Nemzetiségeink múltja és jelene

0

Idén negyedik alkalommal került kihirdetésre a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által alapított nemzetiségi fotópályázat.

A pályázatra digitális fotókat várnak, legkésőbb 2011. december 30-ig.

Sajtóközlemény:

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus negyedik alkalommal hirdeti meg nemzetiségi fotópályázatát „Nemzetiségeink múltja és jelene”címmel.

A fotók beküldésének határideje: 2011. december 30.

Intézetünk e tevékenységével is hangsúlyozni kívánja, hogy Magyarország sokszínű, gazdag kultúrájú ország.
Az Intézet célja, hogy részt vállaljon a történelmi tudat alakításában, részt vállaljon a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek épített és szellemi kultúrájának megőrzésében és vállalja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ez a felbecsülhetetlen érték ismert és dokumentált legyen.
A cél az, hogy a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek /bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma/cigány, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ múltját és jelenét tárgyi emlékeken keresztül bemutató fotókiállítás készüljön.
A pályázat célja továbbá hogy a vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a zsűrizett pályázati anyagból vándorkiállításokat és fotóalbum létrehozását is tervezi.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül.

2. A fotódokumentációs pályázat célja egyfelől, hogy dokumentálásra és bemutatásra kerüljön a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek közös hazánkban épített kulturális öröksége. Másfelől dokumentált és bemutatható legyen mindaz, ami a nemzetiségek megmaradásához szükségesen a rendszerváltozás után épült, vagy felújításra került. (pl. iskola, közösségi ház, emlékmű, emlékkereszt, templomok, kápolnák, kálváriák, temetők, útszéli keresztek, pincesorok, malmok, fogadók, faluházak, régi és mai egyesületi házak, nemzetiségi események stb.)

3. Kategóriák:
• dokumentumfotó,
• művészfotó,
• riportfotó.

4. Egy pályázó maximum 15, kizárólag digitális vagy digitalizált felvételt küldhet be, a három kategória között bármilyen megosztásban.

5. A pályaműveket JPG formátumban, maximum 1 MB nagyságban, 13×18 cm nyomtatási méretben kérjük beküldeni.

6. Valamennyi fotó file neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe legyen. Kérjük, a családnév elé semmilyen megkülönböztető jelzést ne írjon! (pl. ifj., id., dr. stb)

7. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni.

8. A nevezési lapot és a pályaműveket elektronikus úton kérjük eljuttatni a nemzetisegifoto.mmikl@gmail.com e-mailcímre.
A tárgy megjelölése „Nemzetiségeink múltja és jelene 2012” legyen.

9. A beküldött fotókat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nemzetiségi Osztálya archiválás céljából megtartaná, ha ehhez a pályázó hozzájárul. A fotók későbbi felhasználása esetén a szerzői jogról szóló törvény alkalmazása irányadó.

10. A kiállításra kerülő képeket az Intézet munkatársaiból és az adott nemzetiség szakembereiből létrehozandó szakmai zsűri választja ki.

11. A kiállítás rendezője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. A fotókiállítás megnyitójára és a pályadíjak átadására várhatóan 2012. március hó folyamán kerül sor. A pontos dátumot az érintett alkotókkal időben közöljük.

12. A pályázóknak nevezési díjat nem kell fizetni.

13. Díjazás: 1-5. díj: 5000–5000 Ft értékű fotóművészeti album. Különdíjak: 10 db 3000–3000 Ft értékű fotóművészeti album. A különdíjak száma a felajánlások függvényében nőhet.

14. Kiállítási naptár:
• A fotók beküldésének határideje: 2011. december 30.
• Zsűrizés: 2012. január 30-ig
• Értesítés a zsűrizés eredményéről: 2012. február 28-ig
• A kiállítás tervezett megnyitója: 2012. március

Mindazon fotókat, amelyeket a szerzők nem ajánlanak fel archiválási célra, és nem kerül be a kiállítás anyagába, Intézetünk törli a rendszeréből.