Pálvölgyi Digital Budapest – partnertalálkozó

0

Szeptember utolsó hetében, egy csodálatosan szép napsütéses napon partnertalálkozóra invitált bennünket a Magyarországon több ismert márkát is képviselő Pálvölgyi Digital Kft. A Pannonhalmi Bencés Főapátságban a borkóstolás előtt természetesen megnéztük a cég aktuális kínálatának legfontosabb darabjait is. A Pálvölgyi Digitál Kft. fő profiljába a fotó kiegészítő eszközök importja tartozik, ezek közül kiemelkedő fontossággal bírnak a Dörr, a Cullmann, a Lenspen és a most induló B+W termékek.

Dörr

Néhány évvel ezelőttig a Dörr kevésbé volt ismert Magyarországon, pedig a német cég a fotós és videós kiegészítők igazán széles skáláját kínálja. A listában a nagyon speciális eszközöktől a mindennapi használati tárgyakig, vagy ajándéktárgyakig szinte minden megtalálható. Persze a Dörr több más kiegészítő forgalmazóhoz hasonlóan, nem gyártja, hanem gyártatja vagy vásárolja ezeket a  termékeket. A lényeg a mindent átfogó termékpalettában rejlik. Az olcsó és egyszerű állványok mellett egy különlegesebb típus is megtalálható a termékpalettán, a Dörr Pro Black 3XL. Ez a 3 láb szegmenses tripod 5 kg teherbírású, vagyis akár SLR gépek alá is elegendő lehet. Az integrált 3D fej precíz beállítást tesz lehetővé, s videózásra is alkalmassá teszi. Az akár – 7 cm híján – 2 méter magasra is felhúzható állvány alumíniumból készül, tömege ennek ellenére mindössze 2,68 kg fejjel együtt, ára pedig nem sokkal haladja meg az 50e Ft-ot. Kis csapatunkat még egy stand up comedy-vel is szórakoztatták a PDB-s srácok, melyből megtudhattuk, hogy miért jók a hógömbök, s azokból miféle különféle praktikus változatok léteznek. Nyilván nem kifejezetten fotókellékről van szó, kapcsolata a fotózással annyiban kimerül, hogy saját fotó is elhelyezhető a fotógömbön belül. Minket ez persze kevésbé érdekel, de a fotós bolt tulajdonosok számára érdekes lehetőség.

Lenspen

A kanadai, vancouver-i székhelyű cég idestova 18 éve van jelen az optika és képernyő tisztítók terén. Olyan komoly cégről van szó, amelytől a US NAVY és a NASA is folyamatosan rendel (vegyük észre, nem amerikai cégről van szó, de az amerikaiak is őket választották). A Lenspen termékekkel valószínűleg már mindenki találkozott, hiszen itthon is többször tartottak már ingyenes szenzortisztítással egybekötött promóciós szerviznapokat. A Lenspen gyakorlatilag egyesíti nagyanyáink üvegpucolási módszerét a modern kor technológiájával. A szarvasbőrre feljuttatott aktív szén lehetővé teszi, hogy a makacsabb szennyeződést ne elkenjük az üvegfelületen, hanem megkössük azt, ugyanakkor puhasága miatt a karcolódástól is megvédhetjük. Külön érdemes figyelnünk arra, hogy több féle lenspen létezik. Az alap, fekete színű lenspen kifejezetten objektívek, vagyis domború felületek tisztítására alkalmas. Szűrőkhöz, vagy LCD üvegfelületek ujjlenyomat mentesítéséhez célszerűbb inkább a sík Filter Clear lenspent használni. Akik nem akarják a véletlenre bízni, választhatják a Lens Pen Propack kitet, melyben 5 féle lenspent kapunk, egyet objektívhez, egyet sík felületekhez, szűrőkhöz, egyet a nehezen hozzáférhető részekhez (pl. optikai kereső betekintő nyílása), egyet mobiltelefon kamerához, s még egy laptop és billentyűzet tisztítót is mellékeltek a csomagban. Szenzor tisztításhoz ideális megoldás a SensoeKlear Loupe kit, amely egy körtefecskendőt, egy SensorKlear II szenzortisztítót, egy 4 LED-es lupét és egy tokot is tartalmaz. A 6×-os nagyítású lupét úgy alakították ki, hogy a LED-ek segítségével kellő fényt biztosítson a tisztításhoz, az oldalsó kivágásának köszönhetően pedig könnyedén hozzáférünk majd a tisztítandó felülethez. Új termék a Sidekick, mely egy kb. 3×3 cm felületű, szintén aktív szenes tisztító. Ezt kifejezetten nagy felületek, pl. táblagépek kijelzőinek tisztítására hozták létre.

Cullmann

A német cég állványok gyártásával kezdte, de ma már táskákat és vakukat is gyártanak. Igaz, ez utóbbiakat lassan kivezetik a piacról, de amíg kaphatóak, igen kedvező áron juthatunk hozzá TTL rendszervkuhoz. Az állványaik között az olcsóbb és kínában gyártott Alpha szérián túl a komolyabb 3D fejjel egybeépített Primax alumínium tripodok is megtalálhatók, ahogy a középkategóriás, kb. 20e Ft nettó árú, jól terpeszthető Nanomax is. A csúcskategóriát a Németországban gyártott magnézium és szénszálas anyagokból készült Magnesit állványok jelentik, amelyeknél mindhárom láb akár függőlegesre is felhajtható, így pl. egy falnak is nekitámasztható. Ideális megoldás azok számára, akik stabil alátámasztást keresnek DSLR gépüknek, de nem szeretnének nehéz állványt magukkal cipelni. A hagyományosnak mondható három lábú állványok mellett a gyorsan használati állapotba hozható monopodok és a tapadókoronggal ellátott, üvegre vagy más felületre tapasztható megoldások is megtalálhatók a Cullmann kínálatában.

 

Rollei

Évtizedekkel ezelőtt a Rollei név a felső kategóriás fényképezőgépek egyik meghatározó márkaneve volt, mára a cég többszöri tulajdonos és profilváltás után a tömegek kiszolgálásában találta meg a túlélés zálogát. Termékpalettájukat az egyszerű belépőszintű digitális fényképezőgépeken túl iPhone-re illeszthető 8×-os teleobjektív, különböző kártyaolvasók, digitális képkeretek (akár kulcstartó méretben is) illetve CMOS szenzoros filmszkennerek alkotják.

California Sunbounce

A Rolleinél sokkal izgalmasabb a szintén németországi Californai Sunbounce. Neve tehát kissé félreérthető lehet, nem amerikai termékről van szó. Az elnevezés egyébként nem átverés, csak arra utal, hogy kifejlesztője rengeteget fotózott California tengerpartjain, s tapasztalatai után megalkotott fényterelői a gyakorlaton alapulnak. Ezek tehát nem egy fehér szobában megtervezett, fotóst soha nem látott mérnökök által készült vagy-jó-vagy-nem kiegészítők, hanem egy vérbeli modellfotós ötlete nyomán kifejlesztett igazán hasznos eszközök. A számomra leginkább tetsző fehér-arany és fehér-ezüst kézi derítőlapok a Sunbounce Sun-Mover nevet kapták. Érdekességük, hogy igen erős merevítésüknek köszönhetően tökéletesen sík felületet adnak, amely elengedhetetlen a precízen beállítható derítéshez. Természetesen lehet kapni olcsóbb terméket is, de ennek merevsége és stabilitása az első használattól fogva elvarázsolja az embert, s bizony megdobogtatja egy profi fotós szívét. Ezzel nem kell bohóckodni,ezzel dolgozni kell és a munkán kívül másra nem is kell figyelni. Örömteli, hogy fehér-arany és fehér-ezüst mellett csíkozott ezüst-arany felülettel is rendelkezésre áll (néha az arany túl meleg, az ezüst túl hideg színt ad, jól jöhet az ezüst-arany csíkos megoldás). Másik kedvencem a Micro-mini + Flash bracket, amely egy kézben történő használatot is lehetővé tesz. Normál jellegű derítésen kívül vaku fény terelésére is használható. Szintén szívmelengető a Sun-Cage kültéri sátor, mely három oldalán fekete anyagból készül, felül és egyik oldalán fényáteresztő szövetből. Az így kialakított „fülke” mint egy tárgysátor használható a modellek kültéri, természetes fénynél történő fotózásához anélkül, hogy zavaró árnyékok derítéséről kellene gondoskodnunk. A California Sunbounce összes terméke minőségi gyártású. A szöveteket Németországban, a gyár telephelyén készítik, az alumínium vázakat Olaszországban gyártják.

B+W

A szintén németországi Schneider-Kreuznach 1913 óta készít professzionális termékeket, kezdve a mozi optikáktól a különleges fénytechnikákig, lézeres felismerő rendszereken át a B+W szűrőkig. Ha megkérdeznénk egy fotóst, hogy soroljon néhány szűrőgyártó céget, biztos, hogy a Hoya mellett a B+W szerepelne legsűrűbben. Az egyik legkomolyabb – ha nem „a” legkomolyabb -minőséget képviselő gyártó nemrégiben új termékcsaládot dobott piacra MRC Nano megkülönböztető név alatt. Az új bevonat segítségével sokkal hatékonyabban lehet elkerülni a páralecsapódást, mint a korábban alkalmazott megoldásoknál, ráadásul az ultravékony, hétszeres rétegezésnek köszönhetően a szellemkép-effekt, illetve a visszatükröződés szinte tökéletesen megszűnt. A bemutatón egy egyszerű példán szemléltették az új bevonat hatását: három szűrőt próbáltunk ki, egy multi-layer technika nélküli, egy multi-layeres MRC és az új MRC nano szűrőn. Mindháromra kiemelő filccel csíkot húztunk. A legegyszerűbb és legolcsóbb változaton nem történt semmi különös, a festékcsík megmaradt eredeti állapotában. Az MRC szűrőn szépen lassan összehúzódott a festék, mint zsíros felületen a víz. A nano felületkezelt MRC szűrő viszont döbbenetes volt, ugyanis pillanatok alatt teljesen összerántotta a festéket több igen apró pöttybe. Közelebbről megvizsgálva azt vettem észre, hogy gyakorlatilag a festék gömb formát vett fel, s gyakorlatilag eltávolodott a szűrő felületétől, mint ha valami nagyon eltaszítaná onnan. Könnyű elképzelni, hogy emiatt a vízpára sem akar majd lecsapódni erre a felületre (persze jó volna ezt falós körülmények között is kipróbálni, talán majd szakítunk rá időt egy rövid bejegyzés erejéig). A forgalmazó elmondása szerint szeretnék a B+W termékek árait normalizálni. Komoly feladat vár hát rájuk, hiszen jelenleg ezek a professzionális termékek sokszor jóval magasabb áron kerülnek ki a polcokra, mint az indokolva lenne. A B+W szűrők között nem csak a legsűrűbben használt UV-, polár-, ND- és infra-szűrők találhatók meg, hanem jóval speciálisabb trükkszűrők és egyéb színszűrők is. Még egy apró de hasznos kiegészítés: a B+W szűrők XS-PRO jelzésű tagjait igen vékony szűrőkerettel látták el, így ultranagy látószögű, keskeny peremű objektívekkel is használhatók.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság

A bemutató után, az ínycsiklandó ebéd elköltését követően bencés barát idegenvezetőnkkel ismerhettük meg a Pannonhalmi Bencés Főapatságot és történetét. Nem is kellett sokat sétálni, máris hatalmába kerített a hely szelleme. Annyira meghitt és annyira tiszta ez az épület komplexum, hogy könnyű elképzelni: aki itt akár egy napot is eltölt, biztosan megtalálja a lelki békéjét (fotók lentebb). Irigységgel gondoltam azokra, akik itt tanulhatnak, s itt érettségizhetnek. Még az is megfordult a fejemben, hogy valahogy be kellene protezsálni a lányomat, de tekintve, hogy csak fiúiskoláról van szó, ez egyelőre elég lehetetlen küldetésnek tűnik. Az mindenesetre biztos, hogy nem csak a környék csodálatos, de az Apátság közvetlen környezete is.