Sony Alpha NEX-5N

0

A Sony frissítette középkategóriába sorolható MILC fényképezőgépét, s bejelentette annak új, NEX-5N jelű változatát.

A típusjelzés alapján joggal gondolhatjuk, hogy csak néhány ponton van apróbb eltérés a korábbi Alpha NEX-5-höz képest, ahogy azt már néhány más esetben tapasztalhattuk.
A helyzet azonban az, hogy akár egy teljesen új típusjelet is kaphatott volna (pl. NEX-6), hiszen jópár paraméter változott, s ezek ráadásul nem is elhanyagolhatóak.

A Sony Alpha NEX-5N új APS-C Exmor HD CMOS szenzort kapott, mely a korábbi 14 Mpixel helyett 16 Mpixeles felbontást nyújt. A közel 15%-kal nagyobb felbontás mellett az érzékenység-tartomány is nőtt, így most már ISO100-tól akár ISO25600-ig választhatunk szükséges értéket.
Szintén az új szenzornak köszönhető a gyorsabb sorozat, mely 10 kép/mp is lehet

A videófelvételnél a kodeket cserélték le, igaz, maradt az AVCHD tömörítés, de immár a v2.0-ás változatát használják, így FullHD felbontásban is elérhető a progresszív üzemmód.

Ezzel azonban még mindig nincs vége az újdonságok felsorolásának, hiszen a kijelző is változott, no nem a mérete, mert az maradt 3″-os, s a felbontása is változatlanul 921.600 szubpixel, azonban felületét érintésérzékennyé tették.

A Sony Alpha NEX-5N ez év szeptemberében kerül majd a boltokba, a váz várhatóan 600 dollárért, a 18-55 mm-es objektívvel felszerelt kit pedig 700 dollárért lesz megvásárolható.

A Sony Alpha NEX-5N főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 16,1 Mpixel HD Exmor CMOS 23,5×15,6 mm
  • ISO100-25600 érzékenység
  • E-bajonett
  • opcionális elektronikus kereső
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3″ 921,6e szubpixel, fel-le hajtható, érintésérzékeny
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (30 kép/mp) AVCHD 2.0 kodekkel, sztereó hanggal
  • SD/SDHC/SDXC és Memory Stick Pro-HG HX Duo kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (430 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Ultra-gyors, kompakt NEX-5N fényképezőgép a Sonytól: 16,1 megapixel felbontás és Full HD 50p videofelvétel
A világ legkisebb expozíciós időközzel rendelkező fényképezőgépe gyors autofókusszal

  • 16,1 valós megapixel felbontású Exmor APS HD CMOS szenzor és az új BIONZ processzor akár ISO 25600 érzékenységgel
  • Full HD Movie 50p/25p minőségben, manuális fókusz, teljesértékű P/A/S/M expozíciós beállítások és fejlett audiorendszer
  • Dönthető 7,5 cm-es (3”) Xtra Fine érintőképernyős LCD és könnyen használható „Photo Creativity” interfész
  • 10 kép/mp sorozatfelvétel (Speed Priority Continuous üzemmódban)
  • 23,3 mm karcsú magnézium váz (a váz első oldalától az LCD kijelző felszínéig mérve)

A NEX-5 nagy sikerére alapozva a Sony új NEX-5N α fényképezőgépe a DSLR készülékekre jellemző képminőséggel és kreatív lehetőségekkel rendelkezik, mindezt egy könnyen hordozható házban.

A masszív de könnyű magnézium váz legkeskenyebb pontján 23,3 mm keskeny, így a NEX-5N méltó követője a korábbi NEX-5 készülékek elegáns, minimalista vonalvezetésének. A fénykép- és HD videó minőség terén történt fejlesztések nagy teljesítményű kreatív funkciókkal és könnyed kezelhetőséggel egészültek ki.

Tovább csökkent az expozíciós időköz kb. 0,02 másodpercre1: ezzel a világ legjobb teljesítményét nyújtja a cserélhető objektíves fényképezőgépek között. Ennek és a továbbfejlesztett AF algoritmusnak köszönhetően a képfeldolgozás még hatékonyabbá vált, s az AF funkció kétszer gyorsabb az előző NEX-5 modellek teljesítményével összehasonlítva.

A fényképezőgép 16,1 valós megapixel felbontású Exmor APS HD CMOS szenzora egy speciálisan optimalizált nagyteljesítményű BIONZ képalkotó rendszerrel egészült ki. A szenzor és processzor kombinálásával kivételesen tiszta, alacsony zajtartalmú képek készíthetők. A maximális érzékenység eléri az ISO 25600 értéket, amely jelenleg a legmagasabb a cserélhető objektíves fényképezőgépek között, s ezáltal minőségi felvételek készíthetők kézből akár rossz fényviszonyok között is.

A NEX-5N segítségével egyetlen gombnyomással indítható az AVCHD ver. 2.0 (progresszív) Full HD filmfelvétel sztereó hanggal és 50p képfeldolgozással – mely az APS-C szenzoros, cserélhető objektíves fényképezőgépek világában szintén világelső. A szenzorról történő gyorsabb adatkiolvasás akár 60 kép/s felvételre is alkalmassá teszi a készüléket a korábbi 30 kép/s sebességéhez képest. 24p melletti felvételek esetén a videók kivételesen kifejezőek, művészi benyomást keltenek. Fotók esetében a Tracking Focus (követő fókusz) segítségével az érintőkijelzőn jelölhető meg a lefényképezendő tárgy, így az akkor is precíz fókuszban tartható, ha a téma mozgásban van.

A fotós precízen rendelkezik az összes expozíciós beállítás felett akár videó készítésekor is, a DSLR gépeknél megszokott program (P), blende vagy zár prioritás (A/S) és manuális (M) üzemmódok közül választva. A sztereó hangminőség is továbbfejlődött, az áttervezett áramköröknek köszönhetően a szél zúgása kevéssé hallható – amely főleg csendes események rögíztésekor előnyös.

A NEX-5N az első E-bajonettes, cserélhető objektíves Sony fényképezőgép, amely már rendelkezik a legújabb ”Photo Creativity Touch” kezelőfelülettel. Háttérlágyítás, expozíció, képeffektus és más beállítások eredménye is megtekinthető előnézetben az LCD érintőképernyőn, a vezérlőtárcsáról irányítva fotós szakszavak ismerete nélkül.

A NEX-C3 esetében először megismert Picture Effect (képeffektus) funkció segítségével csodás, művészi hatású képek készíthetők, amit korábban csak PC alkalmazásával vagy más szerkesztéssel lehetett elérni. A 11 mód és 15 effekt közül kiemelhető a HDR Painting (HDR festés), a Soft Focus (lágy fókusz), a Miniature (miniatűr), és a Rich-Tone Monochrome (gazdag tónusú monokróm). A további csodás művészi funkciók közül a 3D Sweep Panorama (3D Panorámakép), a Soft Skin (lágybőr), az Auto HDR (automatikus dinamika-tartomány), a Handheld Twilight (a kézben tartott esti felvétel) és az Anti Motion Blur (elmosódottság mentes) módok mindenképp megemlítendők.

A Speed Priority Continuous (folyamatos zársebesség prioritás) üzemmódban a NEX-5N a mozgást akár 10 kép/s sebességgel képes megörökíteni (a pontos érték a fotózás körülményeitől és a memóriakártya teljesítményétől függ). Ezzel a világ leggyorsabb sorozatfelvételére képes készülékévé vált a cserélhető objektíves készülékek között2.
A fényképezőgép 7,5 cm-es (3.0″) Xtra Fine LCD kijelzője felfelé 80 fokban, lefelé akár 45 fokban is dönthető a kényelmes komponálás érdekében. A TruBlack technológia kivételes részletgazdagságot és kontrasztot kínál látványosan alacsony fényvisszaverődés mellett. Az új „Photo Creativity Touch” interfész segítségével az LCD kijelző nemcsak a komponálásra alkalmas, hanem a beállítások és effektusok korábban példa nélküli megjelenítésére is.

Objektívek és kiegészítők
Az E-bajonettes objektívek folyamatosan bővülő családja – amely kompatibilis az összes α NEX fényképezőgéppel – több új taggal bővült: a Carl Zeiss Sonnar T* E 24mm F1.8 ZA, E 50mm F1.8 OSS és a régóta várt E 55-210mm F4.5-6.3 OSS objektívekkel.

A LA-EA2 közgyűrű a világon elsőként rendelkezik beépített féligáteresztő tükör technológiával, mely fáziseltoláson (phase-detection) alapuló AF funkciót kínál majdnem az összes A-bajonettes objektívhez fénykép- és videofelvételekor egyaránt. A szintén opcionális, FDA-EV1S elektronikus kereső XGA OLED Tru-Finder™ kijelzője magas felbontást és kontrasztot nyújt széles betekintési szögben.

A kiegészítők között ugyancsak újdonság a stílusos tok (LCS-EB50) és az objektív tartó (LCS-EL50), amely megvédi a készülékeket a karcolódástól. Az STP-XS3 kényelmes vállszíjon könnyedén vihető a puha hordtáska (LCS-EMF), melyben egyszerűen elfér az E-bajonettes fényképezőgép a hozzátartozó objektívvel és egy kiegészítő objektívvel a többi tartozék mellett.

Az α NEX-5N ultra-kompakt cserélhető objektíves digitális fényképezőgéppel a Sony 2011 szeptemberében jelenik meg a piacon.

1 CIPA(Camera & Imaging Products Association) szabvány szerint
2 A fókusz és az expozíció fix az első képen