Nikon 1 V2

0

14,2 megapixeles érzékelővel szerelt fényképezőgéppel bővítette 1-es sorozatát a Nikon. A Nikon 1 V sorozat második modellje kényelmesebb fogást biztosító markolattal és beépített vakuval érkezik, de megtartja elődje kiegészítő csatlakozó portját is.

A Nikon 1 V2 a cég MILC kínálatában bevezetett CX formátumú CMOS szenzort használ, de a felbontást a korábbi 10 megapixelről 14,2 megapixelre növelték. Az érzékelő lapkán továbbra is megtalálhatók a fáziskülönbségen alapuló pixelek, így a hibrid AF (Advance Hybrid AF) rendszernek köszönhetően még a maximális 15 kép/mp-es sorozatsebesség mellett is képes a gyorsan mozgó témák követésére. A nagyobb felbontásból adódó megnövekedett képfeldolgozási feladatokat az új EXPEED 3A processzorra bízták.

A Nikon 1 V2 érzékenysége ISO 160 és ISO 6400. 15 kép/mp-es sorozatnál 45, míg 60 kép/mp-es sebeségnél maximum 45 kép készíthető egyhuzamban. A mozgó témák követéséről a 73 pontos AF rendszer gondoskodik.

Az 1 V2 tervezésénél a Nikon nyilvánvalóan a belépő szintű DSLR gépek vásárlóira koncentrált, ezért a kényelmesebb fogást és komolyabb külsőt biztosító markolat mellett a kezelőfelületet is a nagyobb gépeken megszokott módon igyekeztek kialakítani. Ennek hatására került a gép tetejére a módválasztó tárcsa, amin a különböző automata módok ikonjai mellé felkerült a P/S/A/M csoport is. A gép hátlapján az előd modellen a navigációs tárcsa köré csoportosított funkciógombok a kétkezes használatot erősítendő a 3″ képátlójú, 921 ezer subpixeles kijelző bal szélére kerültek. A V1-en nagyításhoz használt billenthető kar helyére a Nikon 1 V2-re beállító tárcsa került.

A kiegészítők fogadására tervezett csatlakozó az elektronikus keresőt rejtő kiemelkedés bal oldaláról annak tetejére került. A keresőház ráadásul nem csak egy 1,4 megapixeles képernyőt, hanem egy 6,3-as kulcsszámú beépített vakut is rejt.

A Nikon a fényképezőgéppel együtt bemutatta a Nikon 1 sorozat második vakuját, a 18-as kulcsszámú SB-N7-et is. Az új, i-TTL rendszerű vaku fej része 120 fokban felhajtható, de nem elforgatható.

A magnézium öntvény vázra épített Nikon 1 V2 a fekete mellett fehér színben is kapható lesz.

A Nikon 1 V2 legfontosabb jellemzői

  • 14,2 megapixeles CX formátumú CMOS érzékelő
  • EXPEED 3A képfeldolgozó processzor
  • Advanced Hybrid AF System
  • Érzékenység ISO 160 és 6400 között
  • Magnézium öntvény váz
  • Módválasztó tárcsa P/S/A/M módokkal
  • Beépített vaku (kulcsszám: 6,3)
  • 3″-es, 921 ezer subpixeles LCD kijelző
  • 1,4 megapixeles EVF
  • 15 kép/mp-es sorozat folyamatos élességállítással
  • Élőképen ellenőrizhető módosítások (Active D-Lighting, háttérelmosás, stb.)
  • Lassított felvételen kiválasztható fotó a legjobb pillanat megtalálásához
  • 2 képes HDR mód
  • WU-1B wifi adapter támogatás
  • 1080/60i és 30p videó mód sztereo hanggal és manuális beállításokkal

A Nikon 1 V2 idén november végétől, míg az SB-N7 vaku csak 2013 januárjától lesz kapható. A hazai árak egyelőre nem ismertek.

Frissítve: 2012. 10. 24, 10:07: Gyári mintafotók és videók (teljes felbontásban)

Sajtóközlemény

A Nikon bemutatta a Nikon 1 V2 modellt A gyorsaság bajnoka VAGYOK

Amszterdam, Hollandia, 2012. október 24. A Nikon ma bemutatta az ultra gyors Nikon 1 V2 modellt, és maximális fokozatba kapcsolta a Nikon 1 modellek piacra dobását.

A Nikon 1 V2 a sorozat első olyan fényképezőgépe, amely a második generációs Nikon 1 technológiát alkalmazza. A készülék ugyanarra a lélegzetelállító sebességre és hordozható kialakításra épít, amely a Nikon 1 sorozatot a legkeresettebb cserélhető objektíves kompakt rendszerfényképezőgéppé tette egész Európában¹.

A Nikon 1 V2 még nagyobb gyorsaságot, még pontosabb teljesítményt, valamint olyan új generációs funkciókat kínál, mint a teljes kreatív vezérlés, vezeték nélküli képátvitel, így sokoldalú elsődleges fényképezőgépként vagy kiemelkedő másodlagos fényképezőgépként is megállja a helyét. A fényképezés szerelmeseinek készült; többé nem kell kompromisszumokat kötni az állókép vagy a videó elkészítésekor csak azért, mert nem szeretne súlyos bőröndöt cipelni.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe Nikon 1 cserélhető objektíves kompakt fényképezőgépeiért felelős termékmenedzser a következőket mondta: „A következő generációs sebesség és az innováció a Nikon 1 V2 modellt tökéletes társsá teszik azoknak a fotósoknak, akik kicsi, hordozható készüléket szeretnének, de ragaszkodnak a kreativitás szabadságához, a gyors reakcióhoz és a cserélhető objektívek nyújtotta rugalmassághoz.”

Majd hozzátette: „A D-SLR fényképezőgépek tulajdonosai maguk is meglepődnek majd, hogy milyen gyakran döntenek a Nikon 1 V2 mellett: a készülékkel használhatják az 1 NIKKOR objektíveket vagy a kedvenc Nikon D-SLR objektívjüket, illetve a fényképezőgép ergonómiája is ismerősnek fog tűnni.”

Teljes sebességgel előre

Az első generációs Nikon 1 technológia színre léptette az intelligens és szép fényképezést világcsúcstartó sebességekben. Most a Nikon 1 V2 magasabbra teszi a lécet az új generációs EXPEED 3A kettős képfeldolgozóval, amely elképesztő, másodpercenkénti 850 megapixeles sebességgel képes feldolgozni a képeket. Akár 15 kép/mp sebesség is elérhető2 folyamatos automatikus élességállítással, illetve 60 kép/mp3 fix AF beállítással, így még a rendkívül gyors eseményeket is nagyszerű minőségű képeken rögzítheti. A speciális hibrid AF rendszernek köszönhetően a készülék késlekedés nélkül a témára élesít. A kiemelkedő gyorsaságú fázisérzékelő AF ideális a gyors mozgásokhoz, míg a kontrasztérzékelő AF még kevés fény mellett is kiválóan rögzíti a finom részleteket. A jelenettől függően az érzékelő azonnal vált a fázisérzékelő 73 fókuszterülete és a kontrasztérzékelő 135 fókuszterülete között, így fantasztikus fotók és videók készíthetők számtalan környezetben.

Kevés fény, nagy teljesítmény

A megnövelt, 14,2 megapixeles felbontás és a 160 és 6400 között állítható ISO-fényérzékenység segítségével a Nikon 1 V2 még kevés fény mellett is részletes fotókat és videókat tud készíteni. A Nikon CX formátumú CMOS-érzékelője ideális egyensúlyt kínál a méret, a sebesség, a fényérzékenység, a felbontás és a mélységélesség között, így kiemelkedő minőségben, a hordozhatóság feláldozása nélkül rögzíthetők az állóképek és a videók. A magas ISO-értékek lehetősége azt jelenti, hogy még 60 kép/mp sebességnél is elegendő fény jut a képérzékelőre, amelynek automatikus tisztító funkciója minimálisra csökkenti a por hatását.

Lelkes fotósoknak tervezve

A Nikon elkötelezett a nagyszerű ergonómia mellett, és ez csodálatos harmóniát eredményez a Nikon 1 V2 formájában és funkciójában. Elég, ha kézbe veszi a fényképezőgépet, máris érezni fogja a szerkezet masszivitását. A kifinomult részletek között megtalálható a magnéziumötvözet előlap a használat közbeni biztonságért, valamint az új fejlesztésű záregység, amely a tesztek alapján 100 000 ciklusig garantáltan kiemelkedő sebességet és megbízhatóságot nyújt. A gyors indításért és azonnali fényképezésért a zár kioldógombjában integrált főkapcsoló található. A nagy teljesítményű, 1 440 000 képpontos elektronikus kereső (EVF) az optikai tengelyen található, így segít a komponálásban. A nagy markolat segítségével a fényképezőgép fogása biztos, a beépített vaku pedig szükség esetén mindig gondoskodik az extra fényről.

Teljes körű kreatív vezérlés

Ha teljes körű vezérlésre van szüksége, hogy a kép megfeleljen az elképzelteknek, akkor a fényképezőgép tetején lévő módválasztó tárcsával gyorsan és közvetlenül elérheti a PSAM-expozícióvezérlést, így egyszerűen, a funkciógomb megnyomásával hozzáférhet az olyan kulcsbeállításokhoz, mint az ISO vagy a fehéregyensúly. A vezérlőtárcsa megnyomásával megerősítheti a kiválasztott funkciót, illetve a beállítások módosítását anélkül, hogy elvenné a szemét a keresőtől. Legyen szó az esemény kimerevítéséről vagy a háttér elmosásáról, az Élőkép-vezérlés funkcióval valós időben megtekinthető az expozícióra alkalmazni kívánt effektus, ezáltal biztosra mehet az eredményt illetően.

Új generációs innovációk

A Nikon 1 V2 (a Nikon 1 V1 modellhez hasonlóan) arra használja fenomenális sebességét, valamint elő- és utófeldolgozási technológiáját, hogy innovatív funkciókat nyújtson. A most debütáló A legjobb pillanat rögzítése funkció egyesíti az Intelligens képválasztót és az új Lassú nézetet, így mindig a kívánt fényképet kaphatja eredményül. Az Intelligens fényképválasztó a zárgomb teljes lenyomása előtt és után gyorsan rögzít 20 teljes felbontású képet. A Lassú nézet 40 teljes felbontású, folyamatos felvételt rögzít, és párhuzamosan meg is jeleníti azokat lassított felvételként az LCD-képernyőn, így pontosan kiválaszthatja a legjobb pillanatot. A mozgó pillanatképek rögzítése mostantól egyetlen fájlban történik, amelyet így könnyű megosztani: töltse fel őket tetszőleges platformra, és meséljen történeteket teljesen új módon.

Videovarázs

Ha Haladó videó módban készít felvételt a Nikon 1 V2 készülékkel, akkor full HD-videót rögzíthet 60 és 30 kép/mp sebességgel, 60i, 60p és 30p beállítással; a záridő és a rekesz teljesen vezérelhető. Ha kisebb képmérettel készít videót, drámai hatást érhet el extrém lassított felvétellel: a felvétel sebessége akár 1200 kép/mp is lehet.4 Ha videó módban készít felvételt, két nagyszerű lehetőséget ötvözhet: teljes felbontású (3:2 képarányú) fotókat készíthet, és full HD-videót rögzíthet.

A fény vezérlése: új vakuk

A Nikon az 1 V2 mellett az új SB-N7 vakuegységet is bemutatta. A nagy teljesítményű i-TTL-kompatibilis vaku kulcsszáma 18/59 (ISO 100 m/ft esetén); a vaku feje 120°-ban dönthető, és külső, széles panel is tartozik hozzá. A szett ideális azoknak a fotósoknak, akik a fény minőségének és irányának vezérlésével szeretnének kreatív vonásokat adni a képeiknek, vagy sötétben lévő témákat szeretnének megvilágítani.

VELETEK VAGYOK: az 1 NIKKOR sorozat bővítése

A Nikon három új objektívvel bővíti az 1 NIKKOR sorozatot 2013-ban. A jelenleg fejlesztés alatt álló termékek közé tartozik egy ultra nagy látószögű zoomobjektív, egy kompakt, 10x-es nagyítású zoomobjektív és egy gyors portréobjektív. Az új objektívek a nemrég bemutatott 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 objektívhez csatlakoznak, így tovább növelik a Nikon 1-rendszer rugalmasságát, és új lehetőségeket biztosítanak a Nikon 1-tulajdonosoknak. Az 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 objektív gyors, elsődleges objektív, amellyel remekül fényképezhetők gyengén megvilágított témák, még alacsony ISO-érték mellett is, valamint csodálatosan elmosott portrék készíthetők vele.

Bővíthető rendszer

Az opcionális rendszertartozékok növekvő választéka kiegészíti a Nikon 1 fényképezőgépek hordozhatóságát, teljesítményét és sebességét, hogy a legtöbbet hozhassa ki a fényképekből.

FT1 bajonettadapter: Az FT1 bajonettadapterre szerelt F-bajonettes NIKKOR objektívek gyújtótávolság-levágási tényező 2,7x-es, vagyis az objektívek látómezője majdnem háromszor nagyobb lesz. Ha AF-S és AF-I NIKKOR objektívet használ, továbbra is teljes mértékben kihasználhatja a Nikon 1 fantasztikus automatikus élességállítási rendszerét5 és nagy sebességű folyamatos felvételi képességét (10/30/60 kép/mp)6.

WU-1b vezeték nélküli mobiladapter: A Nikon kis méretű, vezeték nélküli mobiladapterével gyorsan és könnyedén megoszthatók a jó minőségű Nikon 1-fényképek közvetlenül a fényképezőgép és az okostelefon vagy táblagép között7.

GP-N100 GPS-egység: címkézze fel a Nikon 1 modellel készült fényképeket a megfelelő hellyel a Nikon apró GPS-egységének segítségével.

¹ A GfK piackutatásai alapján jelenleg a Nikon 1 a legkeresettebb cserélhető objektíves kompakt fényképezőgép Európában a 2012. évben.
2 Teljes felbontású képek esetén körülbelül 15 kép/mp sebesség érhető el 45 képkockáig.
3 Teljes felbontású képek esetén körülbelül 60 kép/mp sebesség érhető el 40 képkockáig. Az Élességállítási mód beállítása AF-S; az élesség és az expozíció az első képhez van rögzítve.
4 Felvételi sebességek Haladó videó módban: 400 kép/mp 640×240-es képméretnél, vagy 1200 kép/mp 320×120-as képméretnél. Maximális felvételi idő: 5 mp.
5 Az AF/AE csak AF-S objektívek esetén van támogatva. Az élességállítási módot AF-S (egyszeri AF) beállításra, az AF-mező módot pedig rögzített egypontos beállításra kell állítani, középső élességponttal.
6 Folyamat felvétel az FT1 adapterrel: csak AF-S objektív esetén érvényes. Az élesség az első képhez rögzül.
7 Android- és iOS-rendszerű intelligens eszközökkel kompatibilis. Az intelligens eszközön a használat előtt telepíteni kell a Google Play vagy az App Store áruházból ingyen letölthető Vezeték nélküli mobiladapter segédprogramot.