Elhunyt Hemző Károly

0

2012. november 6-án, életének 85. évében elhunyt Hemző Károly, a magyar fotográfia meghatározó alakja.
A fotózással már a 40-es években is hivatalosan foglalkozott, 1942-től a Hunnia Filmstúdió laboránsa volt, később retusőri feladatokat látott el az Athenaeum Nyomdában. Ezt követően fotóriporterként tevékenykedett. Fotóit többször mutatta be a hazai és külföldi közönségnek egyaránt.

Több neves szervezet tagja volt, így a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ), a Magyar Fotóművészek Szövetségének, valamint a Magyar Alkotók Országos Egyesületének (MAOE). Ezen kívül a Magyar Fotóriporterek Társaságának alapító tagja, illetve a Magyar Alkalmazott Fotósok Kamarájának és a Magyar Fotográfiai Alapítvány Felügyelő Bizottságának tagja is volt.

Fotográfiai munkásságát 1971-ben EFIAP díjjal értékelték, 1978-ban Balázs Béla, 1982-ben Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, 1986-ban Pécsi József, 1990-ben A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, 1999-ben Táncsics Mihály díjat kapott. 1998-ban megkapta a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíját. 2004-ben Aranytollat vehetett át, míg 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét érdemelte ki.

Műveivel közgyűjteményekben találkozhatunk, de tekintettel arra, hogy nem volt idegen tőle az ételfotózás sem, így szakácskönyvekben is rábukkanhatunk fotóira.