Négy objektív a Nikon 1 rendszerhez

0

Most bejelentett tükörnélküli, cserélhető objektíves rendszeréhez négy új objektívet jelentett be a Nikon. A kisebb érzékelő miatt minden optika gyújtótávolságát 2,7x szorzóval kell számolnunk, ha kíváncsiak vagyunk a kisfilmes látószögre.

1 Nikkor 10mm F2,8

A friss mezőny legkisebbje mindössze 77 gramos és 22 mm hosszú. Kialakítását tekintve úgynevezett pancake optika. Kisfilmes értéken 27mm-nek megfelelő fix látószöget ad, 1:2,8 fényerő mellett.

A fémbajonettes objektív zökkenőmentes rekeszállítást, és STM fókuszmotort kapott. Az élességet a gépváz vezérlőivel, motorosan állíthatjuk. Legkisebb tárgytávolsága 20 cm, melyről 0,06x-os nagyítást biztosít. Képminőségét két aszférikus kialakítású lencse teszi teljessé.

A 10mm-es objektív fekete és fehér színben is megvásárolható lesz.

1 Nikkor VR 10-30mm F3,5-5,6

3x-os zoomátfogást kapunk ettől a mindennapokban használható, átlagos fényerejű objektívtől, melyet az STM léptetőmotoron kívül 3 fényértéket rásegítő stabilizátorral is felszereltek. Az optika kisfilmes értéken 27-81mm-nek megfelelő gyújtótávolságot ad.

Közelpontja szintén 20 cm, de ezúttal 0,21x-es nagyítást is elérhetünk. A szűrőmenet is az előbbi objektívhez hasonló, 40,5 mm-es. A 4,2 cm hosszú optika mindössze 115 grammot nyom. Képminőségét három aszférikus lencsetaggal javították és itt is megtaláljuk a finom rekeszállítást, motoros élességállítást, és a behúzható mechanizmust. Utóbbi egyébként az objektíven lévő gombbal kikapcsolható, így a gép bekapcsoláskor nem kell várnunk az optika kitolására.

1 Nikkor VR 30-110mm F3,8-5,6

Ez az objektívet két ED lencsetaggal látták el, de nem maradt le róla a fenti zoomobjektívben használt egyetlen kényelmi funkció sem. Megkapjuk az optikai stabilizátort, a behúzható mechanizmus, a léptetőmotort és a zökkenőmentes rekeszállítást is.

Az objektív 10-30mm-es társa mellé ideális választás, a tele tartomány kiterjesztéséhez. Témánkat legfeljebb 1 méterre közelíthetjük meg vele, így 0,1x nagyítás érhető el. Méretben sem jelent nagy kihívást, hiszen kb. 6 x 6 cm és 180 gramm, ami kategóriájában igen kényelmesnek számít. Szűrőkből is megelégszik a 40,5mm méretűekkel. Testvéreitől eltérően ehhez az optikához nem csak első és hátsó zárósapkát, de napellenzőt is mellékel a gyártó.

1 Nikkor VR 10-100mm F4,5-5,6 PD-ZOOM

Főként videózáshoz ajánlja a Nikon ezt a 10x-es optikai zoomátfogású objektívet. Különlegessége, hogy rendkívül halk és gyors ún. Voice Coil AF motorral (VCM) szerelték, és zoomállítása is motoros. Az oldalán lévő kapcsolóval két fokozatban állítható bármely irány zoomolási sebessége. Képminőségét egy magas törésmutatójú (HRI) lencse, két üveg- és három aszférikus elem teszi jobbá.

A berázásmentes képet beépített stabilizátor biztosítja, a gép kikapcsolásakor aktiválódó behúzható mechanizmus pedig kis szállítási méretet biztosít. Egyébiránt ez az objektív a legnagyobb, a maga 9,5 cm-es hosszával és több mint fél kilós tömegével. Frontlencséje elé 72mm-es szűrő illeszthető.

A gyártó ehhez az optikához mellékel napellenzőt.

A Nikon ma azt is bejelentette, hogy a rendszer a jövőben további hat objektívvel bővül, bár ezek pontos részletei egyelőre nem ismertek.