STM motoros objektívek a Canontól

0

Az EOS-650D-vel egyidőben két új, STM motoros objektívet is bejelentett a Canon. Az újfajta fókuszmeghajtással szerelt optikák különösen videónál jelentenek majd előnyt, ahol lágy, folyamatos élességállítást és halk működést produkálnak.

Az EF-S 18-135mm F3,5-5,6 IS STM a korábbi hasonló változat jobb építési minőségű utódja, melyet az említett autofókusz motoron kívül 4 fényértéket rásegító optikai stabilizátorral, elektronikus vezérlésű (EMD) lekerekített rekesszel, és egy Lock kapcsolóval is elláttak, közelpontját pedig 39 cm-re csökkentették. Az objektív kizárólag EF-S bajonettes, APS-C szenzoros Canon vázakon használható, melyeken 29-216 mm-nek megfelelő (7,4x-es zoom) gyújtótávolság tartományt nyújt.

Az EF 40mm F2,8 STM egy különleges tagja lesz a Canon kínálatnak, hiszen ez a cég első pancake objektívje. Szélessége nagyjából az olcsó 50mm F1,8 II optikával megegyező, hossza azonban csak 22,8 mm, és háza, bajonettje nem műanyagból, hanem teljes egészében fémből készült. Tömege így sem haladja meg a 130 grammot. Az objektívet fullframe fényképezőgépeken is használhatjuk.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kompakt, sokoldalú és erős – bemutatkozik az EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM és az EF 40mm f/2.8 STM

Budapest, Magyarország, 2012. június 8. – Két új, könnyű kompakt objektívet mutatott be ma a Canon – az EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM és EF 40mm f/2.8 STM modelleket. A számos új funkciót, például Film módban folyamatos autofókuszt kínáló két modell kiemelkedő képminőséget és még nagyobb rugalmasságot biztosít az amatőr és professzionális fényképészek és operatőrök számára egyaránt, álló- és mozgóképekhez, gyakorlatilag bármilyen témához.

Gyors, pontos autofókusz operatőrök és fényképészek számára

Azon túl, hogy állóképek készítése közben teljes körű kézi élességállítást tesz lehetővé, az EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM és EF 40mm f/2.8 STM igen vonzó a filmkészítők számára is, hiszen pontosabban fókuszálhatnak felvétel közben. Az új EOS 650D tökéletes társobjektívjeként mindkét modell új léptetőmotor-technológiát (STM) alkalmaz, amely a mozgó tárgyak filmezése közben gyors, folyamatos fókuszálást tesz lehetővé – így a videofelvételek minden eddiginél simábbak és élesebbek lehetnek.

A nagy sebességű, nagy pontosságú, továbbfejlesztett AF-működést kínáló két új objektívvel egyszerűbben készíthetők spontán felvételek, kivételes részletességgel és tisztasággal. Ez különösen hasznos dokumentumfilmek, gyors akciók, vagy úti felvételek készítése során. A 0,39 illetve 0,3 m minimális fókusztávolságú EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM és EF 40mm f/2.8 STM használatával még közelebb lehet menni az akcióhoz, ugyanakkor tökéletesen élesen lehet tartani a témát.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM – sokoldalú, nagy teljesítményű zoom

A 18–135 mm fókusztávolságot kínáló EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM úgy készült, hogy a fotósok egy kompakt, sokoldalú zoom objektívet használhassanak sokféle témához, az arcképektől kezdve a tájképeken át az akciófelvételekig. Az alacsony zársebességnél is kiváló minőségű képeket készítő EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM egy intelligens optikai képstabilizátort (IS) használ, amely 4 lépésnyi előnyt kínál az IS nélküli modellekhez képest. Az objektív ezen kívül azt is észleli, hogy az operatőr normál felvételt készít vagy úsztat, és a legmegfelelőbb IS-módot választja a lehető legjobb kép készítéséhez. Filmek felvételekor automatikusan bekapcsol a Dynamic IS (dinamikus képstabilizátor) funkció és kompenzálja az operatőr mozgásából eredő rázkódásokat – az eredmény pedig sima, stabil felvétel.

A finoman elmosott hátterekhez (álló- és mozgóképeknél egyaránt) az EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM kis mélységélesség mellett egy körkörös rekeszt használ elektromágneses írisszel (Electro Magnetic Diaphragm, EMD), amellyel igen pontosan szabályozhatók a rekeszbeállítások. A teljes zoomtartományban a kiváló képminőséget segíti a négy lencsetagcsoport is, amelyek közül az egyik különlegesen alacsony diszperziójú (Ultra-low Dispersion, UD), egy pedig precíziósan öntött optikai (Precision Molded Optics, PMo) elem a kromatikus aberráció kiküszöbölésére. A Canon optimalizált Super spectra bevonatai az egyes lencsetagokon csökkentik a szellemképesedést és a csillanásokat, biztosítva, hogy a képeken a lehető legkevesebb utófeldolgozást kelljen végezni.

EF 40mm f/2.8 STM – szuperlapos, kiváló képminőségű

Az EF 40mm f/2.8 STM a Canon első EF „pancake” objektívje. Fix, 40 mm-es fókusztávolsága és nagy, f/2,8 rekesze ideális eszközzé teszi mindazok számára, akik sokoldalú, kompakt és könnyű objektívet keresnek portré-, riport-, úti és tájképfotózáshoz. A hétlamellás, kör alakú rekesz precíziós vezérléséről az EMD technológia gondoskodik, amivel gyönyörű bokeh effektusok érhetők el; az aszférikus Super spectra bevonatú objektív garantálja az optimális képminőséget a lencse közepétől a széléig végig, így lenyűgöző felvételek készíthetők szinte minden témáról.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM – a legfontosabb jellemzők

  • Sokoldalú 18-135 mm-es fókusztartomány – utazáshoz tökéletes
  • Sima, csendes, léptetőmotoros (STM) fókuszálás filmek készítésekor is a kompatibilis fényképezőgépekkel
  • Dinamikus képstabilizátor a rázkódásmentes filmek rögzítéséhez
  • Gyors autofókusz a kézi felülbírálás lehetőségével bármikor
  • 0,39 m minimális fókusztávolság

EF 40mm f/2.8 STM – a legfontosabb jellemzők

  • Jól hordozható, lapos „pancake” kialakítás
  • Sima, csendes, léptetőmotoros (STM) fókuszálás filmek készítésekor is a kompatibilis fényképezőgépekkel
  • Gyors f/2,8 maximális rekesz alacsony megvilágítású felvételekhez
  • Közeli fókusz, 0,3 m
  • Gyors, csendes AF tűéles felvételekhez
  • Kiváló képminőség az egész képkockán