Fotózz utakat!

0

Akár egy házipályázatunk címe is lehetne, de egyelőre most még nem tudjuk meghirdetni. Az apropó, amiért ez a post született, Simon Bray írása, amely rövid ismertetővel mutatja be az útfotózás rejtelmeit, s 60 szebbnél szebb képpel ad inspirációt számunkra. Elég könnyű belátni, hogy a szép és mutatós útfotók ott készülhetnek, ahol hegyek, dimbek-dombok vannak. Bár nincs is szebb a kihívásnál, de úgy gondolom, érdekes útfotókat készíteni az Alföldön nem egyszerű, de legalábbis valamirevaló légijármű elkél. Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha a hegyvidékek közelében keresgélünk megfelelő hely után. Simon is elsősorban a jó pozíciót, jó helyet tartja fontosnak. Persze ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani. A lényeg, hogy az út mögött, illetve körülötte szép, egységes, látványos háttér legyen. Érdemes az előtérre is figyelni, főként ha hegyről tekintünk le, s úgy fotózunk. Ha a hely megvan, akkor már a kompozíción kell gondolkoznunk, mely esetünkben viszonylag egyszerű. Tájképként kell gondolnunk leendő képünkre (mi másként), így adottak a lehetőségeink:

  • szimmetriára hajtás (az út középvonala a kép függőleges középtengelyén ül, a horizont valamely harmadvonalon)
  • sarokpont és harmadpont (az út valamely sarokból indulva átkunkorodik a kép valamely (célszerűen a sarokkal átellenes) harmadpontján)
  • érdekes vonalak (főként szerpentineknél jön elő, ez esetben felesleges sarokból indítani, maga a vonal kacskaringóssága is kellően felkeltheti a szemlélő figyelmét)

fotó: Moyan Brenn
A jó útfotó a fentieken kívül a jó fényektől is függ. Komoly ökölszabály nincs, talán egy: kerüljük a pont hátulról jövő napsütést, az ugyanis nem ad komoly árnyékot, amely a táj kilapulását, a térhatás csökkenését eredményezi (viszont érdekes hatást adhat a képnek a már alacsonyan álló napkorong által a fotósról az útra rajzolt elnyújtott árnyék). A tájon az oldalvást, laposan érkező fények adják a legszebb árnyékokat, így legjobb térhatást is, ezárt célszerűen napkelte és napnyugta az erre legalkalmasabb időpont (persze a térhatás a kompozíciós megtervezése során szóba jövő előtér-téma-háttér hármassal is előidézhető). Ha a távolban város is található, én javasolnám a kékóra kihasználását is, amikor még a tájból is látunk valamit, de már a távoli város fényei is felsejlenek. További képek: http://photo.tutsplus.com/articles/inspiration/60-shots-of-the-world%E2%80%99s-best-roads/