Itt az új Nikon csúcsvaku: Nikon SB-910

0

A Nikon bejelentette SB-910 jelű új rendszervakuját, mely a korábbi SB-900 frissített változata.

Az új modell egyszerűbb kezelést kapott (az SB-700-ét örökölte), illetve továbbfejlesztették a belső hővédelmet, ami a vakucső hosszabb élettartamát eredményezi. Apró figyelmesség a gyártó részéről, de annál jóval hasznosabb a mellékelt fénycső és izzó színhőmérsékletre módosító előtét színszűrő.

A Nikon SB-910 még ebben az évben piacra kerülhet, ára várhatóan 550 dollár körül alakul majd.

Sajtóközlemény:

SB-910: a Fény mestere

Amszterdam, Hollandia, 2011. november 30. A Nikon Europe bemutatta az i-TTL (intelligens TTL) vakuk új zászlóshajóját, a Nikon SB-910-est, mely felváltja a nagyra értékelt SB-900 modellt.

Gyors, sokoldalú és nagy teljesítményű: az SB-910 átgondolt menüvel és vezérlőkkel rendelkezik, és számtalan lehetőséget nyújt mind a kamerára szerelt, mind a vezeték nélküli vakus fényképezéshez. A nagy teljesítményű készülék remek szolgálatot tesz a stúdióminőséget elváró profik kezében. A kiemelkedő funkcionalitáshoz megnövelt, 17-200 mm közötti zoomtartomány és három megvilágítási minta társul, így a vakus megvilágítás teljes mértékben ellenőrizhető.

„Az SB-900 bebetonozta vezető pozícióját kategóriájának vakui között” – mondta Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője. Ez azonban nem minden: „Az új SB-910 feladata, hogy továbbvigye ezt a hagyományt, használhatóság terén pedig még egy szinttel feljebb lépjen a jobb ergonómia és az intuitívabb vezérlők segítségével.”

Fényvezérlés
A nagy teljesítményű, hordozható SB-910 fényforrás precíz vakus fényképezést és tökéletes derítést biztosít még a nagy kihívást jelentő megvilágítási helyzetekben is. Tökéletes választás azoknak a profiknak, akik kézben akarják tartani a fény minőségét. Választható középre súlyozott, egyenletes és standard megvilágítási minta, így megoldást kínál minden fényképezési környezetre, és egyenletes fényelosztást biztosít a 17 és 200 mm között állítható zoomtartományban. Állítható fej segíti az indirekt vakuzást. A dőlés maximális értéke felfelé 90º, lefelé 7º, jobbra és balra pedig 180º. A továbbfejlesztett hővédelmi rendszerének köszönhetően optimálisabb a hőérzékelés és az újratöltési idő kezelése.

Könnyed vezérlés
Az SB-910 továbbfejlesztett ergonómiát és átgondolt menürendszert kínál, így a vezérlése még intuitívabb. Megbízhatóság tekintetében természetesen egyezik az előző változatokkal. A menük egyértelműbbek, a választó tárcsa pedig léptethető, így a beállítások módosítása tapintással is érezhető. A megvilágított gombok jól láthatók a sötétben. Az SB-910 kemény (műanyag) tokkal, valamint tartós és könnyen felszerelhető színszűrőkkel rendelkezik.

A Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszerhez tartozó SB-910 könnyedén emelhető be a több vakuból álló rendszerekbe is.

Fő jellemzők

  • Professzionális i-TTL (intelligens TTL) vaku: kompatibilis az FX- és DX-formátumú SLR-fényképezőgépekkel. A Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszerbe tartozik, ezért a vaku által bevilágított terület teljesen vezérelhető.
  • Kulcsszám: 34 (standard)/39 (középre súlyozott)/31 (egyenletes) (FX formátum, ISO 100, m, 35 mm-nél)
  • Maximális kulcsszám: 54,5 (standard, FX-formátum, ISO 100, m, 135 mm-nél)
  • Középre súlyozott, egyenletes és általános megvilágítási minták: Középre súlyozott módban a fő megvilágítás a kép közepére kerül; telefotó-objektívek esetén hasznos. Az egyenletes mód egyenletesen osztja el a fényt a teljes képen; csoportképeknél hasznos. A standard mód kiegyensúlyozott megosztást biztosít a teljesítmény és a fényelosztás között.
  • A többfokozatú, automatikus zoom széles, 17-200 mm-ig terjedő tartományt fed le.
  • A kifinomult ergonómia intuitív használatot tesz lehetővé. A nagy LCD-kijelző, a tiszta menürendszer, a kényelmesen elhelyezett vezérlők és a megvilágított gombok könnyű használatot biztosítanak még kevés fény esetén is.
  • A készülék automatikusan felismeri az érzékelő formátumát: FX vagy DX.
  • Gyors újratöltés: LR6 NiMH-akkumulátorok használata esetén 2,3 másodperc.
  • AF-segédfény: kompatibilis a Multi-CAM 3500 FX/DX AF érzékelőmoduljával.
  • Indirekt vakuzás: vízszintesen 180º-ban elforgatható jobbra és balra; felfelé 90º-ban, lefelé pedig 7º-ban dönthető.
  • Hővédelmi rendszer: figyelmeztet az intenzív fényképezés közbeni túlzott hőtermelésre.
  • A csomagban kemény izzólámpa és fénycső típusú színszűrők is találhatók.
  • Automatikus szűrőérzékelés: A vaku automatikusan beigazítja a csatlakoztatott fényképezőgép színhőmérséklet-beállításait az éppen használt szűrő színének megfelelően.
  • A Firmware a csatlakoztatott fényképezőgép adattárolóján keresztül frissíthető.