elvégezhetőek: a menüpontokról ugyanis felbukkanó ablakok nyújtanak további ismertetőt. A legtöbbet használt beállítások gyors elérése érdekében az Olympus egy sor gyors elérés-gombot helyezett el a gép felső részén, közvetlenül a kioldógomb mellett.

Gyorsabb élességállítás
A PEN Lite megvásárlása után elégedetten térhetünk haza – ugyanis biztos, hogy élvonalbeli technológiát vettünk birtokba. Hogy ez mit jelent? Fantasztikus képminőséget álló- és mozgóképek rögzítése esetén is. A két másik új PEN fényképezőgéphez hasonlóan az E-PL3-ban is az Olympus új TruePic VI képprocesszorát találjuk. A TruePic VI által a fényképezőgép általánosan nézve is gyors – de az élességállítás sebessége a leggyorsabb* a kategóriájában. A villámgyors AF által minden lehetőség adott a spontán, gyors mozgások felvételére is alkalmas pillanatkép-fotózáshoz. A 35 különálló fókuszpont a szenzor egész felületén szétoszlik, így akár a kép sarkában elhelyezkedő témára is gond nélkül fókuszálhatunk. Az AF segédfénynek köszönhetően a gyenge fényben történő élességállítás minden eddiginél jobb, míg az új, követő AF technológia által a kompozíciós keretből kimozgó, majd újra megjelenő témák folyamatosan élesek maradnak. Ráadásul mindez egy szempillantás alatt megy végbe, mivel a Full Time AF technológiának köszönhetően az autofókusz mindig bekapcsolt állapotú – így a téma folyamatosan fókuszban marad.

Nagyobb felbontás
Az erőtől duzzadó TruePic VI processzor segítségével Full HD 1080i videók és lélegzetelállító, 12.3 megapixel felbontású állóképek készíthetők – még rossz fényviszonyok között is. A 60Hz fps sebességű, Full HD felbontású és sztereó hangsávval ellátott filmek minősége és valósághűsége szinte hihetetlen – leginkább egy Full HD TV-n, barátokkal érdemes megnézni. Ráadásul választhatunk a videó fájlformátumok között: ha elsősorban TV-n szeretnénk lejátszani a filmet, AVCHD formátumot választhatunk, így a kisebb fájlméret előnyeit kapjuk. Amennyiben először számítógépen szerkesztjük az anyagot, a 720p HD Motion JPEG ideális választás lehet. Legyen szó álló-, vagy mozgóképről, a PEN Lite minden esetben kiváló teljesítményt nyújt – az éppen használt objektívtől függetlenül. Más, hasonló fényképezőgéppel ellentétben a képstabilizátort a vázban találjuk, így a gép az objektívtől függetlenül képes az életlen képek kiküszöbölésére.

Nagyobb kreativitás
A Lite egyik legújabb fejlesztésű, automatikus szolgáltatása a kreatív Művészi szűrők és az új Művészi szűrő-sorozat funkció. Mindegyik szűrő alkalmazható a HD filmek és állóképek megbolondítására – valamint egyes szűrők kombinálásával megdöbbentő hatást érhetünk el. A Művészi szűrő-sorozat alkalmazásával többféle effektet kipróbálhatunk ugyanarra a felvételre. Az alkalmazható Művészi szűrők: Pop Art, Lágy fókusz, Szemcsés film, Pinhole, Dioráma és Drámai tónus – valamint egy gombnyomással ezek a szűrők ötféle további Művészi szűrő effekttel (például az új Csillagfény és Fehér szél effekttel) kombinálhatók. Amint a fotók elkészültek, diavetítéssel jeleníthetjük meg őket az LCD kijelzőn – illetve a HDMI csatlakozón keresztül TV-készüléken.

Ragyogó megjelenés
Bármilyen szempont szerint nézzük is, a Lite feltűnő jelenség. A fekete, fehér, ezüst, illetve vörös színben elérhető, szálcsiszolt fémház, valamint a kifinomult részletek hamisítatlanul modern, prémium stílust kölcsönöznek a fényképezőgépnek. Nem beszélve a kompakt méretekről. Egy rendszer fényképezőgép, mely SLR minőséget kínál – ez még a külcsínnél is figyelemre méltóbb.

Nagy család
A Lite a csúcskategóriás Olympus objektívek és kiegészítők egyre bővülő családjával kompatibilis. Az alapkészlet részét az átdolgozott M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm**) 1:3.5-5.6 II R objektív adja – de ez csak egy a PEN gépek számára tervezett 20 Mikro-NégyHarmad objektívek közül. Az objektív tervezésekor a szinte hangtalan működés volt az egyik fő irányelv – így a sztereó HD filmek felvétele közben nincs zavaró objektívmotor-zaj. A lenyűgöző, elmosódott háttérrel még hatásosabbá tett portrék és videók készítéséhez az új M.ZUIKO DIGITAL 45mm (90mm**) 1:1.8 a tökéletes választás. Számtalan stílusos kiegészítő közül választhatunk – pl. ezüst színű FL-300R külső vakut a vezeték nélküli technológia minden előnyével, vagy az elektronikus keresőt 100% látómezővel és 920,000 képpont felbontással. Az elektronikus kereső bővítmény csatlakozóhoz csatlakoztatva kiválóan használható ragyogó napsütésben, illetve teleobjektívekkel.

A PEN Lite 2011 őszétől kapható.

PEN Lite főbb jellemzők:

Képminőség

  • Gyorsabb készenléti időt és kiváló képminőséget biztosító, nagyteljesítményű TruePic VI képalkotó egység
  • Különösen hatékony, vázba épített képstabilizátor bármilyen objektívvel elérhető bemozdulásmentes videók és fotók készítéséhez
  • Kompakt M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm**) 1:3.5-5.6 II R gyors és szinte hangtalan (videók és fotók készítésére egyaránt alkalmas) objektív
  • Rossz fényviszonyok között is kiváló teljesítményt nyújtó és Full HD videofelvételre alkalmas, 12.3 effektív megapixel felbontású High Speed Live MOS szenzor
  • ISO 12800 érzékenység
  • 1080i Full HD sztereó videofelvétel AVCHD, illetve Motion JPEG formátumban

Egyszerű használat

  • Mindig aktív, minden eddiginél gyorsabb Olympus élességállító rendszer 35 AF ponttal, kevés fény esetén AF-segédfénnyel, valamint követő AF funkcióval (mely a témát a kompozíció keretből történő kimozgása esetén is megjegyzi)
  • Dönthető, 3.0” LCD kijelző 460,000 képpont felbontással a kényelmetlen perspektívákból történő felvételkészítéshez
  • Közvetlen elérést biztosító funkciógombok (egy saját beállítás) a gyors kézi beállítás érdekében
  • Live Guide funkció a HD Movie, fotó és P/S/M/A módokban
  • Felbukkanó leírások minden menüponthoz
  • Live View (Élőkép) megjelenítés a HD videó és fotó módban
  • Gyors és egyszerű kezelést biztosító Live Wheel menürendszer

Kreativitás és sokoldalúság

  • Hatféle kreatív Művészi szűrő a HD videó és fotó üzemmódokban – Művészi szűrő effektekkel (pl. az új Csillagfény és Fehér szél effekttel) kombinálható
  • Bővítmény csatlakozó 2. a folyamatosan bővülő PEN kiegészítő-család számára
  • 20 Mikro-NégyHarmad-, 27 NégyHarmad és több mint 500 más rendszerű objektívvel használható (adapter segítségével)
  • Opcionális búvártokkal is használható
  • 1/4000 mp. zársebesség 5 fps sorozatfelvétel esetén
  • Multi-expozíciós üzemmód 2 RAW képpel
  • Hosszú üzemidőt biztosító BLS-5 Li-ion akkumulátor

Design

  • Lenyűgöző, kompakt kivitel prémium minőségű szálcsiszolt alumínium házzal
  • Cserélhető díszítő gyűrű a mellékelt objektíven
  • Négyféle attraktív (fekete, fehér, ezüst és piros) színben választható

További jellemzők

  • Tartozék külső, billenthető vaku
  • 3D állóképek
  • Diavetítéses megjelenítés
  • SDXC*** memóriakártya és Eye-Fi kompatibilis
  • Vezeték nélküli vakuvezérlés

* 2011 júniusi állapot
** 35mm rendszer ekvivalens.
*** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye.