Két új féligáteresztő tükrös Sony gép: Alpha SLT-A65 és SLT-A77

0

Pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a Sony a világ első digitális féligáteresztő tükrös (Single Translucent Mirror – SLT) fényképezőgépét, az Alpha SLT-A55-öt (kistesójával, az SLT-A33-cal együtt). A folyamatos LiveView módban működő gép fixen elhelyezett féligáteresztő tükrének köszönhetően akár videózás, akár sorozatfelvételezés közben is képes fáziskülönbség elvű élességállításra.
Most két új modellel frissült az SLT család, az Alpha SLT-A65-tel és a még komolyabb SLT-A77-tel.

Sony Alpha SLT-A65

Sony Alpha SLT-A65

Az elődhöz képest mindkét új modell jóval nagyobb, mintegy 24 Mpixel felbontású képérzékelőt kapott. Az APS-C méretű EXMOR HD CMOS szenzor érzékenységét ISO100 és ISO16000 közé állíthatjuk, de több expozícióból összerakott MultiFrame NR módban akár ISO25600 is elérhető. Az SLT-A77-es modellnél pedig ISO50 is használható kiterjesztett módban.

A képérzékelőn kívül a kereső is megújult, immár 2,34 millió szubpixeles EVF-et használhatunk, melynek lefedettsége 100%.
A hátsó LCD maradt 3″ képátlójú, 16:9 oldalarányú, felbontása pedig 921 ezer szubpixel. Az SLT-A77-nél nem csak le és fel dönthetjük a kijelzőt, hanem ki is forgathatjuk azt.

Sorozat módban az SLT-A65 maximális sebessége megegyezik a régebbi SLT-A55-ével, míg az SLT-A77 tovább gyorsult, s immár 12 kép/mp-et kínál.

Sony Alpha SLT-A77

Sony Alpha SLT-A77

Sony Alpha SLT-A77

Sony Alpha SLT-A77

Szintén az SLT-A77-nél van csak változás a fókuszrendszerben. Míg az SLT-A65 örökölte az SLT-A55 15 pontos AF rendszerét, az SLT-A77-be új fejlesztésű, 19 pontos autofókusz került. A 19 fókuszterület közül itt 11 keresztszenzoros (az SLT-A65-nél csak 3). S még két eltérés: az A77 akár 1/8000 mp-es zársebességre is képes, valamint az SDXC kártyák közül kihasználja az UHS-I ultranagy sebességűeket is.
Az SLT-A77-hez portré makorlat is készült.

A Sony új fix tükrös gépei októbertől lesznek kaphatók. A Sony Alpha SLT-A65 váz ára várhatóan 900 dollár, a 18-55 mm-es kitobjektívvel 1000 dollár lesz. Az SLT-A77 vázért 1400 dollárt, a 16-50mm f/2,8 objektívvel bővített kitet 2000 dollárért vásárolhatjuk majd meg. A 16-50 mm-es objektív külön megvásárolva 700 dollárba kerül.
Az Alpha SLT-A77-hez készített VG-C77AM portrémarkolat novembertől kerülhet a boltokba, 300 dolláros áron.

Sajtóközlemény:

A Sony α77 és α65 fényképezőgépei 24,3 megapixeles felbontással és a világ leggyorsabb* 12 kép/mp sebességű aktív AF sorozatfelvételével
A félig áteresztő tükör technológia kitárja a kreatív lehetőségek kapuját

  • A világ leggyorsabb*, 12 kép/mp sebességű aktív AF-es sorozatfelvétele maximális felbontásban és precíz fázisdetektálós autofókusszal (α65: 10 kép/mp)
  • Az újonnan kifejlesztett 19-pontos AF rendszer 11, keresztben elhelyezett szenzorral rendelkezik (α77)
  • 24,3 valós megapixeles felbontású Exmor APS HD CMOS szenzor és fejlett BIONZ processzor
  • A világ első** XGA OLED Tru-Finder™ keresője sokféle információt jelenít meg
  • Quick AF Full HD Movie felvétel, progresszív AVCHD támogatás, és szabadon választható P/A/S/M expozíciós lehetőségek manuális fókusz módban
  • Új design és ergonomikus tervezés jellemzi a világ első* 3-irányban dönthető Xtra Fine LCD kijelzővel és gumírozott, kényelmes markolattal rendelkező fényképezőgépét (α77)

* a cserélhető objektíves, APS-C szenzorral rendelkező digitális fényképezőgépek között 2011. augusztus 24.-i állapot szerint (α77 esetében).
** a cserélhető objektíves, APS-C szenzorral rendelkező digitális fényképezőgépek között 2011. augusztus 24.-i állapot szerint

A Sony tovább bővíti a félig áteresztő tükör technológiával rendelkező termékcsaládját két új, A-bajonettes modellel, amely az amatőr és profi fotósok igényeit egyaránt képes kielégíteni.

A félig áteresztő tükör technológia területén elért eredményeknek köszönhetően az SLT-A77 (α77) és az SLT-A65 (α65) fényképezőgépek a leggyorsabb, legsokoldalúbb gépek a cserélhető objektíves fényképezőgépek között kategóriájukban. A továbbfejlesztett ergonomikus megoldások mindkét fényképezőgép esetében tetten érhetők az új markolat és a „vakon” használható vezérlőgombokon, hiszen nem kell kitekinteni az XGA OLED Tru-Finder™ keresőből.

Az igen sikeres α700 DSLR elődjét felváltó α77 további lehetőségeket tartogat a használhatóság és teljesítmény területén mert a felhasználóbarát kezelhetőséggel könnyen elérhetővé válnak a kiváló eredmények.

Egyedülálló fotós lehetőségek
Az α77 jelenleg a világ leggyorsabb folyamatos AF expozíciós teljesítményével* büszkélkedhet, hiszen maximális felbontás mellett képes akár 12 kép/mp sorozatfelvételre, miközben a fázisérzékelős autofókusz folyamatosan aktív. Az α65 hasonló teljesítményre, mintegy 10 kép/mp sebességre képes, amely kiemelkedő teljesítménynek számít még a félprofesszionális kategóriában is.

A precíz AF követéssel a még mozgó tárgyak is kiváló minőségben örökíthetők meg, köszönhetően az új fejlesztést jelentő 19-pontos autofókusz rendszernek, amely 11, keresztirányban elhelyezett szenzorral rendelkezik. (α65: 15-pontos AF 3 keresztirányú szenzorral). A követéses fókusszal pontosan rögzíthető egy mozgó tárgy beállított fókusza – még akkor is, ha a céltárgy követését egy másik mozgásban lévő tárgy megzavarná.

A sebészi pontosságú kezelést az új elektronikus zárrendszer segíti, s ezáltal az expozíciós időköz a professzionális kategóriában is a csúcsot jelentő kb. 0,05 másodperc.

Utolérhetetlen képminőség és kreatív lehetőségek
Az α77 és az α65 fényképezőgépek mindegyike a Sony által újonnan kifejlesztett 24,3 valós megapixeles felbontású Exmor APS HD CMOS szenzorral rendelkezik.

A szenzor által érzékelt képeket a legújabb BIONZ képalkotó rendszer veszi át, amely a képszenzor által átadott elképesztő mennyiségű képi adat feldolgozására alkalmas. A szenzor és a BIONZ processzor különleges kombinációja csodás lehetőségeket rejt magában, amik a kristálytiszta, alacsony zajtartalmú képekben és Full HD videofelvételekben érhető tetten.

Az érzékenység ISO 100-16000 között választható (α77). A magasabb érzékenységi tartományokban mindkét fényképezőgép alkalmas a leggyorsabb sportjelenetek megörökítésére, vagy akár gyenge fényviszonyok közötti, igen expresszív alkotások vaku nélküli felvételére is. Az alacsony ISO értékek kifejezetten előnyt jelentenek a hosszabb expozíciós záridők esetén, például egy vízesés fényképezésekor.

Mindkét fényképezőgép rendelkezik a világújdonságnak számító XGA OLED Tru-Finder™ keresővel. Az eddig példa nélküli 2359 ezer képpontos (XGA) felbontású precíz elektronikus kereső tiszta, részletekben gazdag, magas kontrasztú képeket jelenít meg mintegy 100%-os képi lefedést is nyújtva, amely körülbelül 10x jobb teljesítmény, mint amire egy hagyományos elektronikus kereső képes és képbefogási képessége alapján méltó riválisa a professzionális kategória optikai keresőinek.

A keresőben részletes információ látható az expozícióval kapcsolatban: ötféle kereső mód közül lehet választani. Az expozíciós beállítások, a fehéregyensúly és további értékek változtatásának hatásai élőben láthatók a Tru-Finder™ keresőben. A fókusz precíz beállítását a tárgy egy-egy pontjára való zoomolással is lehet ellenőrizni.

Egyetlen gombnyomásra a „Smart Teleconverter” módban láthatóvá válik a képszenzor által érzékelt kép középső és kinagyított része. Ezáltal a kompozíciók tisztán láthatók a nagyfelbontású XGA OLED Tru-Finder™ keresőben 12 megapixeles képként, s további 1,4x vagy 2x-es nagyítás is lehetséges. Nincs szükség arra, hogy kitekintsen a Tru-Finder™ keresőből, hiszen ott a teljes komponálás megvalósítható – így biztosítva azt, hogy a fotós valóban magára az alkotásra tudjon koncentrálni.

A fényképek és a videók ugyancsak egyszerűen megjeleníthetők a változtatható dőlésszögű, 7,5 cm-es (3.0″) Xtra Fine LCD kijelzőn amely nagyfelbontású (921 ezer képpont) TruBlack technológiája kiváló részletességet és kontrasztot biztosít. További finom megoldás, hogy az α77 esetében a világ legelső, 3-irányban dönthető kijelzője is bemutatkozik, amely szinte bármilyen szögből és pozícióból történő komponálást lehetővé tesz (α65: 2-irányban dönthető LCD).

Full HD video
Az α77 és az α65 további lehetőségeket nyújt a Quick AF Full HD Movie felvétellel, amely már korábban bemutatkozott a Sony áteresztő tükör technológiával rendelkező fényképezőgépei esetében. A fázisdetektálás pontos fókuszálást biztosít még mozgó portré megörökítésekor is.

Az APS-C fényképezőgépek között szintén újdonság, hogy a Full HD videofelvétel már 50p (progresszív) minőségben is elérhető – az AVCHD (Ver. 2.0) formátumra mintegy válaszként. A 25p felvétellel csodás, mozifilmszerű hatás érhető el. A kreatív videós lehetőségek a manuális fókusz valamint a P/A/S/M expozíciós módok által, a fényképezőgép használatához hasonlóan használhatók.

α77: továbbfejlesztett félig áteresztő tükör technológia
Az igen sikeres α700 DSLR fényképezőgép utódaként az α77 kettős vezérlőtárcsája precíz irányítást tesz lehetővé, továbbá különálló, a váz felső részéhez rögzített LCD kijelzővel is rendelkezik. A masszív magnézium váz nemcsak erős, hanem könnyű is. A legfontosabb vezérlők védve vannak a por és a nedvesség ellen, ugyanúgy, mint ahogy az új SAL1650 objektívek, a VG-C77AM, kifejezetten az α77-hez készült vertikális markolat és HVL-F43AM vaku is.

A fényképezőgép masszív kialakítását külön alátámasztja, hogy az új zárszerkezetet 150 ezer ciklusban tesztelték a minimális 1/8000 másodperces zársebesség mellett. Az integrált GPS automatikus geocímkézést tesz lehetővé mind a videók mind a fotók esetében.

Új DT 16-50mm F2.8 SSM zoom objektívek és kiegészítők
Az A-bajonettes objektívek folyamatosan bővülő családja mindkét fényképezőgép számára ideális, csendes működésű, de fényes DT 16-50mm F2.8 SSM zoomos, 16mm-es széleslátószöggel rendelkező modellel bővült, amely kiváló választás a mindennapokra vagy portré fotózáshoz is.

A nagyteljesítményű objektív por-, és nedvesség ellen is ellenálló, zoom tartománya 3x-os nagyítást nyújt a legnagyobb, F2.8-as blendenyílás mellett. Az optikai teljesítményt két aszférikus tag és három ED üveg lencse biztosítja, hogy a képaberáció is minimális legyen. A beépített SSM (szuperszónikus hullám motor) áll a gyors és csendes autofókusz működés hátterében.

Az opcionális, por-, és nedvességálló VG-C77AM vertikális markolat rendkívül kényelmes fogást nyújt álló képek készítéséhez. Akár két, NP-FM500H InfoLITHIUM akkut is el lehet benne helyezni, így akár 1060 képre (az LCD kijelzőn)/940 képre (a Tru-Finder™ keresőn) elegendő energia biztosítható Memory Stick PRO Duo™ memóriakártya használata esetén.

A kompakt és rugalmasan alkalmazható HVL-F43AM külső vaku kifejezetten az A-bajonettes fényképezőgépek GN43 szintű teljesítményt képes optimálisan kiszolgálni, a „Quick Shift Bounce” (a vaku feje az álló képnek megfelelően optimális pozícióba forgatható) funkció, vezetékmentes vezérlés lehetősége és a por/nedvességálló kivitel mellett. Továbbá az új A-bajonettes rendszerhez kifejlesztett opcionális kiegészítők között a hátitáska, a puha hordtáska, az LCD védőréteg illetve a szemkagyló is rendelkezésre áll.

Az α77 és α65 félig áteresztő tükör technológiával rendelkező digitális fényképezőgépekkel a Sony 2011. októberében jelenik meg a piacon.

*A cserélhető objektíves, digitális, APS-C méretű szenzorral rendelkező fényképezőgépek között, a 2011. augusztus 24.-i állapot szerint.