Túl a 70 millió Nikkor objektíven

0

A Nikon alig több, mint 1,5 év alatt 5 millió új Nikkor objektívet készített, így 2012. június elejéig elérte a 70 milliomodik legyártott objektívet.

Szintén érdekes adat, hogy ezek közül 30 millió példány rendelkezik SWM élességállító motorral. Az AF-S rendszerű objektíves azon túl, hogy gyors, pontos és halk autofókusz motorral rendelkeznek, használhatók a belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépekkel is, melyekbe nem építettek fókuszmeghajtó motort.
A most gyártott objektívek közül egyébként 90%-uk rendelkezik AF-S meghajtással.

Sajtóközlemény:

A cserélhető objektíves Nikon fényképezőgépekhez készülő NIKKOR objektívekből összesen 70 millió darab készült

Hollandia, Amszterdam, 2012. június 14. A Nikon bejelentette, hogy a cserélhető objektíves fényképezőgépekhez 2012. június elejéig összesen 70 millió NIKKOR objektívet gyártott. Ez a szám ötmillióval több, mint a 2011 októberében elért 65 millió. Ezenkívül a Silent Wave Motor (SWM), a Nikon által kifejlesztett automatikus élességállítású motor technológiájú AF-S objektívek darabszáma elérte a 30 milliót.

A Nikon a 2011. év és a 65 milliós mérföldkő óta is folyamatosan fejleszt új termékeket a NIKKOR márkanév alatt, és négy, egyszerű formatervű, több színben kapható 1 NIKKOR objektívet is bemutatott a kompakt és könnyű Nikon 1 J1 és a Nikon 1 V1 AC-IL rendszerű fényképezőgépekhez – ezek a Nikon 1 sorozat első két modelljei. A Nikon továbbá útjára indította az új, FX formátummal kompatibilis NIKKOR objektíveket is, amelyek teljes mértékben hasznosítják az olyan nagy teljesítményű fényképezőgépekben rejlő lehetőségeket, mint az új D4 (amely a D-SLR fényképezőgépek zászlóshajója) vagy a 36,3 millió képpont felbontású D800 és D800E D-SLR modellek.

Harminc millió SWM-technológiájú NIKKOR objektív
A Silent Wave Motor, vagy röviden SWM a Nikon által kifejlesztett, ultrahangos, automatikus élességállítású motor. A Nikon SWM technológiája az „utazó hullámokat” alakítja át forgási energiává az élességállításhoz. Ezáltal az automatikus élességállítás különösen lágy, halk és kényelmes lesz. Az első olyan objektívek egyike, ahol a Nikon az SWM technológiát alkalmazta, az 1996-ban bemutatott Ai AF-S NIKKOR 300mm f/2.8D IF-ED volt. Azóta összesen 58* különféle objektív kapta meg az SWM technológiát az ultra nagy látószögűtől a szupertelefotó DX és FX formátumú objektíveken át a zoomobjektívekig, sőt még mikroobjektívekbe is beépítették. A jelenleg gyártott NIKKOR objektívek 90%-a rendelkezik a technológiával.
*A jelenleg (2012. június 14.) elérhető, SWM technológiájú NIKKOR objektívek száma összesen.

A NIKKOR márka
A NIKKOR a Nikon objektívek márkaneveként a nagy teljesítményű, kiváló minőségű SLR-objektívek szinonimájává vált. A NIKKOR név úgy alakult ki, hogy hozzáadták az „R” betűt a „Nikko” szóhoz – a névadás idejében ez bevett gyakorlat volt a fényképészeti objektívek elnevezésében –, mely a Nippon Kogaku K.K. latin betűs rövidítése. 1933-ban Aero-NIKKOR néven mutatták be a légi fényképezéshez használt nagy formátumú objektíveket.

A NIKKOR mindig egy lépéssel saját kora előtt járt. Az 1968-ban bemutatott, SLR-fényképezőgépekhez készült OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6 halszemoptika a világ első, aszferikus objektívelemeket tartalmazó objektívje volt. A legújabb SLR-fényképezőgépekhez készült NIKKOR objektívek továbbá több, a Nikon saját fejlesztésű csúcstechnológiáját is hasznosítják, beleértve a Nanokristály bevonatot, amely gyakorlatilag számtalan hullámhossz esetén megszünteti az objektívelemek közötti belső tükröződéseket.

A Nikon SLR és Nikon 1 rendszerű fényképezőgépekhez készült aktuális NIKKOR objektívek gazdag választékban érhetők el: a halszemoptikák, a szuper nagy látószögűtől a szuper telefotóig terjedő objektívek, a mikroobjektívek és a perspektivikus torzítás szabályozására képes (PC-E) objektívek.