Nikkor AF-S 70-200mm F4,0G ED VR

0

Fix F4,0-es fényerejű teleobjektívet jelentett be a Nikon AF-S Nikkor 70-200mm F4,0G ED VR néven, mely a korábbi 70-200mm F2,8-as változatok olcsóbb, de profi minőségű kistestvére, így jóval kisebb és könnyebb is azoknál. Az optikát FX, vagyis fullframe szenzoros gépekhez is használhatjuk.

Képminőségének javítása érdekében 20 lencséjéből három extra alacsony szórású, egy pedig HRI (High Refractive Index). Szintén képminőség javító célzattal alkalmazták a nano lencsebevonatot is. A minél szebb háttérelmosás érdekében 9 lekerekített rekeszlamellát kapott. Az autofókusz motor csendes és gyors (Silent Wave). Különlegessége továbbá az akár 5 fényérték előnyt biztosító optikai stabilizátor.

Az AF-S 70-200mm F4,0G ED VR várhatóan november végén kerül a boltokba 1400 dollár ( kb. 305 000 Ft) körüli áron, ebben azonban nincs benne az állványtartó, mely további 224 dollárért lesz beszerezhető.

Sajtóközlemény

A Nikon bemutatta az AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR objektívet

Hollandia, Amszterdam, 2012. október 24. – A Nikon ma új, FX formátumú, 70–200 mm gyújtótávolság-tartományú és állandó f/4 rekeszértékű zoom objektívet mutatott be.

Az objektívvel a Nikon a nagy teljesítményű f/4 rekeszes NIKKOR objektívek családját bővíti. Ez az első olyan NIKKOR objektív, amely a Nikon új generációs rázkódáscsökkentés funkciójával rendelkezik, így akár 5 lépésköznyi ellensúlyozásra is képes.

Az eszköz kiválóan használható a különféle események, utazás, természet, sőt akár sport fotózásához is. A megnövelt rázkódáscsökkentéssel kombinált, kiváló minőségű Nikon objektív remek választás a profi és az amatőr fotósok számára egyaránt.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket mondta: „A már nagyon várt objektív a NIKKOR f/4 modellek kompromisszummentes alternatíváját kínálja a professzionális objektívek mellé azoknak a profi és amatőr fotósoknak, akiknek anyagi keretei behatároltak. A képminőség továbbra is változatlanul magas, ezt egészíti ki a továbbfejlesztett rázkódáscsökkentő rendszer.”

Egy lépésközzel közelebb

Az objektívbe épített új generációs rázkódáscsökkentő rendszer akár 5 lépésköznyi ellensúlyozást is lehetővé tesz, így a fotósok a lehetségesnél akár öt lépésközzel, lassabb záridővel is fényképezhetnek. Ez a funkció jelentős előrelépést jelent: a megnövelt stabilitás nagy mértékben csökkenti a fényképezőgép rázkódásának hatásait, és több lehetőséget biztosít a kevés fény melletti fényképezésre.

Két VR-mód érhető el. A Normál megfelel a mindennapos fényképezéshez, az Aktív pedig minimálisra csökkenti a mozgó járművön való fényképezéskor tapasztalható nagyfrekvenciás fényképezőgép rázkódást. Mindkét mód stabil keresőképet kínál, amivel az élességállítás és a komponálás sokkal kényelmesebbé és pontosabbá válik.

Kompromisszumok nélkül

A könnyű váz ellenére az objektív teljesítménye nem szenved csorbát. Arra készült, hogy a legkülönfélébb körülmények között nyújtson kimagasló felbontást: 14 csoportban 20 objektívelemet tartalmaz, a becsillanás és a szellemkép ellensúlyozásáról pedig a Nikon nanokristály bevonata gondoskodik.

Kiegyensúlyozottság

Az objektív pompás egyensúlyt kínál méret, súly, ár és képminőség között, valamint külön RT-1-es állványrögzítő gyűrűvel rendelkezik. A külön megvásárolható tartozék javítja az állvány stabilitását, és gyors, zökkenőmentes átmenetet kínál a függőleges és vízszintes tájolás között, ha portré-, illetve tájképformátumban fényképez.

Az objektív mellékelt tartozéka egy CL-1225 típusú objektívtok és egy HB-60 objektív fényellenző.