Sony Alpha NEX-7

0

A Sony nem elégedett meg a NEX-5 frissítésével, egy vadonatúj, igen komoly képességekkel ellátott MILC gépet is bejelentett, az Alpha NEX-7-et.

A Sony Alpha NEX-7 a világ eddigi legnagyobb felbontású cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépe. Szenzora nem kevesebb, mint 24 Mpixel felbontású. Ezt az új Exmor HD CMOS szenzort egyébként az Alpha SLT-A77-ben is megtalálhatjuk.
Az érzékenységet ISO100 és ISO16000 (ISO12800 felett 1/3 Fé-kel) közé állíthatjuk.
Az élességállítás kontraszt alapú, a fókuszterületet 25 hely valamelyikére állíthatjuk.
Nem meglepő módon a NEX-7-be is bekerült az új AVCHD 2.0 kodek, így videófelvételkor FullHD felbontást választva is elérhető a progresszív üzemmód. A filmfelvételnél használhatjuk a rekesz és zársebesség előválasztást is, sőt teljes kézi üzemmód is rendelkezésünkre áll, emellett a szélzajcsökkentés is bekerült az NEX-7-be.
Nem mehetünk el szó nélkül az akár 10 kép/mp-es sorozatmódról sem, amely a NEX-7 és NEX-5N-en kívül más MILC gépben nem érhető el.

Az új gép beépített vakut is kapott, igaz, teljesítménye nem túl nagy, ISO100-on méterre vonatkoztatva 6-os kulcsszámot kapunk.
Az Alpha NEX-5N-nel szemben a NEX-7 beépített elektronikus keresőt is tartalmaz, 1,09×-es nagyítással, 100%-os lefedettséggel és 2,3 millió szubpixel felbontással.

Újdonság még az immár 3 irányban fordítható 3″-os széles formátumú LCD, melynek felbontása 921.600 szubpixel.

A kezelésen is egyszerűsítettek, az új Trinavi vezérlés két vezérlőtárcsa mellé egy harmadik vezérlőgombot is kínál.

A kiegészítők között is bőséggel találunk érdekességeket, mint pl. az új 50mm f/1,8 OSS és az 55-210mm f/4,5-6,3 OSS objektívek, illetve a fázis-különbség elvű fókuszálást biztosító A-bajonettes objektívekhez készített LA-EA2 adapter.

A Sony Alpha NEX-7-et ez év novemberétől kereshetjük a boltok polcain, a váz ára várhatóan 1200 dollár lesz, a 18-55mm-es kit objektívvel együtt 1400 dollárt kell majd fizetüónk.

A Sony Alpha NEX-7 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 24,3 Mpixeles HD Exmor CMOS 23,5×15,6 mm
  • ISO100-16000 érzékenység
  • E-bajonett
  • beépített elektronikus kereső 1,09×-es nagyítással, 100% lefedettséggel, 2,3 millió szubpixel felbontással
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3″-os képátlójú, széles formátumú, 921,6e szubpixel, fel-le és hajtható és oldalra fordítható
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (30 kép/mp) AVCHD 2.0 kodekkel, sztereó hanggal
  • SD/SDHC/SDXC és Memory Stick Pro-HG HX Duo kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (430 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja a NEX-7 készüléket: mindent-az-egyben kompakt, cserélhető objektíves fényképezőgép 24,3 megapixel felbontással
Káprázatos képalkotás és professzionális teljesítmény kreatív funkciókkal kiegészítve

  • 24,3 valós megapixel felbontású Exmor APS HD CMOS szenzor
  • Gyors, precíz autofókusz és a világ leggyorsabb (0,02 mp) expozíciós teljesítménye
  • Gyors, rugalmas új TRINAVI vezérlés
  • Nagyfelbontású XGA OLED Tru-Finder™ kijelző és beépített vaku
  • Full HD videófelvétel 50p/25p minőségben, manuális fókusz, teljesértékű P/A/S/M expozíciós kontroll és fejlett audiorendszer
  • 10 kép/mp sorozatfelvétel (Zársebesség prioritás üzemmódban)

A Sony a professzionális minőséget kínáló képalkotást és a kreatív lehetőségek széles tárházát új szintekre emeli a felhasználóbarát α NEX-7 bemutatásával. A strapabíró, csúcskategóriás megjelenéssel rendelkező magnézium váz az NEX-7 esetében a könnyű hordozhatóságot biztosítja kb. 291 g tömegével (csak a váz).

A NEX-7 a legújabb fejlesztést jelentő Exmor APS HD CMOS szenzort kapta meg, amely 24,3 valós megapixel felbontása mellett az újgenerációs Sony BIONZ képalkotó rendszerével egészült ki.

A szenzor és a képalkotó rendszer egyedi kombinációja villámgyors expozíciós időközzel és csodás képminőséggel emelkedik ki mind a fényképek mind a Full HD videók esetében. Az ISO 100-16000 közötti érzékenység érték igen széles tartományt jelent, mely segítségével könnyedén lehet tiszta, alacsony zajszintű felvételeket készíteni még gyenge fényviszonyok esetén, beltéren vagy akár szürkületben is.

A válaszidő egészen kivételes szintű, mert az expozíciós időköz mindeössze 0,02 másodperc – ezzel a leggyorsabb fényképezőgép a cserélhető objektíves készülékek között a világon. A gyors és precíz AF kiegészül a témakövetéssel (Object Tracking): a tűéles fókusz még mozgó tárgyak esetén is állandóan biztosítható.

A NEX-7 vezérlésére a gyorsaság és egyszerűség jellemző; a kreatív funkciók könnyedén kiválaszthatók az új TRINAVI vezérlés segítségével. A fényképezőgép tetején található két vezérlőtárcsa egy harmadik vezérlőgombbal egészül ki. A navigáció a tárcsák görgetésével oldja meg a számos expozíciós mód közötti váltást, sőt lehetővé teszi egyedi beállítások alkalmazását is, ezzel a DSLR fényképezőgépekre jellemző rugalmasságot biztosítva.

A NEX-7 ugyancsak a világelső kompakt fényképezőgépek között abban, hogy az XGA OLED TruFinder™ keresőt kapta a precíz komponálás és fókuszálás érdekében. Ez a nagypontosságú elektronikus kereső világos, részletgazdag, magas kontrasztú képként jeleníti meg a fotókat és videofelvételeket egyaránt, a kb. 100%-os képlefedettség és a széles betekintési szög a profi készülékek szintjére emeli a készüléket. A kijelzőn látható rácsvonalak és vízszintjelző ugyancsak segítségül hívhatók a precíz komponálás érdekében.

Az XGA OLED Tru-Finder™ keresőt a 7,5 cm-es (3.0″) Xtra Fine LCD kijelző egészíti ki, amely felfelé 90°-os, lefelé 45º-os szögben dönthető a kényelmes használat érdekében. A TruBlack technológia csodás részletességgel és kontrasztban jeleníti meg a képeket lényegesen alacsony tükröződés mellett.

A NEX-7 egyetlen gombnyomással indítja az AVCHD Full HD videofelvételt sztereó hangzásban. Támogatja továbbá az új AVCHD progresszív (Ver. 2.0)* formátumot is, így a felhasználó választhat az 50p vagy 25p jelfeldolgozás között, mellyel mindkét esetben részletgazdag felvételek készíthetők. A fotók esetében a tárgykövetés (Object Tracking) funkcióval lehet a pontosan beállított fókuszt akkor is megtartani, amikor maga a téma mozgásban van.

A manuális fókusz a videofelvétel közben is rendelkezésre áll. A felhasználó számára a beállítások feletti teljes kontroll biztosított videofelvételek készítése esetén, hiszen a program (P), a zársebesség- vagy blende prioritás (S/A) és a teljes manuális vezérlés (M) üzemmódok között választhat. A sztereó hangminőség ugyancsak továbbfejlesztésre került, az áttervezett áramköröknek köszönhetően a szél zúgása kevéssé hallható – amely főleg csendes események rögzítésekor előnyös.

A zársebesség prioritás (S) módban a NEX-7 képes akár 10kép/mp sebességű sorozatfelvételre is – ezzel a világ leggyorsabb sorozatfelvételét biztosítva a cserélhető objektíves (MILC Mirrorless interchangeable lens camera) készülékek között.

A NEX-C3 esetében először megismert „Picture Effect” (képeffektus) funkció segítségével csodás, művészi hatású képek készíthetők a fényképezőgép segítségével, amit korábban PC alkalmazásával vagy más szerkesztéssel lehetett csak elérni. A 11 mód és 15 effekt közül kiemelhető a HDR Painting (HDR festés), a Soft Focus (lágy fókusz), a Miniature (miniatűr), és a Rich-Tone Monochrome (gazdag tónusú monokróm). A további csodás művészi funkciók közül a 3D Sweep Panorama (3D Panorámakép), a Soft Skin (lágybőr), az Auto HDR (automatikus dinamika-tartomány), a Handheld Twilight (a kézben tartott esti felvétel) és az Anti Motion Blur (elmosódottság mentes) módok mindenképp megemlítendők.

A NEX-7 újdonság az E-bajonettes készülékek körében tartozékcsatlakozójával (Auto-lock Accessory Shoe). A kreatív lehetőségek széles tárházát a HVL-F58AM, F43AM és F20AM vakuk, a HVL-MT24AM makró ikervaku és a CLM-V55 LCD monitor csatlakoztathatóságával biztosítja.

Objektívek és kiegészítők
A LA-EA2 közgyűrű a világon elsőként rendelkezik beépített féligáteresztő tükör technológiával, mely fáziseltoláson (phase-detection) alapuló AF funkciót kínál majdnem az összes A-bajonettes objektívhez fénykép- és videofelvételekor egyaránt.

A NEX-7 fényképezőgéphez egyedileg tervezett LCS-ELC7 puha hordtáskában biztosan rögzítheti a vázat, míg az objektívet egy valódi bőr tok óvja a karcoktól és a portól. A hozzá illő STP-XH70 vállszíj ugyanolyan anyagból készült.

Az α NEX-7 ultra-kompakt cserélhető objektíves digitális fényképezőgéppel a Sony 2011 novemberében jelenik meg a piacon.