Nikkor AF-S 85mm F1,8G

0

Korábbi, hasonló képességű 85mm-es optikáját megújítva hamarosan új objektívet ad ki a Nikon, melyet elsősorban a klasszikus portréfotókat kedvelőknek szánnak. A kiváló fényerejű (1:1,8) optika profi kivitelt, és időjárásálló szigetelést kapott. Tömege 350 gramm lesz, 9 lencséjét pedig 9 csoportba rendezték.

Az új 85mm-est kimondottan digitális használatra optimalizálták. Csatlakoztathatjuk FX, de DX formátumú tükörreflexes gépekre is – utóbbin 127,5mm-nek megfelelő gyújtótávolságot kapva. Ezen felül olyan DSLR gépekkel is használható, melyek nem tartalmaznak beépített fókuszmeghajtást. A gyors és csendes autofókuszról egyébként a Silent Wave Motor (SWM) gondoskodik.

Az objektív mellé egy műanyag napellenzőt (HB-62) és egy puhatokot (CL-1015) mellékel a gyártó.

Sajtóközlemény:

AF-S NIKKOR 85 mm f/1.8G — Portréfotózáshoz tervezve

A Nikon bemutatta az új AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G gyorsrekeszes közepes teleobjektívet.

Az új optikai rendszerrel ellátott objektív szerencsésen egyesíti a klasszikus gyújtótávolságot és a nagy rekesznyílást (f/1,8), így megfelel a D-SLR objektívekkel szemben támasztott legmodernebb követelményeknek, és garantálja a kiváló képminőséget. A gazdag előzményekkel rendelkező, legendás 85 mm-es NIKKOR objektív megfizethető áron érhető el.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője szerint: „Ez az objektív tökéletes választás minden portréfotósnak. Mind a stúdióban, mind természetes megvilágítás mellett kiválóan bemutatja, milyen nagyszerű képek készíthetők a gyors, közepes teleobjektívvel.”

Klasszikus karakter
A klasszikus, 85 mm-es gyújtótávolság gazdag részletezettség mellett ad lehetőséget a szűk kivágású (fej, váll) portrék készítését.
A gyors, f/1.8-as rekesz tökéletes egyensúlyt teremt az élesség és az elmosódott háttér (bokeh) között, így könnyedén kiemelhető a kép egy-egy alakja. A keresőben megjelenő tiszta kép segítségével könnyű megkomponálni a felvételt. Az objektív nagyszerű választás a gyenge- megvilágítású jelenetekhez: a gyors rekesszel kevés fény mellett is meglepően éles képek készíthetők.

Újratervezett optika
A digitális korszakhoz tervezett portréoptika újragondolt terv alapján készült, és megfelel a modern D-SLR-ekkel szemben támasztott követelményeknek. A kilenc csoportba rendezett kilenc elem kiemelkedő képminőséget biztosít; rendkívül vonzó ajánlat a fotósoknak. Külön SWM (Silent Wave Motor) biztosítja a csöndes ám pontos automatikus élességállítást.

Ergonómia
Az időjárásnak ellenálló, kompakt 85 mm-es optika könnyebb, mint az előző változatok, a tömege csupán 350 gramm. Kompatibilis a Nikon FX formátumú D-SLR-jeivel. A Nikon DX formátumú rendszerekkel használva 127,5 mm-nek felel meg a gyújtótávolsága, és teljesen kompatibilis az olyan belépőszintű D-SLR rendszerekkel, amelyekben nincs beépített motor az automatikus élességállításhoz.

Az objektívhez HB-62 típusú objektív-fényellenző és CL-1015 típusú puha tok is jár.