Új szabvány a 3D szemüvegeknél

0

“Full HD 3D-szemüveg kezdeményezés” néven új szemüveg szabvány születhet a Panasonic, Samsung, Sony és X6D Limited cégek összefogásának köszönhetően. Céljuk egy BLUETOOTH®-képes, rádiófrekvenciát és infravörös technológiát alkalmazó szabvány közös kifejlesztése, melynek első modelljei jövőre kerülhetnek boltokba és visszafelé is kompatibilisek lehetnek az idei 3D televíziókkal.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A PANASONIC, A SAMSUNG, A SONY ÉS AZ XPAND 3D ÖSSZEFOGÁSA A ‘FULL HD 3D-SZEMÜVEG’ KEZDEMÉNYEZÉSBEN

Négy vállalat dolgozik együtt a ‘BLUETOOTH®-képes RF’ és ‘IR’ technológiát alkalmazó fogyasztói aktív 3D-szemüveg közös engedélyeztetéséhez szükséges fejlesztéseken

2011. Augusztus 8. — A mai napon a Panasonic Corporation, a Samsung Electronics Co., Ltd., a Sony Corporation és az X6D Limited (XPAND 3D) közösen jelentette be együttműködési szándékát a háromdimenziós fogyasztói aktív szemüvegek új technológiai szabványának kifejlesztésében, melynek a “Full HD 3D-szemüveg kezdeményezés” nevet adták.

Az új megállapodás értelmében a vállalatok együtt kívánnak dolgozni a rádiófrekvenciás (RF) rendszerű aktív 3D-szemüveg technológiájának kifejlesztésén és engedélyeztetésén, a fogyasztói aktív 3D-szemüvegek és az olyan háromdimenziós kijelzők, mint például a tévékészülékek, számítógép-monitorok, projektorok vagy az XPAND aktív rekeszes szemüveggel használható 3D-házimozik közötti RF-rendszerű protokollokat is beleértve.

A tervek szerint a szabványosítási folyamat több, az aktív 3D-szemüvegek és a 3Dkijelzűk közötti infravörös (IR) rendszerű protokollra is kiterjed majd, felölelve a Panasonic és az XPAND 3D* által közösen kifejlesztett változatokat, valamint a Samsung és a Sony saját megoldásait.

A ma bejelentett Full HD 3D-szemüveg kezdeményezés engedélyezésének várható időpontja – azaz 2011 szeptembere – után megkezdődhet az új szabvány szerinti 3Dszemüvegek kifejlesztése. Univerzális, az új IR/RF-protokollal készülő szemüveg 2012-ben kerül majd a boltokba, s a tervek szerint visszafelé a 2011-es 3Dtelevíziókkal lesz kompatibilis.

A kezdeményezés révén a négy vállalat széles körben kívánja bevezetni az aktív 3Dszemüveget a piacra. Mai bejelentésük a világ vezető 3D-gyártóinak és technológiai szolgáltatóinak egyedülálló együttműködési mérföldköve – a fogyasztók javára. Az aktív 3D-technológiát alkalmazó szemüveg ugyanis lehetővé teszi, hogy a háromdimenziós Full HD képminőség mindkét szemhez külön-külön eljusson, míg a Bluetooth® technológia a nagyobb mozgásszabadságról gondoskodik. “A Panasonic már jó ideje dolgozik a háromdimenziós szemüveg-technológiák standardizálásán, és márciusban sikerült az XPAND-del közösen engedélyeztetnünk az IR-rendszerű protokollokat, amelyek elkészítésében több vállalat is részt vett. Nagyon örülünk annak, hogy ez a legújabb együttműködés a korábbi koncepcióinkat is felhasználja majd az új szabványkészítési folyamat során – nyilatkozta Masayuki Kozuka, a Panasonic Corporation vállalati kutatási és fejlesztési részlege Média- és Tartalomszövetségi Hivatalának fűigazgatója. – Reméljük, hogy ez a bővített kooperáció jelentűsen hozzájárul majd a 3D-termékek fejlődésének felgyorsításához.”

“A mai napon bejelentett együttműködés segít a Samsungnak abban, hogy az otthoni szórakozás és a fogyasztói elektronikai technológia folyamatos változásai közepette is betartsa a fogyasztói igények kielégítésére tett ígéretét – mondta Jurack Chae, a Samsung Electronics Vizuális Kijelzők üzletágának kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke. – A 3D-televíziózás piacán jelenleg az aktív 3D-technológia a legnépszerűbb megoldás a fogyasztók körében, amely az NPD Csoport szerint az idei év első felében az Egyesült Államokban 96%-os részesedést ért el 3D-televíziók piacán. A mostani Full HD 3D-szemüveg kezdeményezés révén a fogyasztók még jobban megismerhetik és könnyebben elfogadják majd azt a 3D-technológiát, amely a rendelkezésre álló legtisztább és legnagyobb térélményt nyújtó látványt kínálja: az aktív 3D-t.”

“Azt várjuk ettől a kezdeményezéstől, hogy bizonyos alapvető iparági kérdések megoldása révén minden termékkategóriában jobb fogyasztói élményt eredményez majd. Meggyőződésünk szerint a teljes felbontású, 1080p képminőség mindkét szemhez történő eljuttatásának legjobb módja az aktív 3D-technológia” – fejtette ki véleményét Jun Yonemitsu, a Sony Corporation Home Entertainment Development részlegének helyettes vezérigazgatója.

Maria Costeira, az XPAND 3D vezérigazgatója pedig azt mondta: „Örülünk annak, hogy erőfeszítéseinkkel és technológiáinkkal mind az RF-, mind az IR-technológia területén hozzájárulhatunk a Panasonic-kal, a Sonyval és a Samsunggal a mai napon bejelentett Full HD 3D-szemüveg kezdeményezéshez. Ez az együttműködés megerősíti a fogyasztói elektronikai ipar elkötelezettségét a legkiválóbb minőségű 3D iránt, és egyszerű, de hatékony megoldást nyújt a fogyasztóknak, illetve a mozirajongóknak az eszközök összekapcsolt használatára”.

A Bluetooth SIG szintén támogatja az iparág elmozdulását a Bluetooth technológia 3Dszemüvegben történő standard alkalmazása terén.

“Ezek a piacvezető vállalatok azért fogtak össze, hogy jobb 3D-élmény biztosíthassanak a felhasználóknak. Így magától értetődő, hogy a Bluetooth technológia is fontos szerepet tölt be a megoldásban, nemcsak azért, mert használata általánosan elterjedt, hanem azért is, mert nagyobb szabadságot és kényelmet kínál – magyarázta Michael Foley, Ph.D., a Bluetooth SIG ügyvezető igazgatója. – Ráadásul, bár a mai bejelentés önmagában is várakozást keltő, ez még csak a kezdet: a Bluetooth technológia alkalmazása a 3D-szemüvegen kívül a sztereó térhangrendszer, a távvezérlő, és végül a nappali mindent összefogó médiaközpontja, a televízió esetében is ígéretes”.

*A Panasonic és az XPAND által közösen kifejlesztett protokollok, melyekről 2011 márciusában adtak hírt, és amelyek kidolgozásában 8 további vállalat vett részt: a Changhong Electric Co., Ltd., a FUNAI Electric Co., Ltd., a Hisense Electric Co., Ltd., a Hitachi Consumer Electronics Co., Ltd., a Mitsubishi Electric Corporation, a Seiko Epson Corporation, a SIM2 Multimedia S.p.A. és a ViewSonic Corporation.