Fujifilm hybrid (organic) CMOS képérzékelő

0

Egyelőre még csak szabadalomként létezik, de jövőre akár fényképezőgépbe is kerülhet a Fujifilm legújabb fejlesztése, mely szén-bázisú fényérzékeny réteget alkalmaz.

A Fujifilm hibrid szenzora nagyjából hasonló felépítésű, mint az eddigi képérzékelők, vagyis a fény a Bayer alapszínszűrő után jut a fényérzékeny rétegre, melyben a fotonok mozgási energiája elektronkiválást okoz. Ezt követően már csak a töltés mennyiségét kell „megszámolni”, hogy megkapjuk a kép „negatívját”, majd a digitalizálás következik.
Az új szenzor annyiban tér el a hagyományos CCD és CMOS szenzoroktól, hogy a fotonok nem fotodiódában, hanem szén-alapú fényérzékeny rétegben ütnek ki elektronokat. Bár a Bayer-szűrő megmarad, így demozaik eljárásra továbbra is szükség van, a fényérzékeny felületet a szenzor teljes felületén kiterjeszthetik, így mikrolencsékre már nem lesz szükség (bizonyos esetekben a mikrolencsék lila színű, kromatikus aberrációval összetéveszthető képi hibát okoznak).
A fényérzékeny anyag továbbá szinte csak a látható fényre érzékeny, így IR szűrőt sem szükséges alkalmazni.

A fentiek miatt jobban kihasználható szenzorok készíthetők, amelyek magasabb érzékenységen is jobban használhatók, emellett az egyszerűsítések miatt a gyártásuk is olcsóbb lehet.