Canon EOS-60Da asztrofotózáshoz

0

A Canon ma jelentette be EOS-60Da digitális fényképezőgépét, mely az EOS-60D tükörreflexes vázon alapul, de annak kis mértékben módosított változata.

Az EOS-60Da-t úgy alakították át, hogy csillagászati fotózáshoz alkalmasabb legyen. Módosították az infraszűrőt, valamint a szenzort érzékenyebbé tették a hidrogén alfa hullámhosszára (a látható színspektrum vörös tartományának része, mely a Nap felszínén, illetve csillagködökben lévő hidrogén atomok sugárzási hullámhossza). Ez 3×-os érzékenységet jelent a hagyományos fényképezőgépek ezen hullámhosszon érvényes érzékenységéhez képest.

Az új váz csak rendelésre vásárolható meg (hazai forgalmazásáról nincs információnk, az USA-ban kapható lesz), ára 1500 dollár körül alakul majd.

A Canon módosított váza egyébként nem egyedüli, hiszen 2005-ben már találkozhattunk hasonló átdolgozással, akkor az EOS-20Da-t jelentették be.

Frissítés: A fényképezőgép Európában nem csak rendelésre, hane ma boltokban is elérhető lesz; a magyarországi forgalmazás májusban indul. A hazai árról a Canon sajtókapcsolatot ellátó ügynöksége egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.