Új zászlóshajó: Nikon D4

0

Mai bejelentésével új modellel, a régóta várt Nikon D4-gyel bővül a japán cég professzionális DSLR palettája. A D4 természetesen megmaradt elődei FX (vagyis teljes kisfilmes képkocka méretű) CMOS képérzékelőjénél, mely az új típusban 16,2 megapixeles lett. Az FX formátum mellett a megszokott DX, 5:4 és 1,2x is kiválasztható.

A D4 ismét egy kiváló összeszerelési minőségű, szigetelt fémvázat kapott, egy újonnan kifejlesztett kevlár-szénszálas zárral, melyet 400 000 expozícióra terveztek.

A gépben a legújabb EXPEED 3 processzor dolgozik, mely 16-bites belső képfeldolgozást, és 14-bites A/D jelátalakítást kínál. Alap érzékenysége ISO100, mely 12 800-ig növelhető, de engedélyezhetjük az ISO50 és ISO204 800 (ekv.) értéket is.

Az új szenzorba integrált, javított zajcsökkentést ígér a gyártó, ahogy javult a színhőmérséklet beállítás és fejlesztettek az autofókusz rendszeren is. A Multi-CAM 3500FX fókuszrendszer a korábbihoz hasonlóan 51 pontos, melyből 15 keresztszenzor. A képmező közepén elhelyezett 11 szenzor F8 rekesznél is használható, és gyengébb fénynél is hatásosabb a rendszer, mivel -2 Fé-nél is működőképes.

Az új modell egyik erőssége a broadcast minőségű mozgókép, mely Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontású, képfrissítési sebességét pedig 24, 25, vagy 30 kocka/mp-re állíthatjuk. Ha alacsonyabb felbontást választunk, elérhető az 50 és 60 kocka/mp-es frissítés is. A videó mód egyik érdekessége, hogy FX, vagy a kisebb szenzorfelületet használó DX módban is választhatunk Full HD felvételt.

A gép sztereó mikrofon bemenetet is kapott, sőt egy fejhallgató kimenet is került rá. Oldalán egy HDMI kimenet található, mely tömörítésmentes videojelet képes továbbítani külső eszközre, vagy megjelenítőre.

Sorozatban 11 kép/mp-es sebességgel is dolgozhatunk vele, akár teljes felbontásban is.

A Nikon D4 dupla kártyafoglalatot kapott, melyek közül az egyikben CompatFlash kártyák (akár UDMA 7 is), a másikban az előbbi utódjának szánt XQD kártyák használhatók, melyek 125 MB/mp-es adatátvitelre is képesek.

A hátsó LCD 3,2” méretű, és 921 000 képpontos. Lefedettsége 100%, ahogy a pentaprizmás keresőé is, mely 0,7x-es nagyítású.

Persze a kényelmi funkciók sem maradtak ki, így továbbfejlesztett témafelismerést (új, 91 ezer képpontos RGB szenzorral), 3D témakövető autofókusz, kéttengelyes virtuális horizontot, belső fotó és videoszerkesztést, időeltolásos mozgókép lehetőséget, és HDR funkciót is találunk a gépben. Fejlesztettek a vezetéken és anélküli LAN kapcsolaton, melyhez a külön megvásárolható WT-5 kiegészítőt használhatjuk, ha pedig GPS-t szeretnénk a GP-1 adaptert kell beszereznünk.

Szintén javult néhány kezelőszerv elhelyezése, és az AF-módok, valamint mezők kiválasztása is. A fényképezőgép 0,042 mp-es zárkésleltetést, és 0,12 mp-es bekapcsolás utáni készenlétre képes.

Frissítve, 2012. 01. 06, 07:18 – A Nikon D4 megjelenését február 16-ra tervezi a gyártó, nyitóára várhatóan 6000 dollár körül alakul.

A Nikon D4 főbb jellemzői:

  • 16,2 megapixeles FX formátumú (36 x 23,9 mm) CMOS szenzor
  • ISO100-12 800 érzékenység (ISO50 és 204 800 értékekig kiterjeszthető)
  • EXPEED 3 feldolgozórendszer
  • FX formátum mellett 5:4, 1,2x és DX formátumok is választhatók
  • Javított zajcsökkentés
  • 16 bites belső feldolgozás, 14 bites A/D konverzió
  • 91 000 pixeles RGB szenzor továbbfejlesztett témafelismeréssel
  • Javított AF-rendszer, mely -2 fényértéknél is működőképes
  • Finomított színhőmérséklet beállítás
  • Könnyebb AF mód és mező kiválasztás
  • F8-ig használható középső AF keresztszenzorok
  • 3D témakövetés
  • Új fejlesztésű kevlár-szénszálas zár, 400 000 expozícióra tervezve
  • 0,12 bekapcsolás utáni készenléti, és 0,042 zárkésleltetési idő
  • Full HD videó (FX és DX formátumban is), 24, 25 és 30 kocka/ mp sebességgel
  • 720p videó 50 és 60 kocka/mp-es sebességgel is
  • Belső fotó és videó szerkesztés
  • HDMI kimenet (tömörítetlen videojel)
  • Sztereó mikrofon és fejhallgató aljzat
  • Idő-eltolásos videó lehetőség
  • HDR funkció (3 Fé kiterjesztéssel)
  • Gyorsabb vezetékes és vezeték nélküli LAN (opcionális adapterrel)
  • Opcionális GPS vevő
  • Kényelmesebb kezelőszervek
  • 3,2″-os, 921 000 képpontos, nagy betekintési szögű LCD
  • 100% lefedettségű, 0,7xes nagyítású, pentaprizmás kereső
  • Finomított színhőmérséklet beállítás
  • Dupla kártyafoglalat (CF és XQD)

Sajtóközlemény:

A Nikon D4 – A határok feszegetése

Hollandia, Amszterdam, 2012. január 6. A Nikon ma bemutatta a D4-es modellt, amely a D-SLR kategória új zászlóshajója a fényképezés lényegét kereső fotósoknak.

A professzionális, FX-formátumú fényképezőgép kitolja a határokat, és minden fényképezési lehetőséget kihasznál; új szintet jelent a képminőség, a sebesség és a pontosság terén, mind állóképek, mind videó esetén.

A készülék 16,2 megapixeles FX-formátumú érzékelővel, kiugróan magas ISO-érzékenységgel és a Nikon nagy teljesítményű EXPEED 3 képfeldolgozó motorjával rendelkezik. A megalkuvás nélküli teljesítményt és példátlan sokoldalúságot szélsőséges fény- és környezeti viszonyok között is biztosítja.

„A Nikon D4 a fényképezés csúcsát jelenti” – jelentette ki Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékeinek termékmenedzsere. „A szakma elitjéhez tartozó fotósoknak olyan fényképezőgép szükséges, amelyik sohasem hagyja őket cserben – ez pedig éppen a Nikon D4. A határok megdöntésére terveztük, vagyis ugyanaz a célunk, mint a fotósoké, akik nap mint nap határokat döntögetnek.”

Tökéletes képminőség – kivételes sebesség
A D4 úgy készült, hogy kiemelkedő képintegritást nyújtson a legkülönbözőbb fényviszonyok között is. Döbbenetes képsebességet kínál, és új rekordot állít be az alacsony zajtartalmú képkészítésben. A 16,2 megapixeles, FX- (teljes képes) formátumú, gyors csatornakiolvasású CMOS-érzékelő másodpercenként akár 11 képkockával is többet tud készíteni, mint bármely más Nikon fényképezőgép.

Az érzékelőbe épített, optimalizált zajcsökkentésnek és a 14 bites A/D jelfeldolgozónak köszönhetően még magas ISO-értékek esetén is kiemelkedő minőségű képek készíthetők alacsony zajjal és széles dinamikai tartománnyal. A fenomenális ISO-tartomány új rekordot hoz az ISO 12 800-as értékkel, és egy expozíciós értékkel kitolja az ISO 100 általános használatát. A nagy kihívást jelentő helyzetekben az ISO 50 és 204 800 érzékenység tökéletes választássá teszik a D4 modellt az extrém fényviszonyokkal dolgozó fotósoknak.

Nagy sebességű EXPEED 3 képfeldolgozó motor
A Nikon új generációs EXPEED 3 képfeldolgozó motorjának köszönhetően a D4 könnyedén elvégzi az adatban gazdag feladatokat anélkül, hogy feláldozná a profik által megszokott sebességet és minőséget. A nagy sebességű, 16 bites képfeldolgozás tartja a lépést a 14 bites A/D átalakítással, így a fényképezőgépből közvetlenül nyomdakész JPEG-képek nyerhetők ki. A teljesítmény még a leginkább adatintenzív műveleteknél sem szenved csorbát. A képek színei az eredetihez hűek és telítettek, és a színmélység sem veszít a minőségéből. Még ha gyenge megvilágításban magas ISO-érzékenységgel fényképez is, a fényképezőgép intelligens, bizonyított teljesítményű zajcsökkentése úgy tartja meg a minőséget, hogy nem romlik a kép élessége.

Adásminőségű videó
Azoknak a profiknak, akiknek videóra is szükségük van a munkához, a D4 a filmes alkalmazások által megkövetelt rugalmasságot is biztosítja. A nagy filmes formátumhoz számtalan képkockasebesség társul.

Képkockasebességek: A Full HD- (1080p) videók rögzíthetők 30p, 25p és 24p sebességgel, a 720p formátumú videók pedig 60p, 50p, 30p és 25p sebességgel. Az egyes klipek hossza majdnem 30 perc lehet (kb. 29,59 perc).

Többformátumos mód: A Full HD- (1080p) rögzítés lehetséges FX- és DX-formátumban, valamint natív Full HD (1920×1080) formátumban is.

Hifi-audiovezérlés: az iparági visszajelzésekre adott válaszként a D4 új lehetőségeket kínál a D-SLR rendszer hangrögzítésében, így a videók hangja is olyan kiváló lesz, mint a képe. A külső sztereó mikrofonbemeneten kívül a külső fejhallgató audiokimenete segítségével finomhangolható a hang a videó rögzítéséhez.

Tömörítetlen HDMI-kimenet: ha professzionális szintű videószerkesztést szeretne végezni a tiszta videókimeneten, használhatja a D4 tömörítetlen élő nézetét külső felvevőeszközökön és monitorokon. Ez az első SLR-fényképezőgép, amely képes az adatokat 1080i (Full HD) esetén a megadott képméretben és képkockasebességben küldeni. A szükség esetén csökkenthető adatkimenet mentes az átfedő információktól, amelyek azonos időben megjeleníthetők a fényképezőgép TFT-monitorán.

Kényelmes egyéni vezérlők: a kényelmes egyéni vezérlők javítják az élő nézet műveleteit. Nincs szükség a vezérlőtárcsa elforgatására. A motoros rekesszel simábban állítható a rekesz a fényképezőgép elején található gombok segítségével. Az indexjelöléssel felcímkézhetők a fontos képek az idővonalon a videó rögzítése közben, így vágáskor a képek könnyedén megtalálhatók.

Új szint a sebesség és pontosság terén
Ha a döntő pillanatok kiválasztásáról van szó, a D4 javított automatikus működési mechanizmusai egyértelmű előnyt jelentenek a fotósnak.

Továbbfejlesztett helyzetfelismerés 91 000 pixeles RGB-érzékelővel: A Nikon forradalmi Fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszere (Advanced Scene Recognition System) új tervek szerint készült 91 000 pixeles RGB-érzékelőt tartalmaz, amely alaposan elemzi az egyes helyzeteket a kimagasló pontosságért.

A háromdimenziós tárgykövetés például kimagasló javuláson ment keresztül a kis méretű tárgyak fényképezése és nyomon követése esetén. Döbbenetes pontossággal képes felismerni az emberi arcokat kizárólag az optikai keresőn keresztül is. A magas szintű helyzetelemzés segít a még pontosabb automatikus élességállításban és az automatikus expozícióban, még a legnehezebb fényviszonyok között is.

Fejlett Multi-CAM3500FX AF érzékelőmodul: A Nikon továbbfejlesztette a sokat dicsért – pontonként kiválasztható vagy konfigurálható, 9, 21 és 51 pontos – Multi-CAM 3500FX AF rendszerét, így gyorsabb lett a témaészlelés.

Az automatikus élességállítás modulja és annak algoritmusai jelentősen javítják az alacsony megvilágítás melletti képkészítést egészen -2 Fé-ig (ISO 100, 20°C/68°F). Az 51 AF érzékelő mindegyike (amelyek közül 15 kereszt-típusú érzékelő) teljesen kompatibilis bármely automatikus élességállítású, f/5.6 NIKKOR objektívvel, és – a világon először – ez a kiugró teljesítmény nem ér véget f/5.6 rekeszértéknél.

A nagy teljesítményű AF érzékelők egészen f/8 értékig kompatibilisek: a D4 megtartja a 11 központi AF érzékelő teljesítményét, még f/8 kombinált nyitott rekeszérték esetén is. A funkció nagy segítséget jelent sport és természet témájú fotózáskor. Az észlelési képesség egy újabb szintre lép, ha például egy 600 mm f/4 AF-NIKKOR objektívet kombinál NIKKOR 2.0x telekonverterrel. Ha a kombinált rekeszérték f/5.6 és f/8 között van, akkor tizenöt központi AF-érzékelő is elérhető, amelyből kilenc kereszt típusú.

Gyorsabb teljes munkafolyamat
A D4 sebességét a teljes munkafolyamat örökli.

Új fejlesztésű kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység: az új, rendkívül tartós záregység standard életciklusa 400 000 kioldást tesz lehetővé, a záridő 1/8000 és 30 másodperc között állítható, a maximális vakuszinkron pedig 1/250 másodperc. Az intelligens, önellenőrző zármonitor és a meghajtóegység csökkenti a fogyasztást, ha a zár hosszabb ideig van nyitva a videókészítés során.

Gyors reagálás: a bekapcsolási idő körülbelül 0,12 másodperc , a kioldási idő pedig körülbelül 0,042 másodperc (megfelel a D3S értékének); FX-formátumban akár 11 kép/másodperc sebesség is elérhető bármely kivágásban.

Adattároló: a D4 két kártyafoglalattal rendelkezik. Egy a nagy sebességű CF (UDMA 7) kártyákhoz, egy pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású XQD kártyafoglalathoz.

Csatlakozók: a nagy teljesítményű adatkommunikációs és vezérlő rendszer segítségével mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli LAN-hálózati fájlátvitel gyorsabb és egyszerűbb. Az új tervezésű WT-5 vezeték nélküli jeladó támogatja a vezeték nélküli LAN-kapcsolatot, valamint a HTTP- és FTP-alapú kapcsolódást, sőt a segítségével egyszerre több, WT-5 egységgel felszerelt fényképezőgép is kioldható. A vezetékes LAN-kapcsolat a fényképezőgép vázába van építve.

Mindig munkára kész
Minden ezredmásodperc számíthat: a D4 továbbfejlesztett használhatósága segíti a fotóst a gyorsan változó helyzetekhez való alkalmazkodásban.

Intuitív vízszintes és függőleges vezérlés: mindkét tájolás azonos elrendezésű vezérlőkkel rendelkezik, amelyek könnyen elérhetők, így a fényképezőgépet a keze meghosszabbításának érezheti, akár álló, akár fekvő képet készít.

Egyszerűsített AF és AF-mező módválasztás: mostantól nem kell levennie a szemét a keresőről.

Precíziós 8 cm-es (3,2 hüvelykes), kb. 921 000 képpontos, nagy betekintési szögű LCD-monitor automatikus fényerővezérléssel. A sokkal nagyobb színvisszaadási képességű monitor tiszta, éles képet ad vissza. Az LCD fényereje a megtekintési környezetnek megfelelően automatikusan áll be. A képek visszajátszás közben nagyíthatók 46-szoros értékig, ami nagy segítséget jelenthet a pontszerű élességállításkor.

Tükörprizmás optikai kereső: közel 100%-os képfedés és 0,7-szeres nagyítás (50 mm, f/1,4 objektív és a végtelenbe állított élesség esetén, -1,0m-1). A Nikon nagy betekintési távolságú keresői méltán híresek a vizuális kifáradás minimalizálásáról, még hosszú fényképezőgép-használat esetén is.

Kettős tengelyű elektronikus virtuális horizont: segítségével a kép mind a horizontvonal, mind a függőleges dőlés tekintetében pontosan beállítható az LCD-monitoron vagy a keresőn keresztül.

Közvetlen képvezérlés (Picture Controls): külön gombbal, nem pedig a menün keresztül érhető el. A képvezérlés segítségével személyre szabható az álló- és videóképek kinézete, olyan paraméterek megadásával, mint az élesség, színtelítettség vagy színárnyalat.

Teljesen kézben tartható munkafolyamat
A D4 hatalmas erénye a sebesség, de nem ez az egyetlen. A sebesség és a sokoldalúság kéz a kézben járnak a vezérlési lehetőségekkel, ez pedig valódi előnyt jelent, ha az idő is számít.

Gyorsított felvételű videók: a D4 továbbviszi a közkedvelt gyorsított felvételű fényképezési funkciót, és a képeket videofájlként menti a fényképezőgépen. A visszajátszás sebessége 24-szeres és 36 000-szeres között állítható.

HDR (High Dynamic Range – nagy dinamikatartomány): egy alul- és egy fölülexponált kép készül egyetlen zárkioldás alatt. A tartomány bővíthető 3 Fé-ig a különböző színtelítettségű és tónusátmenetű kinézetekig. A két expozíció találkozásakor létrejövő csúcsok simasága beállítható a természetesebb megjelenésért.

Kifinomult színhőmérsékleti vezérlés: a fehéregyensúly az apró részletekig beállítható. Az élő kép monitoron látható színárnyalata és a végső kép fehéregyensúlya beállítható egymással egyezőre. A színhőmérséklet manuálisan állítható 10 Kelvines lépésekben vagy miredben.

Négy képterület-beállítás: a fényképezőgépen számos képkivágási mód választható, amelyek mind meg is jelennek a keresőben. 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2-szeres (30,0 x 19,9 mm) és DX-formátum (23,4 x 15,6 mm).

Szerkesztés a fényképezőgépen: a rögzített képek és videók szükség szerint menet közben, még a fényképezőgépen módosíthatók és szerkeszthetők. A retusálás menüi számos hasznos funkciót tartalmaznak például NEF (RAW) feldolgozást, átméretezést, torzítást és perspektívavezérlést. A készüléken egy lépésben beállítható továbbá a videók kezdő- és végpontja, így a mentésük kevesebb időt vesz igénybe.

Tartozékok
Kompakt WT-5 vezeték nélküli jeladó (opcionális): a fényképezőgép meghatározott interfészcsatlakozójához csatlakozik, és a fényképezőgépváz biztosítja a működéshez szükséges energiát. Támogatja a HTTP- és FTP-alapú kapcsolódást, és a segítségével egyszerre több, WT-5 egységgel felszerelt fényképezőgép is kioldható.

GP-1 GPS-egység: a hely (földrajzi szélesség, hosszúság, magasság) és idő (UTC) adatait „geotag” információként menti a képek EXIF-adataiba, és egyidejű működést tesz lehetővé a WT-5 egységgel.

ME-1 kompakt sztereómikrofon (opcionális): tiszta hangot rögzít, és jelentősen csökkenti a mechanikus zajokat.

Nikon SB-910 (opcionális) – Páratlan megvilágítási teljesítmény: sokoldalú i-TTL vaku a fényképezőgépre szerelt vagy vezeték nélküli vakuvezérléssel, kifinomult működéssel és nagy teljesítményt biztosító, 34/112 ISO 100, m/ft, STD, FX-formátum, zoom 35 mm) kulcsszámmal. A menük és a vezérlők tovább javultak a még könnyebb használhatóságért. A csomagban kemény izzólámpa és fénycső típusú színszűrők is találhatók, amelyekkel azonnal módosítható a D4 fehéregyensúlya.

Capture NX 2 (opcionális) – Gyors, hatékony és kreatív képfeldolgozás: a Capture NX 2 gyorsabb, mint az elődei, és teljesen kompatibilis a 64 bites rendszerekkel, így kihasználja a D4 képességeit.

Camera Control Pro 2 (opcionális) – Sokoldalú távoli kameravezérlők: vezérelhető az expozíció módja, a záridő és a rekesz, sőt a szoftver mostantól számos olyan fejlesztést is tartalmaz, amelyektől a D4 élő képe kivételesen tisztán jelenik meg. Az új, kreatív vezérlők között megtalálható a videofelvétel távoli indítása és leállítása, valamint az álló és mozgó képek élő képe közötti váltás.

ViewNX 2 (tartozék) – Tallózás, szerkesztés, megosztás és más lehetőségek: a csomag részét képező, „minden az egyben” típusú szoftver könnyen használható felülettel és számtalan szerkesztési funkcióval rendelkezik (beleértve a RAW-fájlok és D-videók alapszintű szerkesztését). Tökéletesen együttműködik a Nikon my Picturetown nevű fényképmegosztó és -tároló szolgáltatásával.