Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 OIS és 14mm f/2.8

0

A Fujifilm idén jelentette be első tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) fényképezőgépét, az X-Pro1-et.
A prémium kategóriás MILC vázhoz ezidáig csupán három objektívet vásárolhattunk meg, a 18mm f/2 nagylátószögű fixet, a 35mm f/1.4 standard fixet és a 60mm f/2.4 Macro objektívet.

A japán gyártó most bővítette objektív parkját, egy stabilizált nagylátószögű zoommal, mely az átlag kitobjektívekhez képest közel 1 Fé-kel jobb fényerejű, illetve egy, a korábbinál (18mm f/2-nél) nagyobb látószögű fixszel.

Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS

Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS

A Fujinon XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS 14 lencsetagot tartalmaz 10 csoportba rendezve, melyek között 3 aszférikus és egy extra alacsony szórású tag is megtalálható az optikai hibák minimalizálása érdekében. Az élességállítást lineáris motor végzi, mely akár 0,1 mp alatt beállíthatja a helyes fókuszt, míg a csendes működés a videózásnál jön jól.
Az objektív optikai stabilizátora a gyártó adatai szerint 4 Fé előnyt nyújtva segít megelőzni a képek berázását.
Az optika tubusára rekeszgyűrűt is helyeztek, így fotózás közben anélkül állíthatjuk a blendét, s ezáltal módosíthatjuk a mélységélességet, hogy le kellene emelnünk szemünk elől a gépet.
Az objektív ára 600 euró lesz, s várhatóan novembertől lesz elérhető.

Fujinon XF 14mm f/2.8 R

Fujinon XF 14mm f/2.8 R

Az APS-C szenzoros Fujifilm MILC gépeken 21 mm-nek megfelelő látószöget kínáló Fujinon XF 14mm f/2,8 R precíz tervezésű objektív, mely igen alacsony torzítással rendelkezik. A gyártó külön ki is emelte, hogy az optikai felépítést úgy alakították ki, hogy ne legyen szükséges a torzítást digitális úton korrigálni.
A 10 tagot 7 csoportban tartalmazó objektívbe 2 aszférikus és 3 extra alacsony szórású tag is került. Utóbbiak miatt a kromatikus aberráció is minimális szintű.
Az objektív tubusán távolságskála és mélységélesség skála is megtalálható.

Az új nagylátószögű fixért 800 eurót kell majd fizetnünk, s szintén novembertől lesz elérhető.