Nikon Capture NX 2.3 és ViewNX 2.2.5

0

A Nikon új verziókat adott ki mind a fizetős Capture NX-ből, mind az ingyenes ViewNX-ből. A frissítések letölthetők a Nikon oldaláról.

Az új verziókban található változásokról:

Sajtóközlemény:

Capture NX v2.3.0

  • A Nikon 1 V1 vagy Nikon 1 J1 fényképezőgéppel, illetve az FT1 bajonett adapterrel és egy CPU objektívvel készített képek Metadata (Metaadatok) palettáján mostantól megjelennek az objektívadatok.
  • Megjelent a Nikon 1 V1 és az FT1 bajonett adapterrel felszerelt Nikon 1 J1 fényképezőgépekkel készített képek támogatása.
  • Az Edit List (Szerkesztési lista) paletta Develop (Előhívás) része Camera Settings (Fényképezőgép-beállítások) pontjának Noise Reduction (Zajcsökkentés) eleme egyAstro Noise Redution (Csillagászati zajcsökkentés) opcióval bővült. Ez az opció csökkenti a véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontokat, amelyek csillagok hosszú expozíciós idővel történő fényképezésekor jelennek meg a képen.
  • Az Edit List (Szerkesztési lista) paletta Develop (Előhívás) részében található Camera Settings (Fényképezőgép-beállítások) pontja White Balance (Fehéregyensúly) alpontjának New WB (Új fehéregyensúly) eleme egy Auto2 opcióval bővült. Ez az opció a COOLPIX P7100 fényképezőgépekkel készített RAW-formátumú képek esetén elérhető.
    Ha a fehéregyensúly Auto2 beállításra történő módosítása után menti a beállítások fájlját, a fényképezőgép a Recorded Value (Rögzített érték) fehéregyensúly-beállítást használja az Auto2 fehéregyensúly-beállítást nem támogató RAW-formátumú képeknél.
  • Ha az Edit List (Szerkesztési lista) paletta Develop (Előhívás) része Camera Settings (Fényképezőgép-beállítások) pontja White Balance (Fehéregyensúly) alpontjában a Set Gray Point (Szürkepont beállítása) opciót adták meg, és a kép egy pontjára kattintva azt kijelölték szürkepontként, előfordult, hogy a fehéregyensúly nem felelt meg pontosan a kijelölt pontnak, ha a kép előzőleg el lett forgatva. Ezt a hibát kijavítottuk.

További módosítások a Windows verzióban

  • A Windows 7 és a Windows Vista 64 bites verziói esetén a szoftver most már natív 64 bites alkalmazásként működik.
  • Egy Thumbnail and Preview (Kiskép és előnézet), illetve Thumbnail only (Csak kiskép) opciókkal rendelkező Embed Preview When Saving NEF/NRW (Előnézet beágyazása NEF/RAW mentésekor) menüelemmel bővült az Edit (Szerkesztés) menü Preferences (Beállítások) pontjának General (Általános) panelje.
    Továbbá az előnézeti képek később is a beágyazott előnézet nélkül mentett NEF/NRW-fájlokhoz adhatók a Browser (Böngésző) paletta helyi menüjében vagy a File (Fájl) menüben az új Update Preview (Előnézet frissítése) lehetőséget választva.
  • Az Edit (Szerkesztés) menüből elérhető Preferences (Beállítások) beállításcsoport Cache Settings (Gyorsítótár-beállítások) paneljének Use Image Cache (Kép-gyorsítótár használata) opciója alapbeállításban kikapcsolt (nincs bejelölve).
    Ha a Capture NX 2 2.3.0 verziójának telepítésekor a Capture NX 2 szoftver előző verziójában be van kapcsolva (be van jelölve) a Use Image Cache (Kép-gyorsítótár használata) opció, az új verzióban a Use Image Cache (Kép-gyorsítótár használata) beállítás akkor is kikapcsolt állapotban lesz (nem lesz bejelölve), és a gyorsítótár tartalma törlődik.
  • Kiküszöböltük azt a hibát, amely miatt a Browser (Böngésző) palettán, illetve a Folders (Mappák) palettán kiválasztott mappában található képek következetlenül jelentek meg.
  • Az egyidejű RAW + JPEG képrögzítéssel rögzített képek Batch (Köteg) menü Run Batch Process (Kötegelt feldolgozás) pontjának kiválasztásával történő kötegelt feldolgozásakor, ha új elnevezési módot adtak meg a RAW- és JPEG-formátumú képekhez, nem minden esetben lett új fájl létrehozva a kiválasztott képek alapján. Ezt a hibát kiküszöböltük.
  • Kijavítottuk azt a hibát, amelynek következtében a Folders (Mappák), a Browser (Böngésző) és a Metadata (Metaadatok) paletta lefelé tolódott, ha a Windows tálcája a képernyő tetejére volt beállítva.
  • Capture NX 2 stops working (A Capture NX 2 leáll) hibaüzenet jelent meg a Capture NX 2 programból történő kilépéskor egyes nyomtatók alapértelmezett nyomtatóként való megadásakor (Beállítás alapértelmezett nyomtatóként) a Windowsban. Ezt a hibát kiküszöböltük.
  • A tónusgörbéknek az Adjust (Beállítás) menü>Light>Levels & Curves (Fényerőszintek és görbék), az Adjust (Beállítás) menü>Color>LCH (Színes LCH) vagy az Edit (Szerkesztés) paletta Develop (Előhívás) területének Quick Fix (Gyorsjavítás) pontjával történő szerkesztésekor a horgonypontok váratlanul módosultak. Ezt a hibát kiküszöböltük.

További módosítások a Macintosh verzióban

  • Mac OS esetén a szoftver most már natív 64 bites alkalmazásként működik.
  • Egy Thumbnail and Preview (Kiskép és előnézet), illetve Thumbnail only (Csak kiskép) opciókkal rendelkező Embed Preview When Saving NEF/NRW (Előnézet beágyazása NEF/RAW mentésekor) menüelemmel bővült a Capture NX 2 menü Preferences (Beállítások) pontjának General (Általános) panelje.
    Továbbá az előnézeti képek később is a beágyazott előnézet nélkül mentett NEF/NRW-fájlokhoz adhatók a Browser (Böngésző) paletta helyi menüjében vagy a File (Fájl) menüben az új Update Preview (Előnézet frissítése) lehetőséget választva.
  • A Capture NX 2 menüből elérhető Preferences (Beállítások) beállításcsoport Cache Settings (Gyorsítótár-beállítások) paneljének Use Image Cache (Kép-gyorsítótár használata) opciója alapbeállításban kikapcsolt (nincs bejelölve).
    Ha a Capture NX 2 2.3.0 verziójának telepítésekor a Capture NX 2 szoftver előző verziójában be van kapcsolva (be van jelölve) a Use Image Cache (Kép-gyorsítótár használata) opció, az új verzióban a Use Image Cache (Kép-gyorsítótár használata) beállítás akkor is kikapcsolt állapotban lesz (nem lesz bejelölve), és a gyorsítótár tartalma törlődik.
  • A választóecset nagy méretre (1980 × 1080, 1512 × 1008 stb.) állított képablakban megjelenített képen történő használatakor előfordult, hogy a Capture NX 2 váratlanul leállt. Ezt a hibát kiküszöböltük.

ViewNX v2.2.5

  • Az Auto 2 opció mostantól elérhető a White Balance (Fehéregyensúly) beállításban, amelyet a COOLPIX P7100 géppel készített RAW képekre alkalmazhat.
  • Kiküszöböltük azt a hibát, amely a COOLPIX AW100/AW100s fényképezőgéppel, egyszerű automatikus módban, víz alatt készített képek Metaadatok palettáján megakadályozta az expozíciós mód kijelzését.
  • Egy Event (Esemény) dobozt adtunk hozzá a Metaadatok paletta Description (Leírás) területén.
  • A Nikon 1 V1 vagy Nikon 1 J1 fényképezőgéppel, illetve az FT1 bajonett adapterrel és egy CPU objektívvel készített képek Metaadatok palettáján mostantól megjelennek az objektívadatok.

További módosítások a Macintosh verzióban

  • A Mac OS X 10.7 verzió támogatása.

További módosítások a Windows verzióban

  • Kiküszöböltük azt a hibát, amely egyes rendszereken meghiúsította a metaadatok szerkesztését, a címkék és/vagy értékelések alkalmazását, valamint a képelforgatást.